ΒΟΑΚ: Πάει πίσω η εκδίκαση των προσφυγών Δήμων για την χάραξη του αυτοκινητοδρόμου

06:02 16/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Μετάθεση έξι μηνών, για τον Νοέμβριο, δόθηκε στην εκδίκαση των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις παρακάμψεις του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, αποφασίστηκε η αναβολή της για το προσεχές μέλλον, με κάποιες πηγές να κάνουν λόγο για περισσότερο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία του δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι οι προσφυγές που

έχουν καταθέσει οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου Κρήτης είναι επί της Περιβαλλοντικής Μελέτης και ειδικότερα επί των παρακάμψεων των οδικών τμημάτων του ΒΟΑΚ που εντάσσονται στη σύμβαση παραχώρησης (τμήμα ΧανιάΗράκλειο, μήκους 157 χλμ., αξίας 1,7 δις ευρώ) και περνούν από τα αυτοδιοικητικά όρια των δήμων.

Οι τοπικες κοινωνίες δια των εκπροσώπων τους φέρονται να ζητούν και υπογειοποίηση του οδικού άξονα σε αυτά τα τμήματα.

Προφανώς, η αναβολή αυτή σημαίνει πρόσθετη καθυστέρηση καθώς η απόφαση δεν αναμένεται εντός του 2024, ενώ τυχον δικαίωση των Δήμων θα σηματοδοτήσει την αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

Επίσης, δεδομένου ότι η κατασκευή του ΒΟΑΚ χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης (το εν λόγω τμήμα με περίπου 200 εκατ. ευρώ), είναι προφανές ότι εγείρονται ερωτηματικά για την επίτευξη των οροσήμων και την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδάλλως, θα πρέπει το δημόσιο να «καλύψει την τρύπα».

Με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, η διαδρομή ΧανιάΗράκλειο θα διανύεται σε μόλις 70 λεπτά, ενώ η διαδρομή Χανιά – Άγιος Νικόλαος σε περίπου 100 λεπτά.

Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί η οδική ασφάλεια, με αισθητή μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών.

To άρθρο ΒΟΑΚ: Πάει πίσω η εκδίκαση των προσφυγών Δήμων για την χάραξη του αυτοκινητοδρόμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΒΟΑΚ, Δήμων,voak, dimon