Ανησυχια στις αγορες για την κυπρο...

00:26 14/4/2013 - Πηγή: Fimotro

Το χθεσινό Eurogroup κατέληξε όπως αναμενόταν σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, ανοίγοντας τον δρομο για την επικύρωση από τα κοινοβούλια πέντε χωρών έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το Μνημόνιο ...
αναμένεται να υπογραφεί στις 24 Απριλίου και η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισ. ευρώ (που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ) τοποθετείται για τα μέσα Μαϊου.
Ωστόσο, εκφράζονται ήδη αμφιβολίες για την
βιωσιμότητα της συμφωνίας, καθώς μετά την αποκάλυψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας «φούσκωσαν» στα 23 δισ. ευρώ (από 17 δισ. προηγουμένως), ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε από τη Λευκωσία ότι η χώρα θα ζητήσει «επιπλέον βοήθεια» από την Ε.Ε. με επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Άμεση ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων, καθώς με «ομοβροντία» δηλώσεων από το Δουβλίνο έστειλαν το μήνυμα ότι το ύψος της συνεισφοράς της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτο και οι όποιες πρόσθετες ανάγκες προκύψουν θα πρέπει να καλυφθούν από την ίδια την Κύπρο, για την οποία ο «λογαριασμός» σχεδόν διπλασιάζεται σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (7 δισ. ευρώ), στα 13 δισ.
Ενδεικτική της κυνικής στάσης των σκληροπυρηνικών του Βορρά είναι η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν: «Γνωρίζω ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι κάπως υψηλότερες για την περίοδο 2013 - 2016, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο…».
Ο επίτροπος Ολι Ρεν, πάντως, τόνισε την ετοιμότητα της Κομισιόν να διευκολύνει τη χορήγηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την Κύπρο, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.
Ανησυχία στις αγορές
Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα για το κατά πόσο μπορεί η Κύπρος να κλείσει μόνη της την «τρύπα» εν μέσω βαθύτατης ύφεσης (το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί καν να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση, όπως ομολόγησε ο Ρεν) λειτούργησε χθες ως καταλύτης για τη διακοπή του τετραήμερου ανοδικού σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ υπό πίεση βρέθηκε και το ευρώ, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν».
Όπως σημείωσε αναλυτής στο Λονδίνο «η εμπιστοσύνη ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα βρουν τη σωστή λύση είναι μηδενική. Είναι η Κύπρος εστία ανησυχίας; Ναι, αλλά ακόμη περισσότερο ανησυχούμε για το γεγονός ότι μπορεί να δούμε νέες σπασμωδικές και ανερμάτιστες κινήσεις…». Στέλεχος της γερμανικής Commerzbank προειδοποίησε χθες για πιθανή εκροή καταθέσεων από τις αδύναμες τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας σε περίπτωση αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους με «φιτίλι» την Κύπρο, προειδοποιώντας ότι το σενάριο αυτό δεν έχει ενσωματωθεί στην τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ, αφήνοντας το ενιαίο νόμισμα ευάλωτο σε πιέσεις, που τώρα «εξουδετερώνονται» από τη βουτιά του γεν.
Σχόλια που ενισχύουν τις υποψίες για τις ανομολόγητες επιδιώξεις των Γερμανών στην παρούσα φάση, καθώς και η αποδυνάμωση του ευρώ τους ευνοεί (δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές τους) και η μεταφορά κεφαλαίων από τον Νότο στο δικό τους χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και υπενθύμισε στους έχοντες καλή μνήμη την «οργισμένη» έκθεση της Deutsche Bank, που προ δυο εβδομάδων δήλωνε «πολύ απογοητευμένη με την Ευρώπη», συστήνοντας μαζικές πωλήσεις ευρώ, με στόχο τα επίπεδα του 1,20 ευρώ/δολάριο…
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα