Μαφιόζικη… χρεοκοπία

Υδροκέφαλο «κράτος»  είχε δημιουργηθεί στη Σικελία, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ιταλικού τύπου, που παρομοιάζουν το ωραίο νησί της Μεσογείου με την προβληματική Ελλάδα (επιτυχής παρομοίωση, αφού στη Σικελία βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις που ιδρύθηκαν από Έλληνες).

Τεράστιο κόστος διαχείρισης -όσο έχουν δεκαπέντε συνολικά ιταλικές περιφέρειες- δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι, μεγάλες υποχρεώσεις για ένα νησί που έχει σφραγίσει τη μοίρα του με τη γέννηση της Μαφίας. Για τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, το συνολικό

χρέος της Σικελίας που ξεπερνά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει χτυπήσει καμπανάκι πανικού, καθώς θεωρεί ότι η «μαύρη τρύπα» της Ιταλίας θα ήταν μικρότερη αν η διαχείριση των δημοσιονομικών της νήσου ήταν πιο διαφανής.

O Μόντι άρχισε μάλλον αργά να αναρωτιέται τι γίνεται στη Σικελία, που απασχολεί 83% περισσότερους υπαλλήλους από την πλούσια Λομβαρδία με τους διπλάσιους κατοίκους. Κινητοποιήθηκε ύστερα από τις προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Βιομηχάνων και υπευθύνου για την περιφέρεια της Σικελίας, Ιβαν Λο Μπέλο, ο οποίος διεμήνυσε στη Ρώμη ότι το νησί ετοιμάζεται να χρεοκοπήσει και να κηρύξει στάση πληρωμών. Το έλλειμμα της περιφέρειας του ιταλικού νησιού ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μόντι συνάντησε χθες επειγόντως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για το ζήτημα της Σικελίας, που απειλεί να συμπαρασύρει στη χρεοκοπία ολόκληρη την Ιταλία.

Εν μέσω της  πίεσης των αγορών που αναγκάζουν τη Ιταλία να δανείζεται με υψηλά επιτόκια, η χρεοκοπία της Σικελίας, θα οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή. Το προηγούμενο της χρεοκοπίας αρκετών αυτόνομων ισπανικών περιοχών αρκεί για να δημιουργήσει πανικό στη Ρώμη.

Η διαφάνεια στον ιταλικό νότο και ιδιαίτερα στη Σικελία, είναι αμφισβητήσιμη, καθώς ανεξάρτητες έρευνες αποκαλύπτουν πως η Μαφία συνεχίζει να ασκεί έλεγχο στην περιοχή. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Εuroispes, η Μαφία διεισδύει στην ανάληψη δημοσίων έργων και παρεμβαίνει στην υπογραφή συμφωνιών με τους τοπικούς άρχοντες. Η «ομερτά» (ο όρκος σιωπής) εξακολουθεί να ισχύει στο νησί και το 93% των μεγάλων έργων ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ιταλία έχει πληρώσει αποζημιώσεις στην Ε.Ε. για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους ή για έργα που συμφωνήθηκαν και δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Δημόσιο.

Περισσότεροι υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την κυβέρνηση της Βρετανίας που στοιχίζουν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συντάξεις δακτυλογράφων που αγγίζουν τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ, ένα διευθυντικό στέλεχος κάθε πέντε υπαλλήλους, δεκάδες χιλιάδες δασοφυλάκων… Αυτό είναι το τίμημα για τη διευρυμένη αυτονομία της περιφέρειας της Σικελίας που μετρά 65 χρόνια. Οι προσλήψεις φίλων και συγγενών των αξιωματούχων του περιφερειακού συμβουλίου για μία θέση που δημιουργείται επί τούτου (για παράδειγμα η πρόσληψη ειδικού γεωπόνου με αρμοδιότητα τα σπάνια φυτά που κοστίζει 150.000 το χρόνο) ή αμέτρητων εποχιακών υπαλλήλων.  Ο υπό παραίτηση Σικε

Keywords
Τυχαία Θέματα