Περί πλειστηριασμών…

Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι κυρίαρχο στην ατζέντα των ημερών. Από τη μία πλευρά η αδιάλλακτη, όπως εμφανίζεται, στάση της τρόικα και από την άλλη η κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει τα μικρομεσαία εισοδήματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν πληρώνουν, ενώ έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν επιβάλλεται η αλλαγή όλου του νομοθετικού καθεστώτος, αλλά αρκεί

να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν εκτιμούν ότι υπάρχει δόλος και όχι πραγματική αδυναμία.

Δεν αμφισβητεί κανένας ότι οι τράπεζες με το υφιστάμενο καθεστώς δεν προχωρούν στη χορήγηση δανείων ακόμη και αν μπορούν, φοβούμενες την συμπεριφορά του δανειολήπτη στο μέλλον. Δηλαδή μήπως κρυπτόμενος πίσω από τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς δεν πληρώνει το δάνειο που θα χορηγηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση χωρίς να αλλάξει όλο το πλαίσιο. Στα δάνεια που θα χορηγούνται από 1/1/2014 και δεν εξυπηρετούνται να μπορεί να πλειστηριαστεί το ακίνητο από την τράπεζα. Οι οικονομικές συνθήκες πλέον είναι γνωστές σε όλους, όπως και οι εμπορικές αξίες.

Μία γενική άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, η οποία θα έχει αστερίσκους και υποπεριπτώσεις, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

- Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν και ο ήδη «λαβωμένος» κατασκευαστικός κλάδος δεν θα έχει κανένα περιθώριο ανάκαμψης.

- Η κατάρρευση των αξιών στα ακίνητα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξεύρεση ρευστότητας, αφού θα απαιτούνται πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Έτσι θα ανακοπεί η όποια αναπτυξιακή δραστηριότητα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

- Οι ίδιες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να απομειώσουν αξίες με δυσμενή αποτελέσματα για αυτές.

- Η κοινωνική έκρηξη που θα δημιουργηθεί θα είναι πρωτοφανής και οι επιπτώσεις της θα σαρώσουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, που με πολλές θυσίες γίνεται.

Στόχος πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα όσοι σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν, να είναι και πάλι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα