Αρχίζει η διαδικασία διαγωνισμού για το εμβληματικό έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ

18:06 21/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Εγκρίθηκε σήμερα (21.5.2024) από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή η ένταξη της Ανάπλασης της ΔΕΘ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, μετά από εισήγηση του Υπερταμείου.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός παραχώρησης για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ενώ η περίοδος Παραχώρησης ορίζεται στα 35 χρόνια και θα ξεκινήσει με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ύστερα

από παραγωγική διαβούλευση και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης (Δήμος Θεσσαλονίκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, υπήρξε συμφωνία σχετικά με το βέλτιστο μοντέλο χρηματοδότησης. Βάσει αυτού, το Έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, με τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.

Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% της έκτασης μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση, σε συνέχεια συμφωνίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η έγκριση από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη για το σύνθετο και απαιτητικό Έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ. Η διυπουργική συνεργασία και συνδρομή πολύτιμης βοήθειας ήταν σημαντική στην εξέλιξη του έργου. (Υπουργείο Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ.α.).

Μέχρι σήμερα το Υπερταμείο και η ΔΕΘHELEXPO έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά κρίσιμων βημάτων, τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για την διεξαγωγή του Διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες, εκπονήθηκαν και αξιολογήθηκαν ποικίλα σενάρια με διάφορες χρηματοοικονομικές παραδοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία πρώτη διαβούλευση με την αγορά.

Κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του έργου αξιοποιήθηκε γνώση από διεθνείς και εγχώριους εμπειρογνώμονες, με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρεμφερή Έργα, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά και συνεργάστηκαν αρμονικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Έργου, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ. Η Δημόσια Συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120.000.000 ευρώ(αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας). Η καταβολή του ποσού της Δημόσιας Συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί κατά την πενταετία της κατασκευής του Έργου. Οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΘ-HELEXPO διασφαλίζεται οριστικά, καθώς η εταιρεία παραμένει 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει πως ο ιδιώτης που θα οριστεί ανάδοχος μετά τον Διαγωνισμό, θα κληθεί να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία είναι ο Αναθέτων φορέας του Έργου.

Η ωρίμανση των τευχών του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί από τη μονάδα PPF (Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO υπό το συντονισμό του Υπερταμείου θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του Έργου και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο:

Εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του Διαγωνισμού.Έως το Α εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο Διαγωνισμός και θα έχει αναδειχθεί ο Ανάδοχος.Το Β’ εξάμηνο 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος. Το Έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Έως το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.Τα οφέλη που θα δημιουργήσει το έργο με μία ματιά

Για την κοινωνία & το περιβάλλον:

Όπως συμφωνήθηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου το 60% της περιοχής μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση. Δημιουργείται ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στην πόλη, ανοικτός και προσβάσιμος 365 μέρες το χρόνο. Η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους πρασίνου θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, 365 μέρες το χρόνο.Ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Πάρκο:

– Περισσότερες από 3.000 νέες δενδροφυτεύσεις,
– 100.000 τ.μ. πρασίνου, χωρίς περίφραξη,
– Ο χώρος αποκτά ζωή 365 μέρες το χρόνο μέσα από τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων και ανοικτών χώρων,
– 11.500 τ.μ. (επιπλέον των 100.000) Πάρκο Αγ. Φωτεινής,
– 10.800 τ.μ. κοινόχρηστοι χώροι περιμετρικά της ΔΕΘ.

Οι νέες υποδομές και εγκαταστάσεις θα είναι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (πράσινες και έξυπνες τεχνολογίες).Ο χώρος στάθμευσης που θα δημιουργηθεί (με 1.300 νέες θέσεις), συνδυαστικά με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης, θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει στην πόλη.Θα αναδειχθούν εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης (Μουσείο MOMus, Μουσείο Ιστορίας ΔΕΘ, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης).

Για την Οικονομία:

H ΔΕΘ γίνεται πραγματικά Διεθνής με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν επισκέπτες από το εξωτερικό.Ενισχύεται το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς τουριστικού προορισμού και επιχειρηματικού κόμβου για τη ΝΑ Ευρώπη.Το αναβαθμισμένο εκθεσιακό προϊόν της πόλης θα οδηγήσει σε σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.Η επίδραση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης μετά από την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ/χρόνο.Η ανάπλαση θα επιφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας (> 1.500 θέσεις εργασίας/χρόνο μετά την ολοκλήρωση).Θα ενισχυθεί δραστικά ένας από τους πλέον αποδοτικούς κλάδους (Εκθεσιακές/Συνεδριακές Δραστηριότητες), ο οποίος δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

To άρθρο Αρχίζει η διαδικασία διαγωνισμού για το εμβληματικό έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχίζει, Ανάπλασης, ΔΕΘ,archizei, anaplasis, deth