Ο διάσημος συγγραφέας Γιούραϊ Τσίντουλα που «άνοιξε πυρ» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

18:46 15/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο γνωστός συγγραφέας Γιούραϊ Τσίντουλα φαίνεται να είναι ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Ρόμπερτ Φίτσο. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ήδη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Μετά την σοκαριστική απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, που σημειώθηκε σε πόλη 180 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα, έχουν βγει στο φως πληροφορίες με τα στοιχεία του δράστη. Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα και υποστηρικτές του πρωθυπουργού, ο Σλοβάκος Γιούραϊ Τσίντουλα,

είναι εκείνος που «άνοιξε πυρ». Πρόκειται για συγγραφέα, ο οποίος εκτός από την κύρια δουλειά του, είναι και ακτιβιστής και μέλος του φιλελεύθερου κόμματος της χώρας, που αποτελεί κόμμα της σλοβακικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αναφέρεται ότι ίσως να είναι και πρώην σωματοφύλακας του Φίτσε.

Ο Juraj Cintula, γεννήθηκε το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές του Λογοτεχνικού συλλόγου DÚHA, που δημιουργήθηκε το 2005. Από το 2008 (όταν ο σύλλογος μετατράπηκε σε Σύλλογο Πολιτών) μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος του DÚHA.

Έγραψε τρεις σατιρικές ποιητικές συλλογές με τους τίτλους: «Sen rebela», «Diptych», «Osy», ενώ το 2010 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Posolstvo obete» και το 2015 δημοσίευσε ένα βιβλίο για τους τσιγγάνους, το «Efata». Από το 2015 είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Λογοτεχνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιούραϊ Τσίντουλα είναι κάτοικος της πόλης Levice στην Σλοβακία

Ένας Σλοβάκος δημοσιογράφος, γράφει στο X: «Το 2016, η Cintula εργαζόταν ως φύλακας σε ένα εμπορικό κέντρο. Μια μέρα τον ξυλοκόπησε ένας τοξικομανής που περνούσε κρίση μέσα στο σούπερ μάρκετ. Μετά από αυτή την ιστορία, οι εφημερίδες έγραφαν για τον Juraj και τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν για αυτόν».

Robert Fico’s assailant is a well-known Slovak writer, Juraj Cintula. In addition to his main job, he was an activist for the country’s liberal party. This is reported by local media.

In 2016, Cintula was working as a security guard at a shopping mall. One day he was beaten… pic.twitter.com/ozvHE1PJCY

— Zlatti71 (@Zlatti_71) May 15, 2024

Photos from the scene of assassination attempthttps://t.co/BxZG0P96e1 pic.twitter.com/hEH5UmsiFT

— Zlatti71 (@Zlatti_71) May 15, 2024

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Οι άνθρωποι φαίνονται να τρελαίνονται», είχε πει ο 71χρονος δράστης σε ένα βίντεο πριν από οκτώ χρόνια, στο οποίο επίσης αναφέρει πως ίδρυσε και το «Κίνημα Κατά της Βίας στο Levice».

«Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος απορρίπτει τη βία. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία. Είναι πολύ δύσκολο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται πια κανέναν. Ο κόσμος είναι γεμάτος χάος και μίσος», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο 71χρονος ανακρίνεται μετά την επίθεση εις βάρους του Φίτσο και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στόχος του ήταν ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

To άρθρο Ο διάσημος συγγραφέας Γιούραϊ Τσίντουλα που «άνοιξε πυρ» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιούραϊ Τσίντουλα, Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο,giourai tsintoula, slovakias robert fitso