Βασίλης Ρόκος: Στόχος μου είναι η οικονομική πρόοδος αλλά και η οικονομική αυτονομία του τόπου μας

14:55 3/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Θεωρώ χρέος μου να πω τα πράγματα με το όνομά τους και να μην προχωρήσω στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας, όπως πράττει κυρίως το τελευταίο διάστημα για προεκλογικούς καθαρά λόγους, η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντριλής Μακεδονίας.

Αυτή την παραπλανητική προς τους πολίτες της ΠΚΜ ωραιοποίηση με το «κύμα επενδύσεων» στην Περιφέρεια, με την «ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων», με τα «κουπόνια» προς τις επιχειρήσεις κτλ, η απερχόμενη διοίκηση

την παρουσίασε τον Απρίλιο του 2023 και μόλις 3 μήνες αργότερα, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Δ.ΥΠ.Α ήρθαν να γκρεμίσουν το «όνειρο», κατατάσσοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη θέση (μαζί με την Αττική) σε εγγεγραμμένους ανέργους.

Η ΠΚΜ έπεσε στην 8η θέση, από 92% του ΑΕΠ ΕΕ έπεσε στο 43-48%, ενώ η χώρα έχασε μόνο 25% του ΑΕΠ και βρίσκεται τελευταία σε αγοραστικό ΑΕΠ στην ΕΕ. Το βροντοφωνάζει η Eurostat, OECD ενώ οι κυρίως υπεύθυνοι ακόμη και πριν λίγες ημέρες θριαμβολογούν σε οικονομικά συνέδρια για το ΕΣΠΑ, που είναι μόνο το 1-2% του ΑΕΠ της ΠΚΜ και από μόνο του δεν μπορεί να φέρει την ουσιαστική ανάπτυξη στον τόπο.

Θα μπορούσα να αναφερθώ στις μετεγκαταστάσεις λουκέτα 3000-4000 επιχειρήσεων, για την επιχειρηματική ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης, για εταιρείες κολοσσούς που ήρθαν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και έφυγαν άρον άρον, αλλά δε θέλω να κουράσω άλλο τους αναγνώστες σας με οικονομικούς όρους. Όμως πρέπει κάποιες αλήθειες να ειπωθούν επιτέλους.

Η ανάκαμψη της οικονομίας στην ΠΚΜ δεν μπορεί να ανθίσει αν δεν ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Χωρίς αυτά, δε μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία και δεν μπορείς συνεχίσεις με ουσιαστικά έργα υποδομών, γιατί δε θα έχεις έσοδα. Θα
«κρέμεσαι» συνεχώς στους φόρους των πολιτών και θα εξαρτάσαι μόνιμα στις επιχορηγήσεις της ΕΕ.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΜ έχω επισημάνει πολλάκις ότι στόχος μου είναι η οικονομική πρόοδος αλλά και η οικονομική αυτονομία του τόπου μας. Για αυτό και στο πρόγραμμα της «ΣΥΝ-εργασίας» μιλάμε για έργα, όπως ο «Δρόμος της Μακεδονίας» με ναυαρχίδα την μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε εμπορικό κόμβο για Ευρώπη και Ασία. Ξέρετε τί θα σηματοδοτήσει αυτό; Οικονομική ανάταση όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδος.

Η Περιφέρεια ως κέντρο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να αναστρέψει την παρούσα κατάσταση, αρκεί να έχει την βούληση να εργαστεί υπέρ των συμφερόντων των πολιτών και όχι υπέρ της οποιασδήποτε κομματικής ατζέντας. Κι αυτό είναι ένα καίριο σημείο που πρέπει να προσέξουν οι συμπολίτες μας που θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή.

Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης μαζί με την ομάδα της «ΣΥΝ-εργασίας» έχουμε πλήρη σχεδιασμό για την ώθηση του εναπομείναντος επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσφέροντας υποστήριξη και πόρους στους επιχειρηματίες της περιοχής που έχουν πληγεί από τη μακροχρόνια ύφεση, για τη δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων που θα φέρουν μείωση της ανεργίας και αύξηση στο ΑΕΠ.
Τα εργαλεία είναι πολλά όπως π.χ, ένα σύστημα χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και καινοτόμα έργα με επιχορηγήσεις ή ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων για συγκεκριμένους τομείς. Μία από τις προτεραιότητές μου είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, σε συνάρτηση με μία πολιτική εξωστρέφειας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας σε τοπικές και διεθνείς αγορές. Ομοίως και στον τομέα του τουρισμού, όπου υπάρχει προγραμματισμός για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού και προώθηση νεών μορφών τουρισμού, π.χ. ιατρικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, αγροτουρισμός κα.

Επίσης μιλάμε για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων για την προσέλκυση επιχειρηματικών πόρων και ταλέντα στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Επιπλέον, για την προώθηση της τοπικής παραγωγής και την αειφόρο ανάπτυξη, δημιουργία κινήτρων για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα προς τους πολίτες της ΚΜ, λέγοντας ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η «ΣΥΝ-εργασία» έχουμε το σθένος και την αποφασιστικότητα να φτάσουμε την Κεντρική Μακεδονία στην πραγματική θέση που της αξίζει να βρίσκεται.
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της «ΣΥΝ-εργασίας» στην ιστοσελίδα μας www.vasilisrokos.gr

Ο κ. Βασίλης Ρόκος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «ΣΥΝ-εργασία»

To άρθρο Βασίλης Ρόκος: Στόχος μου είναι η οικονομική πρόοδος αλλά και η οικονομική αυτονομία του τόπου μας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασίλης Ρόκος, Στόχος,vasilis rokos, stochos