Αντιευρωπαίος, λαϊκιστής και υποστηρικτής του Πούτιν: Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο που πυροβολήθηκε

17:17 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Κρίσιμη είναι η κατάσταση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο που «έχει πυροβοληθεί αρκετές φορές» σήμερα (15.05.2024) και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς στα χέρια στα πόδια και στην κοιλιά σε πόλη 180 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. 

Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία πέτυχε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο στην κοιλιά.

Λαϊκιστής που διοίκησε τη Σλοβακία

για 10 χρόνια, για τρεις θητείες, 2006, 2012 και 2023, πριν παραιτηθεί το 2018, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο έχει αμφισβητήσει την πολιτική της ΕΕ σε πολλαπλά πεδία, από τη Ρωσία μέχρι τη μετανάστευση και τι κλίμα.

Ακόμα, έχει μια πολύ φιλική στάση προς τη Μόσχα, υποσχόμενος να τερματίσει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και εναντιώνεται στις κυρώσεις στη Μόσχα για την στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. 

Το 2018 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Βίντεο από τη στιγμή που ο τραυματίας Φίτσο απομακρύνεται από τους άντρες της ασφάλειάς του:

 

The first minutes after the attack on Robert #Fico – the prime minister’s security guards evacuate him to his motorcade while eyewitnesses hold the shooter

According to preliminary information from Slovak media, Fico was shot multiple times. One to the abdomen, one to the… pic.twitter.com/vhcYPPjjlg

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Η δολοφονία του Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς μεταξύ της ελίτ της χώρας αλλά και ανθρώπων που συνδέονταν άμεσα με τον Φίτσο και το κόμμα του, και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις και οδήγησαν στην παραίτηση και την επόμενη εκλογική του ήττα.

Γεννημένος στο Τοπόλτσανι της Σλοβακίας στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή της Μπρατισλάβας.

Το 1987 εγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της (τότε) Τσεχοσλοβακίας. Το 1992, έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Τέθηκε επικεφαλής του νεοσύστατου συνασπισμού «Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1999 – («SMER – Sociálna demokracia»).

Αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας το 2006, λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων. Σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα HZDS του Βλαντιμίρ Μετσιάρ και το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας του Γιάν Σλότα. 

Así han evacuado al Primer Ministro Eslovaco Robert Fico tras haber sufrido un atentado en Bratislava pic.twitter.com/2f0gcDHMUf

— Enrique Rodríguez (@rodriguezcoello) May 15, 2024

Στις 4 Ιουλίου 2006 έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του.

Παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, αφού επέλεξε ως κυβερνητικό του εταίρο το εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ.

Έπειτα από τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ο Φίτσο επέστρεψε στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, απέτυχε να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2014, χάνοντας στο δεύτερο γύρο.

Στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Φίτσο ακολούθησε σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, αρνούμενος «να συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία» και επικρίνοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

«Η προστασία των πολιτών από την παράνομη μετανάστευση είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και προτεραιότητα της κυβέρνησης», είχε δηλώσει ο Φίτσο. 

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Επανεκλέχθηκε το 2016 στις βουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,9% των ψήφων, χωρίς να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του και η παραίτηση 

Το Smer-SD κέρδισε τις εκλογές του 2016, όμως η θητεία του Φίτσο τελείωσε απότομα 2,5 χρόνια αργότερα, μετά τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν σοκ και δυσπιστία σε ολόκληρη τη χώρα, πυροδοτώντας μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες και πολιτική κρίση.

Ο Φίτσο έχει υιοθετήσει κατά καιρούς ακραίες θέσεις που περιλαμβάνουν επιθέσεις σε δυτικούς συμμάχους, δεσμεύσεις για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, κριτική στις ρωσικές κυρώσεις και απειλές να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Παίρνοντας το παράδειγμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο Φίτσο δεσμεύτηκε για μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και την ειδική εισαγγελία της Σλοβακίας και έβαλε στο «μάτι» ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο στόχαστρό του έχει βρεθεί και η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Καπούτοβα, πρώην δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβίστρια την οποία αποκάλεσε «μαριονέτα των ΗΠΑ».

Πληροφορίες από Guardian

To άρθρο Αντιευρωπαίος, λαϊκιστής και υποστηρικτής του Πούτιν: Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο που πυροβολήθηκε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα