ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τοπικές τράπεζες – Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα τράπεζας της Νέας Υόρκης

14:23 7/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα τοπικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, New York Community Bancorp (NYCB) σε κατηγορία «junk» («σκουπίδι»), από τη Moody’s Investors Service, σε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η περιφερειακή τράπεζα θορύβησε τους μετόχους του με την περικοπή

των πληρωμών και τη δημιουργία αποθεματικών για την προβληματικών δανείων που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα.

Η εν λόγω τράπεζα της Νέας Υόρκης έρχεται αντιμέτωπη με «πολυσχιδείς» χρηματοοικονομικούς κινδύνους και προκλήσεις διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της χθεσινής έκθεσης (6.2.2024) της Moody’s, μειώνοντας τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του εκδότη της εταιρείας δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σε Ba2. Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν.

Η μετοχή της έχει πέσει περίπου 60% από τη στιγμή που η τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για μείωση των μερισμάτων και αύξηση των αποθεματικών για να προετοιμαστεί για αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανόνες, μετά από εξαγορές που εκτόξευσαν το ενεργητικό της πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μέτρα ακολούθησαν αυξανόμενες παρασκηνιακές πιέσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ανέφερε το Bloomberg αργά την περασμένη Δευτέρα (05/02/24), σημειώνοντας ότι δύο στελέχη που επιβλέπουν τον κίνδυνο και τον έλεγχο είχαν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν επιπλέον 10% στις πρώτες συναλλαγές σήμερα (07.02.24) στη Νέα Υόρκη, αφού έκλεισαν στα 4,20 δολάρια χθες (06/02/24), το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1997.

«Κατά την άποψη της Moody’s, οι λειτουργίες ελέγχου με ισχυρή γνώση των κινδύνων μιας τράπεζας είναι το κλειδί για την πιστωτική ισχύ μιας τράπεζας».

Λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση, η NYCB δήλωσε ότι δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις συμβατικές της ρυθμίσεις. Οι αξιολογήσεις των καταθέσεων της τράπεζας από τη Moody’s και άλλες παραμένουν σε επενδυτική βαθμίδα, πρόσθεσε.

Οι μακροχρόνιες ανησυχίες ότι η πτώση των εμπορικών αξιών των ακινήτων θα μπορούσε να πλήξει τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι τράπεζες από τη Φρανκφούρτη έως το Τόκιο σηματοδοτούν πιέσεις στα δικά τους χαρτοφυλάκια. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία που προκαλείται από την πανδημία, οι αυστηρότεροι κανόνες για την αύξηση των ενοικίων διαμερισμάτων σε ορισμένες αγορές και η άνοδος των επιτοκίων που καθιστά ακριβότερη την αναχρηματοδότηση για τους επιβαρυμένους δανειολήπτες.

«Αναλάβαμε αποφασιστικές ενέργειες για να οχυρώσουμε τον ισολογισμό μας και να ενισχύσουμε τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Κανγκέμι σε δήλωσή του, στην οποία παρατίθενται επίσης επικαιροποιημένα μη ελεγμένα οικονομικά στοιχεία από τις 5 Φεβρουαρίου.

Η συνολική ρευστότητα της τράπεζας, ύψους 37,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερβαίνει τις ανασφάλιστες καταθέσεις, με δείκτη κάλυψης 163%, όπως αναφέρεται. Οι ασφαλισμένες και εξασφαλισμένες καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 72% των συνολικών καταθέσεων.

Για την ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων, «έχουμε εμπλακεί σε μια ομαλή διαδικασία για να φέρουμε έναν νέο επικεφαλής κινδύνου και έναν επικεφαλής ελέγχου με εμπειρία σε μεγάλες τράπεζες», δήλωσε ο Cangemi.

Η Moody’s δήλωσε ότι σχεδιάζει να επικεντρωθεί στις προοπτικές για το χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της NYCB, τα κέρδη, την κεφαλαιοποίηση και τη χρήση της χρηματοδότησης χονδρικής καθώς σταθμίζει αν θα μειώσει ξανά τους βαθμούς. Και θα αξιολογήσει περαιτέρω τη διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνων και του ισολογισμού.

Η τράπεζα θα μπορούσε επίσης να υποβαθμιστεί εάν οι πιστωτικές της επιδόσεις αποδυναμωθούν, εάν η χρήση της χρηματοδότησης από την αγορά επεκταθεί σε σχέση με τη χρηματοδότηση των καταθέσεων, εάν αποτύχει να ενισχύσει το κεφάλαιο ή εάν υποστεί απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών που υπονομεύει τη ρευστότητα, δήλωσε η Moody’s.

Η New York Community Bancorp διογκώθηκε ραγδαία τους τελευταίους 18 μήνες μέσω δύο εξαγορών, ανεβάζοντας το συνολικό ενεργητικό πάνω από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνεπάγεται μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο.

Μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει 4 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετου χρέους με την πάροδο του χρόνου για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις χρέους των περιφερειακών τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές με επικεφαλής τον Arnold Kakuda στο Bloomberg Intelligence. Μια υποβάθμιση σε «σκουπίδια» θα μπορούσε να το κάνει αυτό πιο δύσκολο.

Η Fitch Ratings κατατάσσει τη New York Community Bancorp στο BBB-, την κατώτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, μετά τη μείωσή της κατά ένα επίπεδο την περασμένη εβδομάδα. Έχει αρνητικές προοπτικές. Η S&P Global Ratings δεν αξιολογεί πλέον την εταιρεία, αφού απέσυρε την αξιολόγησή της κατόπιν αιτήματος της τράπεζας το 2023.

Οι εταιρείες που περικόπτονται σε σκουπίδια από δύο βαθμίδες πιστοληπτικής ικανότητας είναι γνωστές ως “έκπτωτοι άγγελοι” και το χρέος τους μεταφέρεται σε δείκτες υψηλής απόδοσης, γεγονός που μπορεί να περιορίσει ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων από τη διακράτηση των τίτλων.

Η μετοχή έχει σημειώσει διψήφια πτώση στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Η πτώση αποτελεί μια ευκαιρία για επενδυτές με «όρεξη για ένα όνομα με έκπτωση και μια ιστορία με προοπτικές ανάκαμψης», έγραψε ο αναλυτής της Piper Sandler Mark Fitzgibbon σε σημείωμα προς τους πελάτες. Ο Fitzgibbon δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η τράπεζα βλέπει σημαντική πίεση στις καταθέσεις, με την εταιρεία να του υποδεικνύει ότι ήταν “business as usual”.

Οι περιφερειακές τραπεζικές μετοχές ευρύτερα έχουν δεχθεί πιέσεις μετά τα αποτελέσματα της NYCB, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με την έκθεση σε ακίνητα, με αποτέλεσμα ο δείκτης KBW Regional Banking Index να υποχωρήσει περίπου 12% φέτος. Την Τρίτη, η Valley National Bancorp ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση του δείκτη, μετά τη NYCB, σημειώνοντας πτώση 8%.

To άρθρο ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τοπικές τράπεζες – Υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα τράπεζας της Νέας Υόρκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Αναζητήσεις
ipa-synechizontai-oi-pieseis-stis-topikes-trapezes--ypovathmistike-i-pistoliptiki-ikanotita-trapezas-tis-neas-yorkis.htm
Τυχαία Θέματα