Προς νεες περικοπες μισθων στις δεκο

10:07 19/7/2012 - Πηγή: Fimotro
«Μάχη» με την τρόικα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση για να αποφύγει τη μείωση κατά 10% έως 12% των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ,ΤΕΙ) φέτος. Ταυτόχρονα...
επί τάπητος μπαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών για μια ακόμη φορά οι αποδοχές των περίπου 68.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ στις οποίες προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου
με στόχο οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν από τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Ισοδύναμα
Ειδικότερα όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, το οικονομικό επιτελείο έχει αποστείλει ήδη στην τρόικα ισοδύναμα μέτρα αξίας περίπου 220 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν νέες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες. Σε αυτά περιλαμβάνονται μειώσεις επιχορηγήσεων, περικοπές παγίων εξόδων της δημόσιας διοίκησης, μείωση της δαπάνης για ενοίκια και περικοπές που κινούνται μεταξύ 5%, 10% και 20% σε διάφορους κωδικούς λειτουργικών δαπανών.
Συνολικά, η εκτίμηση που έχει πραγματοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ότι τα ισοδύναμα αυτά μέτρα μπορούν να αποδώσουν από 170 εκατ. ευρώ έως 220 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από τι θα κάνει αποδεκτό η τρόικα και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση, εξέλιξη στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων αναμένεται με την επιστροφή της τρόικας.
Αποδοχές ΔΕΚΟ
Στο «μέτωπο» των ΔΕΚΟ διαπιστώνεται ότι οι μέσες αποδοχές παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες αποδοχές στο στενό δημόσιο τομέα, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία. Στο πλαίσιο αυτό με την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και περικοπές σε επιδόματα και πρόσθετες παροχές θα υπάρξουν μειώσεις στο ύψος των αποδοχών ειδικά στα υψηλόβαθμα στελέχη ενώ πρόσθετες περικοπές αναζητούνται στο πεδίο των λειτουργικών δαπανών των δημοσίων επιχειρήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα