Βιοχάλκο, Στασινόπουλος: Ισχυρές επιδόσεις του ομίλου – Η στρατηγική ανά κλάδο

12:43 18/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Ισχυρή ανάπτυξη πέτυχε το 2021 ο όμιλος Βιοχάλκο, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 40% και διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 276 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ από την πλευρά του ομίλου υπάρχει συνεχής προσήλωση στην ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων κυκλικής οικονομίας που ανταποκρίνονται στη ζήτηση λόγω των δυναμικά αναπτυσσόμενων τάσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κατά τη διάρκεια του έτους, αναπτύξαμε

ένα διεξοδικό σχέδιο και έναν οδικό χάρτη για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση επιδόσεων σε όλες τις εταιρείες της Viohalco, θέτοντας εξειδικευμένους δείκτες για τον υπολογισμό της προόδου. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την δυναμική του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου μας, αλλά και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που οφείλεται στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Στο μέλλον, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης μας σε νέες και υφιστάμενες αγορές, αξιοποιώντας τις επιδόσεις που πετύχαμε το 2021».

Σημαντικότεροι σταθμοί του έτους

Στον κλάδο αλουμινίου, η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, κατέγραψε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ζήτησης της αγοράς και της κατεύθυνσης των προϊόντων της προς τομείς που προάγουν την ενεργειακή μετάβαση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος αξίας 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει το ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων και τη νέα γραμμή βαφής.

Παράλληλα, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Etem Bulgaria ξεκίνησε νέο έργο για την BMW, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης των επενδύσεων για νέα έργα.

Αυξήθηκε η ζήτηση σε χαλκό και καλώδια

Το βελτιωμένο κλίμα της αγοράς συνέβαλε στην αύξηση των όγκων στον κλάδο χαλκού, όπου η ισχυρή ζήτηση στις περισσότερες αγορές στις αρχές του έτους συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου χαλκού κατέγραψαν καλές επιδόσεις, με αυξημένους όγκους και κερδοφορία.

Οι επιδόσεις του κλάδου καλωδίων ήταν πολύ ισχυρές. Η Hellenic Cables συνέχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και εξασφάλισε αρκετά νέα έργα στις αγορές τόσο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όσο και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, παράλληλα με συμβάσεις-πλαίσιο με σημαντικές εταιρείες διαχείρισης δικτύων ενέργειας.

Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας καλωδίων inter-array συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί. Στο τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου ξεπερνούσε τα 650 εκατ. ευρώ.

Σωληνουργεία Κορίνθου

Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε ένα έτος με προκλήσεις. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, επανεκκίνησαν αρκετά έργα αγωγών σωλήνα για τη μεταφορά φυσικού αερίου, του βασικού ενδιάμεσου καυσίμου στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Συνεχίστηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Σωληνουργεία Κορίνθου, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης ενός προγράμματος πιστοποιήσεων από σημαντικές εταιρείες ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη πιστοποιημένων αγωγών για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Στο τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών διαμορφώθηκε στα 350 εκατ. ευρώ.

Στο Χάλυβα με τη Σιδενόρ

Ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σταδιακή άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Σιδενόρ έγινε ο πρώτος παραγωγός χάλυβα στην Ελλάδα που έλαβε την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος Environmental Product Declaration (EPD) για τα προϊόντα χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος SD.

Στα ακίνητα με την Noval Property

Στον κλάδο ακινήτων, η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 2021. Μεταξύ άλλων έργων, ολοκληρώθηκε η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενισχύοντας την αξία των επενδύσεων σε ακίνητα και αυξάνοντας τα έσοδα από μισθώματα για την ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021, η Noval Property απέκτησε (μέσω κοινής εταιρείας με επενδυτική εταιρεία ακίνητης περιουσίας) ένα οικόπεδο σε προνομιούχο τοποθεσία στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα γραφείων.

Το Νοέμβριο του 2021, η ElvalHalcor προχώρησε με επιτυχία στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2021 και η Noval Property εξέδωσε επιτυχώς πράσινο κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ. Και τα δύο ομόλογα έχουν επταετή διάρκεια και είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανάπτυξη με κριτήρια ESG

Τέλος, το 2021 η Viohalco ανέπτυξε για τις θυγατρικές της ένα εκτενές σχέδιο και έναν οδικό χάρτη για την παρακολούθηση όλων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση κινδύνων. Στον οδικό χάρτη περιλαμβάνεται η παρακολούθηση ευρέος φάσματος δεικτών απόδοσης για τον υπολογισμό της προόδου και μετρίασης των κινδύνων. Επιπλέον, οι θυγατρικές της Viohalco επικεντρώθηκαν στην αύξηση της αναλογίας δευτερογενών μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην εισροή πρώτων υλών, καθώς και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την λειτουργία των εταιριών, υποστηρίζοντας έτσι τους πελάτες τους στο να πετύχουν τους δικούς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

To άρθρο Βιοχάλκο, Στασινόπουλος: Ισχυρές επιδόσεις του ομίλου – Η στρατηγική ανά κλάδο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιοχάλκο Στασινόπουλος, Ισχυρές,viochalko stasinopoulos, ischyres