«Ο Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν πραγματικός φίλος της Ρωσίας και της Κίνας»: Συλλυπητήρια από Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ

12:31 20/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ λέγοντας παράλληλα ότι πρόκειται για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.

«Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Χαμενεΐ του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο

να υπηρετεί την Πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεγράφημά του.

«Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Κίνα: Μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε σήμερα “τραγικό” και “μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό” τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι (…) ο τραγικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και ότι ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε συνέντευξη Τύπου.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Συλλυπητήρια στο λαό του Ιράν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Το Αμπού Ντάμπι, που ανανέωσε τους δεσμούς του με την Τεχεράνη έπειτα από χρόνια έντασης, δήλωσε «αλληλέγγυο με το Ιράν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

«Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και των ατόμων που τους συνόδευαν έπειτα από τραγικό δυστύχημα», έγραψε στο Χ.

Επίσης στην ίδια πλατφόρμα ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι χαρακτήρισε την είδηση «θλιβερή» και εξέφρασε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις με το Ιράν και υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα σε περιφερειακές συρράξεις.

Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνη εξομαλύνθηκαν τον Μάρτιο του 2023 έπειτα από επτά χρόνια ρήξης, με το Ιράν να αυξάνει έκτοτε τις ενδείξεις προσέγγισης τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλες χώρες του Κόλπου.

Τον Ιούνιο ο Αμιραμπντολαχιάν είχε επισκεφθεί τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τα κράτη του Κόλπου.

To άρθρο «Ο Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν πραγματικός φίλος της Ρωσίας και της Κίνας»: Συλλυπητήρια από Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, Ρωσίας, Κίνας, Συλλυπητήρια, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ,o ebrachim raisi, rosias, kinas, syllypitiria, poutin, si tzinpingk