Eurovision 2024: Το Ισραήλ στα φαβορί του τελικού παρά τις αντιδράσεις – Το τραγούδι που άλλαξε και η Έντεν Γκολάν που θέλει να γίνει σταρ

14:51 10/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η 20χρονη Έντεν Γκολάν από το Ισραήλ, πήρε το βράδυ της Πέμπτης (09.05.2024) το εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision με το τραγούδι «Hurricane».

Παρά τις διαμαρτυρίες πριν από τον β’ ημιτελικό, η τραγουδίστρια από το Ισραήλ Έντεν Γκολάν κατάφερε να περάσει στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Στον αυριανό τελικό, που θα διεξαχθεί στο

Malmo Arena στη Σουηδία, η Έντεν Γκολάν θα εμφανιστεί στην 6η θέση ενώ η Μαρίνα Σάττι στην 12η.

Για την ιστορία να πούμε ότι η αρχική εκδοχή του τραγουδιού του Ισραήλ τροποποιήθηκε διότι θεωρήθηκε ότι είχε αναφορές στην αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Έντεν Γκολάν είναι ρωσοϊσραηλινή τραγουδίστρια, γεννημένη στις 5 Οκτωβρίου του 2003.

Ξεκίνησε την καριέρα της παίρνοντας μέρος στη ρωσική επιλογή για τον Παιδικό Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2015, όπου τερμάτισε 5η και στη συνέχεια στον ρωσικό τηλεοπτικό διαγωνισμό The Voice Kids. Η Έντεν Γκολάν κυκλοφορεί δικά της singles από το 2022.

Το τραγούδι που… διορθώθηκε

Το Ισραήλ αναγκάστηκε να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού που θα το εκπροσωπούσε προκειμένου να συμμετέχει στην 68η διοργάνωση της Eurovision.

Το «Hurricane», το οποίο, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΚΑΝ, αναφέρεται σε μια γυναίκα που βιώνει μια προσωπική κρίση, διατηρεί μερικούς από τους στίχους του «October Rain», την αρχική επιλογή τραγουδιού του Ισραήλ, η οποία αποκλείστηκε από τους διοργανωτές με την κατηγορία ότι πρόκειται για πολιτικό τραγούδι για τη Χαμάς.

Το «October Rain», ένα κομμάτι για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην EBU, η οποία διοργανώνει τον μουσικό θεσμό, χωρίς όμως να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024.

«Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους αυτούς που μας ψήφισαν και μας στήριξαν», δήλωσε η Ισραηλινή τραγουδίστρια. «Είναι πραγματικά τιμή να βρίσκομαι εδώ, στη σκηνή, να ερμηνεύω και να δείχνω τη φωνή μας, να εκπροσωπώ (το Ισραήλ) με υπερηφάνεια».

Το Ισραήλ συμμετέχει από το 1973 στη Eurovision, την οποία κέρδισε για τέταρτη φορά το 2018.

Το τραγούδι είναι φαβορί για την τελική νίκη πίσω από την Κροατία και μπροστά από την Ελβετία, σύμφωνα με τη πλατφόρμα σύγκρισης ιστοσελίδων στοιχηματισμού Oddschecker.com.

Πριν από τον ημιτελικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η Έντεν Γκολάν έχει «ήδη νικήσει».

«Όχι μόνο συμμετέχετε με υπερηφάνεια και θαυμαστό τρόπο στην Eurovision, αλλά αντιμετωπίζετε με επιτυχία ένα τρομερό κύμα αντισημιτισμού», δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Οι αποδοκιμασίες στην πρόβα πριν τον β’ ημιτελικό

Γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες περίμεναν την ισραηλινή εκπρόσωπο Έντεν Γκολάν στη πρόβα πριν τον χθεσινό β’ ημιτελικό την ώρα που θα ερμηνεύει το τραγούδι της με θεατές να φωνάζουν «Free Palestine».

Δεν είναι βέβαιο αν θα επαναληφθούν διαδηλώσεις έξω από τον χώρο της διοργάνωσης ή τα γιουχαΐσματα και αύριο, την βραδιά τοτ μεγάλου τελικού της Eurovision, η ίδια πάντως απαντά σε όσους διαδηλώνουν κατά του Ισραήλ ότι είναι περήφανη που εκπροσωπεί τη χώρα της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι στο Μάλμε δίνει τον καλύτερό της εαυτό, «την καλύτερη παράστασή της», όπως είπε. «Είμαι εδώ, κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο, επικεντρώνομαι στη μουσική» είπε η Γκολάν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την πρόκριση στον τελικό, ένας Πολωνός δημοσιογράφος ρώτησε την Ισραηλινή τραγουδίστρια:

«Με το να βρίσκεστε εδώ, είστε απειλή ασφαλείας, βάζετε τους πάντες σε κίνδυνο. Δεν σας νοιάζει;».

A Polish journalist shamelessly victim-blame Eden Golan for being targeted, asking: “By being here, you are a security risk and danger to everyone! Don’t you care?”

Imagine being such a scummy Nazi ‘journalist’ that you think it would be smart to “just ask a question” and blame… pic.twitter.com/hFqsZl8r44

Adam Albilya – אדם אלביליה (@AdamAlbilya) May 10, 2024

Αν και δεν ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στην ερώτηση, η απάντηση της 20χρονης Γκολάν ήταν ψύχραιμη, αποστομωτική και καταχειροκροτήθηκε:

«Είμαστε όλοι εδώ για τον ίδιο λόγο. Η EBU κάνει τη δουλειά της και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Διαδηλώσεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, διαδήλωσαν χθες στο Μάλμε (νότια) κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

«Φέτος κάνουμε πλήρες μποϊκοτάζ», δήλωσε η Σεσίλια Μπρούντελ, 31 ετών. Για αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση.

Τα συνδικάτα του καναλιού της δημόσιας φλαμανδικής τηλεόρασης VRT διέκοψαν προσωρινά την ροή χθες βράδυ για να μεταδώσουν μήνυμα υποστήριξης των Παλαιστινίων.

«Αυτή είναι μια συνδικαλιστική ενέργεια. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κράτος του Ισραήλ.

Επιπλέον, το Κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό τον λόγο διακόπτουμε προσωρινά τη μετάδοση «#CeaseFireNow #StopGenocideNow», ήταν το μήνυμα που εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες στα ολλανδικά, σε μαύρο φόντο.

Το «Hurricane» πάντως ακούστηκε χωρίς διακοπή, με την Έντεν Γκολάν να τραγουδά μπροστά στους 9.000 θεατές της Malmö Arena.

Στο εσωτερικό του χώρου της εκδήλωσης, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που είναι υπεύθυνη για τον διαγωνισμό, απαγόρευσε όπως συνηθίζει κάθε άλλη σημαία πέραν αυτών των διαγωνιζόμενων χωρών καθώς και κάθε πανό με πολιτικό μήνυμα.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα στον χώρο της εκδήλωσης όπως και στην υπόλοιπη πόλη, όπου ζει η μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα της Σουηδίας.

Η ουδετερότητα του διαγωνισμού διακυβεύθηκε την Τρίτη κατά τον πρώτο ημιτελικό όταν ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σάαντε εμφανίστηκε φορώντας ένα παλαιστινιακό κεφίγιε στο μπράτσο του.

Μια κίνηση για την οποία εξέφρασαν τη λύπη τους η κρατική σουηδική τηλεόραση SVT και η EBU, που είχαν απαγορεύσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει μήνυμα στον περυσινό διαγωνισμό.

Κάλεσμα για μποϊκοτάζ

Φέτος, ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάστηκε από τη σύγκρουση στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.170 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Ως απάντηση, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα, που έχει προκαλέσει έως τώρα 34.904 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Πρέπει να υπάρξουν διαδηλώσεις, ο κόσμος πρέπει να εκφράσει την άποψή του, ο κόσμος πρέπει να κάνει μποϊκοτάζ», δήλωσε ο Μάγκνους Μπέρμαρκ, που συμμετέχει με το γκρουπ Gåte εκπροσωπώντας τη Νορβηγία, που, όπως οκτώ άλλοι συμμετέχοντες, έχει ζητήσει μόνιμη κατάπαυση πυρός. Οι εκπρόσωποι κάποιων χωρών είχαν αρχικά σκεφθεί να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό, χωρίς όμως να δώσουν συνέχεια.

Για την ασφαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού έχουν μεταφερθεί επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις από την υπόλοιπη Σουηδία, όπως επίσης από τη Δανία και τη Νορβηγία.

«Δεν υπάρχει απειλή προς τη Eurovision», διαβεβαίωσε ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Για τους Eurofans, η πόλη περιμένει έως και 100.000 επισκέπτες το Σάββατο (11.05.2024) «είναι αυτό που συμβαίνει στη σκηνή που είναι σημαντικό: οι συμμετοχές, οι καλλιτέχνες και η μουσική, και όχι η πολιτική», δήλωσε ο Αντρέας Ένερφορς, καθηγητής της ιστορίας των ιδεών και ειδικός στα θέματα της Eurovision.

Με μια ιστορία σχεδόν 70 ετών, ο διαγωνισμός αυτός είναι «μια επίδειξη της ευρωπαϊκής ανοχής που δεν βρίσκουμε σε άλλες μορφές ούτε σε άλλα μέρη», τόνισε ο ίδιος.
Εντός της εβραϊκής κοινότητας του Μάλμε, κάποιοι σκέπτονται να φύγουν εκτός πόλης για το σαββατοκύριακο.

To άρθρο Eurovision 2024: Το Ισραήλ στα φαβορί του τελικού παρά τις αντιδράσεις – Το τραγούδι που άλλαξε και η Έντεν Γκολάν που θέλει να γίνει σταρ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision 2024, Ισραήλ, Έντεν Γκολάν,Eurovision 2024, israil, enten gkolan