H στρατωτικη συμμαχια κουβας - βενεζουελας συνεχιζεται ενισχυμενη...

18:12 28/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Την ενίσχυση της πολιτικής της «στρατηγικής συμμαχίας» που είχαν εγκαινιάσει Φιντέλ Κάστρο και Ούγκο Τσάβες υποσχέθηκαν να συνεχίσουν οι διάδοχοί τους στο «τιμόνι» της Κούβας και της Βενεζουέλας, αντίστοιχα...

Η συμμαχία αυτή μόνο μέσα στο 2012 οδήγησε στην εφαρμογή 47 προγραμμάτων συνεργασίας συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει την καθημερινή παράδοση στην Κούβα περίπου 130.000 βαρελιών πετρελαίου
σε προνομιακές τιμές από τη Βενεζουέλα, και την απασχόληση στο έδαφος της Βενεζουέλας, περίπου 40.000 κουβανών πολιτών, κυρίως στους τομείς της ιατρικής και του αθλητισμού.
Η «στρατηγική συμμαχία» ιδρύθηκε το 2000 από τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες και αποδείχθηκε σωτήρια για την οικονομία της Κούβας, η οποία ήταν σε διαρκή κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνιστικού μπλοκ στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Έκτοτε η Βενεζουέλα έχει καταστεί, σταδιακά, ο κύριος πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της Αβάνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, το διμερές εμπόριο έφτασε το 2010, σχεδόν στο 40% του εξωτερικού εμπορίου της Κούβας.
Keywords
Τυχαία Θέματα