Σαμαράς προς Ευρώπη: Άμεση αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Ηχηρό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους, αλλά και προς τους Έλληνες, ότι η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με στοχευμένες δράσεις, εστάλη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά από το πέρας της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής και που φυσικά δεν ήταν τα οικονομικά της Ελλάδας. Αυτά συζητούνται στο παρασκήνιο

και μάλλον η επόμενη Σύνοδος θα ασχοληθεί περισσότερο με το ελληνικό πρόβλημα.

Σε ότι αφορά τους παράνομους μετανάστες, ο κ. Σαμαράς ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του νότου και κυρίως η Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς φυλάμε σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης», ενώ τόνισε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση κυρίως με την Ιταλία ώστε το μεταναστευτικό να είναι το νούμερο ένα θέμα της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας και άλλων χωρών οι οποίες είτε δεν υπογράφουν είτε δεν εφαρμόζουν τις συνθήκες επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών και επισήμανε πως δε μπορεί να έχει η Ευρώπη καλύτερη αντιμετώπιση στα προϊόντα των χωρών αυτών και την ίδια στιγμή, να μην δέχονται τους μετανάστες που επαναπροωθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι «το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε. Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γι’ αυτό και επιβάλλεται μία κοινή ευθύνη, έναν επιμερισμό του κόστους». «Βρήκαμε άμεση στήριξη από άλλες πέντε χώρες, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία στις ενέργειες που συμφωνήσαμε να κάνουμε για τη λαθρομετανάστευση» σημείωσε.

Ανακοίνωσε ακόμη την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία Ομάδας Δράσης (Task Force) στη Μεσόγειο. «Δημιουργήθηκε η Mediterranean Task Force η οποία θα ζητήσει την στενότερη συνεργασία των τουρκικών αρχών για την μετακίνηση παράνομων μεταναστών. Δεσμεύθηκε να έχει δράση σε όλα τα θέματα που θα οδηγήσουν στην καλύτερη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. “Ουσιαστικά καλύπτει Ελλάδα, Βουλγαρία και Βαλκάνια. Η Ολλανδία θα διαθέσει ένα αεροσκάφος για τις επιχειρήσεις της Frontex” πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα κύματα των μεταναστών δεν αποσταθεροποιούν μόνο τις περιφερειακές χώρες, αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ε.Ε. Η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «άλλαξε ολόκληρο το πλαίσιο συζήτησης για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη» αναφέροντας, «πρέπει να διαχωριστούν αυτοί που δικαιούνται άσυλο από τους υπόλοιπους μετανάστες, για παράδειγμα οι προερχόμενοι από χώρες που έχουν πόλεμο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνο όταν χαθούν ζωές, αλλά και όταν οι παράνομοι φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές και “παγιδευτούν” χωρίς να έχουν παρόν και μέλλον. Πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα για να ανοίξει ο πολύς ο κόσμος τα μάτια του».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι η Ε.Ε. πρέπει να χαράξει συνολική στρατηγική με τα εξής σημεία:

-Ταυτοποίηση χωρών καταγωγής

-Να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο οι δικαιούχοι ασύλου. «Στην Ελλάδα το 90% των μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που έχουν πόλεμο, δεν ζητούν και δεν δικαιούνται άσυλο» είπε.

-Να προωθήσει η Ε.Ε. την πολιτική επαναπροώθησή τους. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση στις τρίτες χώρες. Δεν μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε τρίτες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες επαναπροώθησης. Και όλοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι χώρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είχαν αυτή την άποψη» ανέφερε.

-Να υπογραμμιστεί ο εγκληματικός χαρακτήρας των δουλεμπόρων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών.

-Υποχρέωση της Ευρώπης για ανταλλαγή πληροφοριών για τους δουλεμπόρους.

-Να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των παράνομων μεταναστών

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα της Συνόδου, ήταν αυτό της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων μέσω της καινοτομίας και των τεχνολογιών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις ξένων εταιρειών που επενδύουν σε ελληνικές start up εταιρείες και είπε πως θέλει να κάνει την Ελλάδα κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, νέα παιδιά, για να κάνουν επιχειρήσεις, που προκαλούν το ενδιαφέρον νέων επενδυτών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Επιδίωξη να κάνουμε την Ελλάδα εξωστρεφή περιφερειακό κόμβο καινοτομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι τεχνολογία και καινοτομία θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό στο νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι τόνισε στους εταίρους την πρόοδο της Ελλάδας σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα