Συγνωμη σαρρη για τα νομοσχεδια φορολογησης των καταθεσεων...

16:06 14/4/2013 - Πηγή: Fimotro
O τέως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, παραδέχεται, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Σημερινή», ότι δεν ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τα νομοσχέδια που ετοιμάσθηκαν, με δικές του οδηγίες, και τα οποία προνοούσαν φορολόγηση ...
των καταθέσεων πριν από κρίσιμο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου.

Διευκρινίζει, όμως, ότι τα νομοσχέδια δεν αφορούσαν κούρεμα. H γενική κατεύθυνση,
λέει, ήταν προς όλους τους λειτουργούς του υπουργείου Οικονομικών, να είναι έτοιμοι για τις εναλλακτικές προτάσεις μας, για να αποφύγουμε το κούρεμα.

Ανέλαβα εγώ, αναφέρει, την πολιτική ευθύνη να ετοιμαστούν νομοσχέδια, τα οποία να στηρίζουν την εναλλακτική λύση, δηλαδή την εξεύρεση πόρων, χωρίς να καταφύγουμε στο κούρεμα. Αλλά δεν έγινε λεπτομερής ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα.

Πίστευα και τότε, και το πιστεύω και τώρα, τονίζει, ότι δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το κούρεμα, ειδικότερα τώρα, που ζούμε τις μετασεισμικές δονήσεις αυτού του σοβαρού πλήγματος.

Ο κ. Σαρρής δικαιολογεί, επίσης, την όποια απογοήτευση ένιωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, λόγω των φημών, που κυκλοφορούσαν, ότι, ενόσω αυτός αγωνιζόταν στο Eurogroup στην Κύπρο, ετοιμάζονταν τέτοια νομοσχέδια. Τώρα που έχει εξηγηθεί, αναφέρει, ότι δεν γινόταν επεξεργασία νομοσχεδίου για κούρεμα, αλλά νομοσχεδίου για εναλλακτική λύση, ο πρόεδρος ξέρει ποια είναι η πραγματική αλήθεια.

Στην ερώτηση γιατί παραιτήθηκε, δηλώνει ότι αποχώρησε εφόσον διορίσθηκε η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία είχε ως αντικείμενο τη μελέτη μιας περιόδου, κατά την οποία ήταν πρόεδρος της Λαϊκής. Είναι λόγοι πολιτικής ηθικής που με ώθησαν να αποχωρήσω, αναφέρει. Θα ήταν δύσκολο για κάποιους από τους ερευνώντες να μιλούν με τον υπουργό Οικονομικών και να του κάνουν ερωτήσεις.

Ο κ. Σαρρής στη συνέντευξή του αναφέρεται και σε προβληματικά δάνεια, ύψους τεσσάρων δισ., που βρήκε στη Λαϊκή τον Ιανουάριο του 2012, όταν ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της τράπεζας. Μιλά, επίσης, και για έρευνες που έγιναν για την πορεία της Λαϊκής, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν χειρισμού από τους αρμοδίους.

Η όλη καθυστέρηση, υποστηρίζει, λειτουργούσε σε βάρος μας. Το ότι θα είχαμε εκλογές, δεν θα έπρεπε να έχει παίξει κανένα ρόλο στις πράξεις οποιουδήποτε. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει ο κ. Σαρρής, έστειλε μηνύματα στην κυβέρνηση Χριστόφια ότι θα έπρεπε να προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου έγκαιρα.

Ούτε όμως αυτός, ο οποίος είχε διορισθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια, εισακούσθηκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα