Ρυθμίσεις χρεών: Χαμηλότερα επιτόκια αναδρομικά από τον Απρίλιο 2024 και για έναν χρόνο – Έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η τροπολογία

10:16 17/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Την εβδομάδα που ξεκινά στις 20 Μαΐου αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την τροπολογία για «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία, διατηρώντας τα στα περσινά επίπεδα, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με συνέντευξη του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος

επεσήμανε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων.

Η προαναγγελία είχε γίνει και από πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, καθώς σκοπός της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει την σχετική παρέμβαση υπέρ των φορολογουμένων «το συντομότερο δυνατόν», όντας μία παράμετρος η οποία απασχολεί και έχει τεθεί στο «τραπέζι» από όσους οφειλέτες ήθελαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία αλλά αντιμετώπιζαν επιβάρυνση λόγω των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Και αυτό διότι νόμος συνδέει τις ρυθμίσεις οφειλών με το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών που ανακοινώνεται κάθε έτος από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο από 6,43% το 2023 έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ κατόπιν προστίθεται προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Σημειώνεται, πως ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη είχε τεθεί σε εφαρμογή για αρρύθμιστες οφειλές και χρέη προς ΕΦΚΑ, δεν είχε συμβεί το ίδιο για τις οφειλές που είναι ή αναμένεται να μπουν σε ρύθμιση δόσεων.

Πότε θα ισχύσει το «πάγωμα»

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, η τροπολογία πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ συμπεριλαμβάνοντας και τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως εφόσον η κυβέρνηση μειώσει τα επιτόκια, ως αναμένεται, το επιτόκιο για τη ρύθμιση έως 12 δόσεις θα διαμορφωθεί στο 4,34% ενώ για τις ρυθμίσεις περισσότερων δόσεων στο 5,84%, μετρώντας και από την δόση του Απριλίου.

Τέλος, όπως έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο το «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών πρόκειται να διαρκέσει ένα έτος από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας.

To άρθρο Ρυθμίσεις χρεών: Χαμηλότερα επιτόκια αναδρομικά από τον Απρίλιο 2024 και για έναν χρόνο – Έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η τροπολογία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα