Νέες αλλαγές σε Γυμνάσια και Λύκεια, η παρέλαση του οπλίτη Κασσελάκη, ο πόλεμος δημάρχων – κατασκευαστών για το μπόνους ύψους και τετραγωνικών του ΝΟΚ και η μάχη της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση

05:30 21/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Το ξήλωμα Γαβρόγλου

«Βάζουμε τέλος στο ξεχαρβάλωμα Γαβρόγλου». Με αυτήν την φράση κυβερνητική πηγή περιέγραψε την αυστηροποίηση της λειτουργίας ιδιαίτερα του λυκείου. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή που έχει στην αρμοδιότητα της την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ετοιμάζονται να ανατρέψουν την πολιτική του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο Γαβρόγλου επέτρεπε 114 απουσίες χωρίς να χρειάζεται κάποιες από αυτές να είναι δικαιολογημένες. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί μαθητές της β και γ´ λυκείου να τις κρατούν για το τέλος της χρονιάς για να τρέχουν στα φροντιστήρια. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία αλλά και να μην χρειάζονται τόσα φροντιστήρια. Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για bullying ή άλλο σοβαρό παράπτωμα. Ο Γαβρόγλου την μείωσε στην διήμερη αποβολή. Ακόμη και οι σχολικές εκδρομές θα αλλάξουν. Θα ενταχθούν σε μια μορφή εκπαιδευτικής προτεραιότητας που θα συνδυάζει την διασκέδαση με την γνώση ή την προσφορά (πχ δενδροφύτευση). Στο εθνικό απολυτήριο φαίνεται να συμφωνούν και άλλα κόμματα (πχ ΠΑΣΟΚ). Θα φανεί στην πράξη εάν θα επιδιωχθεί και επιτευχθεί μια συναίνεση.

Πρόβες για παρέλαση

Παρέλαση στη Θήβα την 25η Μαρτίου θα κάνει ο οπλίτης Κασσελάκης. Την είδηση έδωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Καπνισάκης. «Τι κάνει ο πρόεδρος;», «Πως τα πάει στο στρατό» τον ρωτούσαν βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε προχθές. «Ετοιμάζεται για την παρέλαση» τους απάντησε. Το ρεπορτάζ έδειξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρελάσει στην Θήβα με τους νεοσύλλεκτους του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού όπου υπηρετεί την ολιγοήμερη θητεία του ως ομογενής.

Με όπλο

Θα εξασκηθεί και στην βολή, ώστε να μπορεί να φέρει όπλο στην παρέλαση. Οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης θα καλύπτουν την παρέλαση στο Σύνταγμα και οι πολλές των ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκπομπών την παρέλαση της Θήβας! Φανταστείτε την τηλεοπτική κάλυψη που θα έχει η ορκομωσία Κασσελάκη όπου θα παρευρίσκεται και ο σύζυγος του Τάιλερ Μάκμπεθ που θα έρθει από την Αμερική όπου πήγε να δει την οικογένεια του. Χθες είχε και το πρώτο του επισκεπτήριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον επισκέφτηκαν ο Μ.Καπνισάκης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ανοιχτή γραμμή

Σε ανοιχτή γραμμή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη. Απαντάει και στα μηνύματα τους μέσω WhatsApp. Τις ελεύθερες ώρες του, του έχει παραχωρηθεί το γραφείο ενός αξιωματικού για να κάνει τις επικοινωνίες του (και όχι για να τραβάει βίντεο για το TikTok, σε στρατόπεδο είναι). Κοιμάται στο θάλαμο με τους άλλους στρατιώτες και τρώει ότι και εκείνοι. Ούτε του κάνουν χάρες ούτε ο ίδιος ζήτησε ειδική μεταχείριση.

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν

Οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη και Οζγκιούρ Φερχάτ από την Ροδόπη μετακόμισαν στη «Νέα Αριστερά». Μία δραστήρια μουσουλμάνα Ρομά, από την Ξάνθη, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν κατέθεσε το ενδιαφέρον της στο isyriza για να κατεβεί στις ευρωεκλογές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης Πέτρος Παππάς πρότεινε στον πρόεδρο του κόμματος να δώσει προσοχή στο βιογραφικό της. Θα γίνουν προκριματικές εκλογές και τα τοπικά στελέχη θα αποφασίσουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κρατήσει 3-4 θέσεις (από τις 42 του ευρωψηφοδελτίου) για να τοποθετήσει υποψήφιους της προσωπικής του επιλογής.

Απουσίες!

Λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια; Απουσίες καταγράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. Από τους 36 ήταν παρόντες οι 25 στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε συζήτηση και για τα Τέμπη. Από αυτούς έμειναν τελικά 16. Ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε μια ενόχληση. «Να σημειώσουμε τα ονόματα» είπε.

Η θητεία του Κυριάκου

Την δική του θητεία στην Αεροπορία θυμήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των νέων ελικοπτέρων MH-60 Romeo. «Εγώ υπηρέτησα ένα χρόνο ως προστάτης» είπε διότι η οικογένεια του είχε τέσσερα παιδιά. Παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1991, σε ηλικία 23 ετών. Πρωθυπουργός ήταν ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ήταν σμηνίτης στην 346 Μοίρα «Περσεύς», της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Κολλεγιόπαιδα!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που τελείωσε το Κολλέγιο όπως και ο πρωθυπουργός, έκλεισε την ομιλία του στην τελετή για τα νέα ελικόπτερα, με την εξής φράση: «Στο σχολείο μου, είναι το ίδιο με το σχολείο του Πρωθυπουργού, κάτω από το ρολόι, υπήρχε μία φράση: «Οι των πραγμάτων καιροί ού μένουσι την ημετέρα βραδύτητα». Πρέπει, λοιπόν, να σπεύσουμε. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα». «Τι θυμήθηκες!» του είπε μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιγραφή του κολλεγίου.

Μετά τις Βρυξέλλες

Η πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις είναι πιθανόν να φέρει πιο κοντά την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Απευθύνεται στα δεξιότερα της, σε εθνικιστικά ακροατήρια που κατευθύνθηκαν σε μικρότερα κόμματα λόγω της διεύρυνσης στο κέντρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Αναχωρεί σήμερα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και θεωρείται πιθανόν να πάρει την απόφαση του, πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στον Καναδά όπου θα παρακολουθήσει με τον ομόλογο του Τζάστιν Τριντό την παρέλαση της ομογένειας στις 24 Μαρτίου, στο Μόντρεαλ.

Πόλεμος κυβέρνησης – δημάρχων για τις οικοδομικές άδειες

Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμαρχοι της Αττικής βγαίνουν «στο βουνό» και προχωρούν ακόμα και σε πάγωμα έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών καθώς αντιδρούν στο μπόνους ύψους που προβλέπουν ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) σε κατασκευές που αυξάνουν τους κοινόχρηστους χώρους και ψηφίστηκαν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ. Την αρχή έκαναν δημοτικοί άρχοντες όπως στον Άλιμο ενώ χθες υπήρξε απόφαση για πάγωμα στις νέες οικοδομικές άδειες από το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ακολουθούν άλλοι δήμοι σε Βόρεια προάστια, κ.λπ.

Οι δήμαρχοι τινάζουν στον αέρα τα σχέδια αρκετών εργολάβων καθώς και μεγάλων επενδυτών σε ακίνητα μετά την πρόσφατη απόφαση του Πέμπτου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους τετραγωνικών μέτρων και ύψους που δίνει ο ΝΟΚ. Το Πέμπτο Τμήμα παρέμεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ καθώς έχουν ήδη ασκηθεί πολλές προσφυγές για το ίδιο ζήτημα. Αντίθετες προσφυγές έχουν κατατεθεί από κατασκευαστές οι οποίοι υποστηρίζουν πως το πάγωμα αδειών δημιουργεί τεράστια ζητήματα καθώς κάποιοι έχουν προπληρώσει για σπίτια που δεν μπορούν πλέον να αποκτήσουν!

Την πληρώνουν και μεγάλες επενδύσεις

Η απόφαση του Πέμπτου Τμήματος του ΣτΕ (εν αναμονή της απόφασης από την Ολομέλεια) που έδωσε λαβή σε πολλούς δημάρχους να παγώσουν τις άδειες με μπόνους ύψους και τετραγωνικών ή να εκδίδουν νέες άδειες μόνο χωρίς τα μπόνους προκαλεί σοβαρά προβλήματα και σε μεγάλες επενδύσεις των Νοτίων Προαστίων. Μία από αυτές είναι το οικιστικό συγκρότημα που προωθεί το επενδυτικό σχήμα των Hines και Henderson στη Βούλα σε ακίνητο που αγόρασε από το Μουσείο Μπενάκη. Όπως φαίνεται η πρώτη οικοδομική άδεια εκδόθηκε με το μπόνους ύψους και τετραγωνικών αλλά οι άλλες ενδέχεται να προβλέπουν χαμηλότερα κτίρια σε σχέση με αυτά που σχεδίασαν οι επενδυτές. Και δεν είναι το μοναδικό έργο που θα έχει σοβαρά ζητήματα.

Η παρέμβαση του ΥΠΕΝ και η αντίδραση των δημάρχων

Λόγω του μεγάλου ζητήματος που έχει πλέον δημιουργηθεί το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε προχθές πως «δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν». Στην ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε και κάτι που «φούντωσε» τους δημάρχους. Πως «αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου» και πως «οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ». Οι δήμαρχοι απαντούν με πάγωμα στην έκδοση κάθε νέας άδειας όπως προκύπτει από τη χθεσινή κίνηση του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το δεκαετές του ΑΔΜΗΕ, η επίσκεψη στην Κύπρο και τα ανοικτά μέτωπα

Μεγαλεπήβολα σχέδια όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με Γερμανία αλλά και Σαουδική Αραβία αναφέρονται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Χθες είχε πάει στην Κύπρο η διοίκηση του διαχειριστή προκειμένου να βγάλει άκρη με τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΕλλάδαςΚύπρου (και αργότερα Ισραήλ). Από τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου δεν γίναμε σοφότεροι πιθανότατα επειδή οι Κύπριοι αδελφοί μας εξακολουθούν να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη, όσο βαθιά επιδιώκει η ελληνική πλευρά και ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο σχέδιο.

ΑΠΕ: Έρχεται η ώρα των αποφάσεων

Όσα μεταφέρθηκαν χθες για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δύσκολα αποτυπώνουν το δυσάρεστο κλίμα που επικράτησε. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλ. Σδούκου απουσίαζαν και το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη. Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά Νίκος Τσάφος έφυγε σχεδόν σίγουρα με πονοκέφαλο από τις εκκρεμότητες που άκουσε. Οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ μάλλον στενοχωρήθηκαν και αντάλλαξαν αιχμές. Η διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ) περιέγραψε μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα περιλαμβάνει κάποια από τα μέτρα που θα δημιουργούν μια περισσότερο σαφή εικόνα για τους επενδυτές σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) π.χ. για τις περικοπές, πάει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Εχει απλωθεί πολύ η τράπουλα και δεν μαζεύεται εύκολα πλέον. Δε μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι, τι να κάνουμε!

To άρθρο Νέες αλλαγές σε Γυμνάσια και Λύκεια, η παρέλαση του οπλίτη Κασσελάκη, ο πόλεμος δημάρχων – κατασκευαστών για το μπόνους ύψους και τετραγωνικών του ΝΟΚ και η μάχη της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
νοκ, κυπρος, παρελαση, κυπρου, νοκ, 25η μαρτιου, συριζα, προσφορες, ΠΑΣΟΚ, συνταγμα, whatsapp, ξανθη, νέα, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, εκλογες, νεα δημοκρατια, δημοσκοπηση, βρυξέλλες, henderson, υφίσταται, ισχύ, αδμηε, ελλαδα, τραπεζες, απε, εκκρεμότητες, δεδδηε, newsit, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, βιογραφικο, αποστολακης γιωργος, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, εκλογες 2012, τραπεζα κυπρου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, δεδδηε, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, whatsapp, αδμηε, βγαινουν, πολυνομοσχεδιο, βιντεο, αδεια, ακινητα, γατα, γερμανια, γνωση, εξουσιοδοτηση, θηβα, θητεια, μουσειο μπενακη, πλαισιο, προγραμμα, σωκρατης, τα νεα, ωρα, αρθρο, αμερικη, βορεια, βορεια προαστια, βρυξέλλες, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διοικηση, δικη, δωσει, εγινε, ευκολα, ειπε, εκπαιδευση, εκκρεμότητες, εβδομαδα, εμειναν, επενδυσεις, ερχεται, ετων, εφυγε, ιδια, ιδιο, ηλικια, υποθεση, υφίσταται, υφυπουργος, εικονα, ομιλια, ισορροπια, καμερες, κατασκευες, κινηση, κλιμα, κτιρια, μηνυματα, μοιρα, μητσοτακης, μορφη, μπενακη, ομαδα, οικογενεια, ορκομωσια, παιδια, πηγες ενεργειας, πηγη, πολεμικη αεροπορια, προβληματα, ρυθμισεις, ρολοι, ρομα, σαουδικη αραβια, σιγουρα, συζητηση, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, τεμπη, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, υπουργος παιδειας, φαμελλος, φροντιστηρια, χερι, κωνσταντινος, ωρες, εκδρομες, εθνικο, henderson, ιδιαιτερα, υπουργειο, πηγες, ταξιδι, τραπεζα, τρωει, θεσεις
Τυχαία Θέματα