Γεννημένος νικητής, με τον «πόλεμο» στο DNA του

Ο Λουτσέσκου μπόλιασε την ιδιοσυγκρασία του στα αποδυτήρια και έδωσε το μεγαλύτερο όπλο στον ΠΑΟΚ για το δεύτερο πρωτάθλημά του σε μία πενταετία

Του Βασίλη Γαλούπη

Αν κάτι έχει να διδάξει η πορεία του ΠΑΟΚ προς τον φετινό τίτλο είναι ότι δεν κατακτά το πρωτάθλημα πάντα η ομάδα με το υψηλότερο μπάτζετ και το πληρέστερο ρόστερ. Ίσως αυτή να είναι τελικά και η βασική διαφορά του ποδοσφαίρου από άλλα σπορ. Ότι ακόμα και ο θεωρητικά λιγότερο ισχυρός μπορεί να βρεθεί

στην κορυφή, εφόσον έχει άλλα χαρακτηριστικά που δεν είναι ακριβώς μετρήσιμα με κάποια μεζούρα, ζύγι ή αριθμό.

Το συμπέρασμα είναι πως η ιδιοσυγκρασία του Λουτσέσκου είναι που έκανε τον ΠΑΟΚ να τερματίσει πρώτος στο φώτο φίνις. ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν ξεκάθαρα υψηλότερο μπάτζετ, κάποιους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές και πιο γεμάτο ρόστερ. Οι πιθανότητες ήταν υπέρ τους. Διέθεταν και πολύ αξιόλογους προπονητές, όπως ο Αλμέιδα, ο Μεντιλίμπαρ ή μέχρι τις γιορτές ο Γιοβάνοβιτς.

Όμως, αυτός που στο τέλος γέλασε ήταν ο Λουτσέσκου. Ο προπονητής που στις 4 Ιουλίου 2023, εν μέσω καλοκαιρινής προετοιμασίας, σόκαρε όλο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, όταν επαναλάμβανε και προς τους Έλληνες δημοσιογράφους όσα είχε δηλώσει σε συμπατριώτες του Ρουμάνους, δίχως να αλλάξει ούτε «και»:

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι η ερώτηση που μου έγινε είναι αν μπορεί να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα όπως το 2019. Η απάντησή μου είναι ότι δεν μπορεί, γιατί αργήσαμε τις μεταγραφές και έχουμε πολλούς νέους παίκτες». Για όσους μπορούν να μπουν στο μυαλό του Λουτσέσκου εκείνες οι δηλώσεις ήταν στο πλαίσιο των mind games αλά Μουρίνιο.

Δέκα μήνες μετά ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ο Λουτσέσκου έχει κατακτήσει τα δύο εξ αυτών μέσα σε μία πενταετία. Όσα είχε πάρει ο «Δικέφαλος του Βορρά» έως το 2019, σε σχεδόν 95 χρόνια Ιστορίας.

Τα ημίμετρα είναι μια λέξη άγνωστη για τον Λουτσέσκου. Όχι μόνο στη δουλειά του, την προπονητική, αλλά και στη δημόσια εικόνα του. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον λατρεύουν. Οπαδοί άλλων ομάδων τον αντιπαθούν για εμπρηστικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, εκρήξεις στη συμπεριφορά του, ακόμα και προκλήσεις.

Στην πραγματικότητα, ο «πόλεμος» είναι μέρος της προσωπικότητας Λουτσέσκου. Θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, θα φτάσει ακόμα και στα άκρα, προκειμένου να προστατεύσει τη δουλειά του και τα συμφέροντα της ομάδας του. Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, αλλά όχι και για τον συγκρουσιακό Ρουμάνο. Αν με το ταμπεραμέντο του και την κοσμοθεωρία του προκαλεί και γίνεται ανεπιθύμητος, είναι κάτι που, όπως έχει δείξει, δεν τον ενδιαφέρει. Αρκεί να φτάνει στον στόχο.

Μόνο σε κάτι συμφωνούν σίγουρα όλοι για τον Λουτσέσκου. Ότι είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Οι ομάδες με τις οποίες εργάζεται αποκτούν τη δική του ταυτότητα. Με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη το 2021 χρειάστηκε λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά και πάλι μπόλιασε τη νοοτροπία του στα αποδυτήρια, όπως είχε κάνει και το 2017-2019.

Οι παίκτες του ξέρουν ότι είναι ένας σκληρός προπονητής, αλλά δίκαιος. Και το βασικότερο, πως στα δικά του χέρια θα ανεβάσουν τη χρηματιστηριακή τους αξία. Η μέθοδος Λουτσέσκου για την επίτευξη των στόχων γίνεται σεβαστή από τους παίκτες του, το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για την επιτυχία κάθε ομάδας.

Η επιλογή του Λουτσέσκου αποτελεί και το «βαρύ χαρτί» του Ιβάν Σαββίδη. Στα 12 χρόνια που είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ήταν η πιο σοφή επιλογή του. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ξοδέψει πολύ χρήμα για τον «Δικέφαλο του Βορρά», έχει αγοράσει παίκτες, έχει δώσει στον κόσμο της ομάδας του όραμα και μεγάλες χαρές. Η εγγύηση, όμως, ότι ο ΠΑΟΚ θα φτάσει στους στόχους του ήταν ο Λουτσέσκου.

Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2017 δεν είχαν δει όλοι με καλό μάτι την πρόσληψη του μέχρι τότε προπονητή της… Ξάνθης για τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Για τον Λουτσέσκου ήταν η μεγάλη ευκαιρία που έπρεπε να αρπάξει από τα μαλλιά. Και τα κατάφερε. Σε λίγους μήνες ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Το 2019 το κατέκτησε.

Τον Φεβρουάριο 2019 έδινε μια από τις πράγματι λίγες συνεντεύξεις του, μιλώντας για τον τρόπο δουλειάς του: «Όταν πρέπει να προετοιμάσουμε ένα παιχνίδι, βλέπω περίπου τρία ματς την ημέρα. Συνθέτω από αυτά τα ματς τις καλύτερες στιγμές ώστε να μπορώ να μεταδώσω κάτι στην ομάδα. Και όταν βγαίνουμε στον αγωνιστικό χώρο, συνδέουμε αυτά που κάναμε στην προπόνηση με αυτά που είδαμε. Δεν γίνεται τίποτα τυχαία στο ποδόσφαιρο».

Στην ίδια συνέντευξη προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα κάνει όταν γίνει 70 ετών: «Το μόνο πράγμα που σκέφτομαι και μπορώ να κάνω σαν εικόνα είναι να στέκομαι μπροστά στο τζάκι με ένα καλό κονιάκ στο χέρι και ένα τσιγάρο και να θυμάμαι όλες εκείνες τις στιγμές που μου έφερε η ζωή».

Για τον φιλόδοξο και σκληρά εργαζόμενο Ραζβάν Λουτσέσκου τέτοιες χαλαρές… πολυτέλειες αργούν πολύ ακόμα. Τώρα χαίρεται την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μια εξέλιξη που ίσως για κάποιους να ήταν ανέλπιστη, αλλά όχι και για τον ίδιο, που άρπαξε την ευκαιρία όταν οι αντίπαλοί του στραβοπατούσαν. Σε λίγα 24ωρα ο Ρουμάνος προπονητής θα κληθεί να προετοιμάσει και να οργανώσει ακόμα μια υπέρβαση. Το «απωθημένο» των οπαδών του ΠΑΟΚ για τη συμμετοχή στο Champions League!

The post Γεννημένος νικητής, με τον «πόλεμο» στο DNA του appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα