Η νέα BMW M4 CS υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις και επιδόσεις στον δρόμο

11:01 11/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η νέα BMW M4 CS προσκαλεί τους οδηγούς να βιώσουν την απαράμιλλη αίσθηση M σε όλο της το μεγαλείο.

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας τοποθετεί το μοντέλο ακριβώς ανάμεσα στη νέα BMW M4 Competition Coupé με M xDrive (κατανάλωση καυσίμου, συνδυασμένη 10,1 – 10,0 l/100 km, εκπομπές CO2, συνδυασμένες: 229 – 226 g/km στον κύκλο WLTP, κατηγορία εκπομπών CO2: G) –

η οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε επίπεδο επιδόσεων, σχεδιασμού και εξοπλισμού – και την περιορισμένης παραγωγής ειδική έκδοση BMW M4 CSL που κατασκευάστηκε σε 1.000 αντίτυπα (κατανάλωση καυσίμου, συνδυασμένη 10,1 – 9,9 l/100 km, εκπομπές CO2, συνδυασμένες: 227 – 224 g/km στον κύκλο WLTP, κατηγορία εκπομπών CO2: G).

Η καθαρόαιμη σπορ φύση της νέας BMW M4 CS έρχεται ως απόρροια των αγωνιστικών γονιδίων M, τα οποία κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στις καθημερινές συνθήκες οδήγησης στο δρόμο όσο και στην πίστα.

Τα ειδικά για το μοντέλο χαρακτηριστικά απόδοσης του εξακύλινδρου εν σειρά κινητήρα της BMW M4 CS, το οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic και η έξυπνη τετρακίνηση M xDrive προσδίδουν στη νέα ειδική έκδοση δυναμική ισορροπία και σιγουριά σε κάθε περίσταση.

Η άμεση παροχή ισχύος και η βελτιστοποιημένη πρόσφυση εξασφαλίζουν επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 3,4 δευτερόλεπτα.

Σε δοκιμές στην πίστα Nordschleife του Nürburgring – το απόλυτο βαρόμετρο για όλα τα αυτοκίνητα BMW M όσον αφορά την χαρακτηριστική συνταγή δυναμικής ισχύος, ευελιξίας και ακρίβειας χειρισμού Μ – η νέα BMW M4 CS κατέγραψε επίσημο και επικυρωμένο χρόνο 7 λεπτά 21,989 δευτ. για τον πλήρη γύρο των 20.832 χιλιομέτρων.

Ειδικά χαρακτηριστικά επιδόσεων, ιδιαίτερος ήχος

Η αγωνιστική τεχνολογία παρέχει τα θεμέλια για τις εξαιρετικές δυνατότητες του εξακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 405 kW/550 hp κάτω από το καπό της νέας BMW M4 CS. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 15 kW/20 hp σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή απόδοσης της BMW M4 Competition Coupé με M xDrive. Η αύξηση της ισχύος επιτεύχθηκε μέσω στοχευμένων αναβαθμίσεων στην τεχνολογία M TwinPower Turbo, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά τη σταθερότητα στην απόδοση ή την αντοχή. Οι προσαρμογές που έγιναν αφορούσαν κυρίως την αύξηση της μέγιστης πίεσης πλήρωσης των δύο mono-scroll υπερσυμπιεστών στα 2,1 bar και κάποιες ειδικές για το μοντέλο αλλαγές στη διαχείριση του κινητήρα.

Οι αναβαθμίσεις προσδίδουν μία ιδιαίτερη διάσταση στα γνώριμα χαρακτηριστικά επιδόσεων M, με άμεση παροχή ισχύος μέχρι και τα ανώτερα κλιμάκια του στροφόμετρου. Ο κινητήρας της νέας BMW M4 CS αποδίδει τη μέγιστη ροπή των 650 Nm μόλις από τις 2.750 σ.α.λ. έως και τις 5.950 σ.α.λ. Η μέγιστη ισχύ αποδίδεται στις 6.250 σ.α.λ., ενώ το όριο περιστροφής του κινητήρα φτάνει τις 7.200 σ.α.λ. Στην εξαιρετική απόκριση του κινητήρα συμβάλλουν οι ειδικές για το μοντέλο βάσεις του που διαθέτουν σκληρότερα ελατήρια. Η άκαμπτη σύνδεση του κινητήριου συνόλου και της δομής του οχήματος εξασφαλίζει την άμεση μετάδοση της ισχύος του στο σύστημα μετάδοσης κίνησης κάθε φορά που ο οδηγός πατάει το γκάζι.

Η άμεσα διαθέσιμη ισχύς και ο υψηλόστροφος χαρακτήρας του κινητήρα αποτελούν τα εχέγγυα για καθηλωτικές τιμές επιτάχυνσης. Η νέα BMW M4 CS επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα, ενώ το 0 – 200 km/h επιτυγχάνεται σε 11,1 δευτερόλεπτα. Η εν κινήσει επιτάχυνση (ρεπρίζ) από 80 στα 120 km/h ολοκληρώνεται σε 2,6 δευτερόλεπτα με 4η σχέση και σε 3,3 δευτερόλεπτα με 5η σχέση. Η τελική ταχύτητα της ειδικής έκδοσης – η οποία προσφέρεται στάνταρ με το M Driver’s Package – περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 302 km/h.

Η παροχή ισχύος συνοδεύεται από ένα συναρπαστικό soundtrack που παράγεται από την διπλή διακλάδωση του συστήματος εξαγωγής, το οποίο διαθέτει ηλεκτρικά ελεγχόμενα πτερύγια, μειωμένου βάρους σιλανσιέ από τιτάνιο και – ως είθισται για μοντέλο M – δύο ζεύγη απολήξεων βαμμένα σε μαύρο ματ χρώμα. Η ακουστική παρουσία του κινητήρα προσαρμόζεται ανάλογα με τη ρύθμιση που έχει επιλεγεί για το σύστημα μετάδοσης κίνησης μέσω του μενού M Setup. Στα προγράμματα SPORT και SPORT+, ο ήχος αποκτά μία ανεπανάληπτη χροιά που θυμίζει αγωνιστικό αυτοκίνητο. Αυτό προσδίδει μία πραγματική ηχητική πανδαισία, ιδιαίτερα στις αλλαγές ταχυτήτων που συνοδεύονται από τον διεγερτικό συγχρονισμό των στροφών του κινητήρα.

Αποκλειστικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά για συναρπαστικές επιδόσεις

Η νέα BMW M4 CS προϊδεάζει άμεσα για τον πιο τολμηρό χαρακτήρα της με μία σειρά από ξεχωριστά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Τα νέα ειδικά φινιρίσματα Riviera Blue και Frozen Isle of Man Green Metallic της BMW Individual διατίθενται αποκλειστικά για την τελευταία ειδική έκδοση της BMW M GmbH.

Οι επιφάνειες από γυμνό carbon για την οροφή και τις δύο εσοχές που έχουν σμιλευτεί στο καπό αναδεικνύουν την χαρακτηριστική δομή του υλικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εμπρός splitter, τις μπροστινές εισαγωγές αέρα, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών M, την πίσω αεροτομή και την πίσω ποδιά. Σε συνδυασμό με τις μαύρες πλαϊνές ποδιές και τα βράγχια M, τα στοιχεία από CFRP δημιουργούν μία εντυπωσιακή αντίθεση με τα τολμηρά, νέα φινιρίσματα. Η νέα BMW M4 CS μπορεί επίσης να παραγγελθεί στα μεταλλικά εξωτερικά χρώματα M Brooklyn Grey και Sapphire Black.

Στο μπροστινό μέρος του οχήματος δεσπόζει μια μάσκα νεφρών BMW χωρίς πλαίσιο για εξοικονόμηση βάρους, με μίνιμαλ αεραγωγό που θυμίζει αγωνιστικά μοντέλα. Σχεδιασμένα ειδικά για αυτό το μοντέλο, τα στοιχεία ταυτότητας περιλαμβάνουν κόκκινο περίγραμμα στη μάσκα και το σήμα “M4 CS” στο επάνω μέρος των δύο οριζόντιων ράβδων της γρίλιας. Τόσο το λογότυπο του μοντέλου στο εμπρός τμήμα όσο και το αντίστοιχο στο κάλυμμα του χώρου αποσκευών έχουν μαύρες επιφάνειες με κόκκινο περίγραμμα.

Αγωνιστική αύρα στο cockpit και μπάκετ καθίσματα M Carbon

Το cockpit της BMW M4 CS σε γοητεύει με την αυθεντικότητά του. Στοχεύει σε μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία, ενώ συνδυάζει με επιτυχία μία αγωνιστική αίσθηση με χαρακτηριστικά άνεσης για καθημερινή οδήγηση, υιοθετώντας υψηλής ποιότητας υλικά και αποκλειστικά σχεδιαστικά στοιχεία. Το στάνταρ τιμόνι M Alcantara με τις τρεις ακτίνες και επίπεδο κάτω τμήμα προσφέρει την ιδανική αίσθηση στα χέρια του οδηγού σε δυναμικούς οδηγικούς ελιγμούς αλλά και εντυπωσιακή άνεση στα μακρινά ταξίδια.

Η κόκκινη κεντρική σήμανση στη θέση 12:00 και τα paddles αλλαγής ταχυτήτων από CFRP προσθέτουν μία αυθεντική αγωνιστική αίσθηση στο cockpit. Τα στάνταρ μπάκετ καθίσματα M Carbon διαθέτουν ειδική σχεδίαση για το μοντέλο συνδυάζοντας μοναδικά την αίσθηση αγωνιστικού αυτοκινήτου με την άνεση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Πλήρως ηλεκτρικά και θερμαινόμενα, διαθέτουν ενσωματωμένα προσκέφαλα μαζί με ένα φωτιζόμενο σήμα του μοντέλου.

Τα μπάκετ καθίσματα M Carbon της BMW M4 CS είναι επενδεδυμένα με δέρμα Merino και διαθέτουν αποκλειστική σχεδίαση σε μαύρο/κόκκινο χρώμα με διακριτικές ραφές αντίθεσης. Αυτό το δίχρωμο φινίρισμα επαναλαμβάνεται και στα πίσω καθίσματα. Τα πάνελ των εμπρός θυρών, όσο και τα αντίστοιχα τμήματα στο πίσω μέρος, είναι εξ ολοκλήρου επενδεδυμένα με μαύρο δέρμα.

Μπουτόν Setup για εξατομικευμένη διαμόρφωση του οχήματος

Το ειδικό σύστημα ελέγχου/λειτουργίας Μ περιλαμβάνει το μπουτόν Setup στην κεντρική κονσόλα για άμεση πρόσβαση σε επιλογές ρυθμίσεων για τον κινητήρα, το πλαίσιο, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης και το M xDrive. Δύο ατομικά διαμορφωμένα προφίλ οχήματος μπορούν να αποθηκεύονται μόνιμα, μαζί με τις προτιμώμενες ρυθμίσεις για τον ήχο του κινητήρα, το σύστημα DSC, τη λειτουργία του Automatic Start/Stop και τα χαρακτηριστικά αλλαγής του οκτατάχυτου κιβωτίου M Steptronic, στα οποία στη συνέχεια μπορεί να ανατρέξει ο οδηγός χρησιμοποιώντας ένα από τα δύο μπουτόν Μ στο τιμόνι.

Επίσης στάνταρ στη νέα BMW M4 CS προσφέρεται το σύστημα M Drive Professional. Αυτό περιλαμβάνει λειτουργίες βελτιστοποιημένες για οδήγηση στην πίστα, όπως το M Drift Analyser, το οποίο αξιολογεί και καταγράφει πλαγιολισθήσεις που σκόπιμα πραγματοποιεί ο οδηγός, και το M Laptimer, το οποίο παρέχει λεπτομερή δεδομένα για τους γύρους στην πίστα και επιτρέπει στους οδηγούς με σπορ φιλοδοξίες να μοιράζονται τα κατορθώματά τους με την κοινότητα. Επιπλέον, διαθέτει το M Traction Control, το οποίο διαθέτει 10 σκάλες ρύθμισης που βοηθούν τους οδηγούς να απολαύσουν την ευχαρίστηση που προσφέρει η οδήγηση του αυτοκινήτου στην πίστα.

Το μπουτόν M Mode στην κεντρική κονσόλα είναι ένα ακόμα εργαλείο του πακέτου M Drive Professional. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για την προσαρμογή τόσο της απόκρισης των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού όσο και του περιεχομένου που προβάλλεται στην οθόνη πληροφοριών και στο Head-Up Display. Πέρα από τις ρυθμίσεις ROAD και SPORT, η BMW M4 CS προσφέρει επίσης τη λειτουργία TRACK, η οποία είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για χρήση στην πίστα.

Πρόσθετη απόλαυση και άνεση στην καθημερινή οδήγηση

Οι προδιαγραφές του στάνταρ BMW Live Cockpit Professional περιλαμβάνουν το BMW Head-Up Display με ειδικά M γραφικά, το σύστημα πλοήγησης BMW Maps που βασίζεται στο cloud, ενσωμάτωση smartphone, τηλέφωνο με ασύρματη φόρτιση και διεπαφή WiFi. Το BMW Drive Recorder διατίθεται προαιρετικά.

Η νέα BMW M4 CS προσφέρει επιπλέον στους πελάτες μια επίλεκτη γκάμα χαρακτηριστικών άνεσης και συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, που εστιάζουν σταθερά στην απόλυτη οδηγική απόλαυση. Είναι εξοπλισμένη στάνταρ με Comfort Access, σύστημα συναγερμού, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού δύο ζωνών, σύστημα ήχου Harman Kardon Surround Sound System, Park Distance Control, Parking Assistant, Front Collision Warning, Lane Departure Warning και το Speed Limit Info. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν η αυτόματη λειτουργία του καλύμματος του πορτμπαγκάζ και το σύστημα Driving Assistant.

To άρθρο Η νέα BMW M4 CS υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις και επιδόσεις στον δρόμο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα