Έτσι χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου: Αρχαίος εξαφανισμένος ποταμός μπορεί να έλυσε το μυστήριο 4.000 χρόνων

14:08 17/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έλυσαν το μυστήριο για το πώς χτίστηκαν οι 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας.

Το BBC, που παρουσιάζει τα πορίσματα της αμερικανικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature,

εξηγεί ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι πυραμίδες στην Αίγυπτο πιθανότατα χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου παραπόταμου του Νείλου.

Η ύπαρξη του ποταμού θα εξηγούσε γιατί οι 31 πυραμίδες χτίστηκαν σε αλυσίδα κατά μήκος μιας αφιλόξενης πλέον λωρίδας της ερήμου στην κοιλάδα του Νείλου μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η έρευνα 

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Wilmington ανακάλυψε έναν θαμμένο κλάδο του ποταμού Νείλου που κάποτε έρεε δίπλα στις πυραμίδες της Αιγύπτου, λύνοντας ενδεχομένως το μυστήριο του πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν τους τεράστιους πέτρινους όγκους για να χτίσουν τα διάσημα μνημεία.

Για πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», υπογραμμίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, η καθηγήτρια Eman Ghoneim.

Η ομάδα ερευνητών μελέτησε δορυφορικές εικόνες της περιοχής, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος και ισχυρίζονται ότι οι διάσημες κατασκευές θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου, μήκους 64 χλμ, που πλέον δεν υπάρχει. 

Η ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου και να παράγει εικόνες κρυφών χαρακτηριστικών» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Μιλώντας στο BBC, μια από τις συν-συγγραφείς της μελέτης, η Dr Suzanne Onstine, είπε «εντοπίζοντας το πραγματικό κλάδο του ποταμού και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού και ανθρώπων μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή πυραμίδας».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ποταμού, που ονομάζεται κλάδος Ahramat, ονομασία που σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά, είχε μήκος περίπου 64 χλμ. και πλάτος μεταξύ 200-700 μέτρων. Ο κλάδος του ποταμού συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου κλάδου του ποταμού βοηθά στην εξήγηση της υψηλής πυκνότητας πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ, σε μια αφιλόξενη περιοχή της ερήμου της Σαχάρας. Η εγγύτητα του κλάδου του ποταμού με τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι ήταν «ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων», αναφέρει η έρευνα.

Η Dr Onstine εξήγησε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για την ανθρώπινη εργασία», προσθέτοντας, «απαιτούσε πολύ λιγότερη προσπάθεια».

Ο ποταμός Νείλος ήταν η σανίδα σωτηρίας της Αρχαίας Αιγύπτου – και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.

«Η έρευνά μας προσφέρει τον πρώτο χάρτη ενός από τους κύριους αρχαίους κλάδους του Νείλου σε τόσο μεγάλη κλίμακα και τον συνδέει με τα μεγαλύτερα πεδία πυραμίδων της Αιγύπτου» δήλωσε η Eman Ghoneim, επικεφαλής της μελέτης.

Η μελλοντική έρευνα για την ανεύρεση περισσότερων εξαφανισμένων κλάδων του Νείλου θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεκλειδωθούν περισσότερα μυστικά για την αρχαία ιστορία της Αιγύπτου.

To άρθρο Έτσι χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου: Αρχαίος εξαφανισμένος ποταμός μπορεί να έλυσε το μυστήριο 4.000 χρόνων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα