Τραπεζες, καταθεσεις και ''κουρεμα'' επι ταπητος στο δουβλινο...

13:04 12/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Το κούρεμα των καταθέσεων σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Eurogroup στο Δουβλίνο. Ωστόσο βασικό θέμα σίγουρα θα είναι και η Κύπρος, κάτι που φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις ...
των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Τα ζητήματα που απασχολούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι με ποια σειρά θα «κουρεύονται» τα διαθέσιμα των τραπεζών (ομόλογα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) για να εξυγιανθούν, εάν θα κουρεύονται και οι καταθέσεις στην διατραπεζική αγορά (σ.σ. οι καταθέσεις της μιας τράπεζας στην άλλη) και τι ποσοστό θα βάζει το κράτος μέλος εάν χρησιμοποιούνται και κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM).
Εισερχόμενος στην συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα της Κύπρου θα είναι στα 10 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας «ελπίζω ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Σλοβενία, η οποία έχει αρχίσει να απασχολεί την Ευρωζώνη, λέγοντας πως τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Σλοβενίας δεν είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην Κύπρο αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αυξήσουν το ποσό των 10 δισ. Ευρώ που θα δώσουν στην χώρα.
«Πιστεύω πως η πολιτική θα είναι ο όγκος να παραμείνει στα 10 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι η κυπριακή διάσωση θα συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα