Αναδρομή στις ευρωεκλογές: 1994 – Η πρώτη «σελέμπριτι» ευρωβουλευτίνα και το… δράμα του Στεφανόπουλου (Video/Photos)

Το topontiki.gr συνεχίζει την αναδρομή στις περασμένες ευρωεκλογές. Σημερινός σταθμός οι ευρωεκλογές του 1994.

Διεξήχθησαν την Κυριακή 12 Ιουνίου 1994. Οι έδρες της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκαν κατά μία (από 24 σε 25) λόγω μικρής αύξησης του πληθυσμού που καταγράφηκε στην απογραφή του 1991.

Ο πολιτικός αντίκτυπος των ευρωεκλογών αυτών υπήρξε υποτονικός. Εννέα μόλις μήνες πριν είχαν διεξαχθεί εθνικές εκλογές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου

είχε επανέλθει στην πρωθυπουργία.

Προηγουμένως, τον Απρίλιο του 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει αποδεχθεί την ένταξη της γείτονος με την ονομασία πΓΔΜ.

Τον Φεβρουάριο του 1994, λίγους δηλαδή μήνες, πριν τις ευρωεκλογές, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στη γειτονική χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας και την παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στη Νεά Δημοκρατία ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε αναλάβει πρόεδρος έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση της πλευράς Μητσοτάκη. Η δεξιά πολυκατοικία διέθετε άλλα δύο κόμματα: Την ανερχόμενη Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και τη ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου.

Η, δε, Αριστερά είχε να αντιμετωπίσει άλλη μία διάσπαση στην ιστορία της αφού το ΚΚΕ είχε πλέον αποχωρήσει απο τον Συνασπισμό.

Εκλογές στην ιδιωτική ΤV

Το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομία αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης της προεκλογικής περιόδου η οποία δεν στηρίχθηκε ούτε σε μαζικές συγκεντρώσεις, ούτε σε αφίσες στους δρόμους.

Η «μάχη» δόθηκε κυρίως από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς – το Mega και ο ΑΝΤ1 αριθμούσαν ήδη πέντε χρόνια ζωής, ενώ από το 1993 είχαν λειτουργήσει το Star και ο – τότε – Σκάι (ο σημερινός Alpha).

Κοσμοϊστορικές οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Από τις ευρωεκλογές του 1989 μέχρι αυτές του 1994, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Το 1992 υπογράφεται και το 1993 τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Συνθήκη Μάαστριχτ. Πρόκειται για τη Συνθήκη που αντικαθιστά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την 1η Νοεμβρίου του 1993, η «Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τίθεται σε ισχύ και από εκείνη την ημέρα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μετονομάζεται σε «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές του 1994 διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου.

Από το 1990 είχαν συμβεί και κοσμοΪστορικές διεθνείς πολιτικές εξελιξεις. Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, Δυτική και Ανατολική Γερμανία επανενώθηκαν, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και έπαυσε να υπάρχει ενώ τα κουμουνιστικά καθεστώτα έπεσαν.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Με τις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκαν

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 37,60% και δέκα 10 έδρες.

Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) με 32,63% και 9 έδρες

Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛΑΝ) με 8,67% και 2 έδρες

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) με 6,29% και 2 έδρες

Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ) με 6,26% και 2 έδρες.

Η Νανά Μούσχουρη και οι άλλοι

Το χαρακτηριστικό εκείνων των ευρωεκλογών ήταν η εκλογή της πρώτης… σελέμπριτι ευρωβουλευτίνας. Η διάσημη ανά τον κόσμο τραγουδίστρια, η Νανά Μουσχουρη, κατέλαβε μια έδρα στο ευρωπαικό κονοβούλιο εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία.

Με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτές εκλέγονται οι Δημήτρης Τσάτσος, Χρήστος Παπουτσής, Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Κληρονόμος, Γιάννης Ρουμπάτης, Αγγέλα Κοκκόλα, Στέλιος Παναγόπουλος, Γιώργος Κατηφόρης, Νίκος Παπακυριαζής, Ειρήνη Λαμπράκη.

Με τη ΝΔ ευρωβουλευτές εκλέγονται Τίμος Χριστοδούλου, Αντώνης Τρακατέλλης, Νάνα Μούσχουρη, Στέλιος Αργυρός, Γ. Δημητρακόπουλος, Παύλος Σαρλής, Παναγιώτης Λαμπρίας, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης.

Με την ΠΟΛΑΝ εκλέγονται Κατερίνα Δασκαλάκη, Νικήτας Κακλαμάνης.

Με το ΚΚΕ ευρωβουλευτές εκλέγονται Βασίλης Ευφραιμίδης, Γιάννης Θεωνάς.

Με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ εκλέγονται Αλέκος Αλαβάνος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Το δράμα του Στεφανόπουλου

Το εκλογικό σύστημα ήταν παρόμοιο με το σύστημα των προηγούμενων ευρωεκλογών, η απλή αναλογική ωστόσο για πρώτη φορά τίθεται το όριο του 3%.

«Θύμα» του 3% γίνεται η ΔΗΑΝΑ, η οποία αν και διπλασίασε το ποσοστό της, σε σχέση με τις περασμένες ευρωεκλογές, έμεινε εκτός ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, γιατί συγκέντρωσε 2,8%.

Απογοητευμένος και περίλυπος ο Κωστής Στεφανόπουλος, λίγες ημέρες αργότερα, ανέστειλε τη λειτουργία του κόμματος του και δηλώνει ότι αποχωρεί απο την πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν γνώριζε ακόμα ότι η κίνησή του αυτή… θα απελευθέρωνε τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον προτεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν χρόνο αργότερα. Και ότι θα γινόταν ίσως ο πιο δημοφιλής Πρόεδρος που πέρασε απο τη χώρα.

Οι ευρωεκλογές του 94 σημαματοδότησαν και το τέλος του παλαιού πολιτικού προσωπικού.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «μετρούσε» τους τελευταίους μήνες του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν καταβεβλημένος, με πολλά προβλήματα υγείας – πράγματι, δεν θα αργούσε πολύ το πολιτικο και δυστυχώς και το βιολογικό του τέλος, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει περιοριστεί στον ρόλο του Επίτμου Προέδρου της ΝΔ…

 

Keywords
δραμα, νεα δημοκρατια, εκλογες, παπανδρεου, οηε, ΠΓΔΜ, ελλαδα, σαμαρας, ΚΚΕ, σκοπια, mega, ΑΝΤ1, star, alpha, ισχύ, ιουνίου, ΠΑΣΟΚ, νέα, χατζηδακης, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κακλαμανης, εβερτ, απογραφη 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κομματα, αποτελεσματα, νανα μουσχουρη, αφισες, γερμανια, δημοκρατια, εδρα, οηε, οικονομια, σκαι, mega, star, ανδρεας παπανδρεου, ανοιξη, ασφαλιστικα μετρα, γεγονοτα, γινεται, δυστυχως, δυτικη, δοθηκε, υπαρχει, ειρηνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, πολυκατοικια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λειτουργια, μααστριχτ, μηνες, μητσοτακης, μιλτιαδης, νικητας, πεδιο, προβληματα, ρολο, σοβιετικη ενωση, τραγουδιστρια, ισχύ, φορα, χρηστος, κωνσταντινος, αυγερινος, δημητρης, εννεα, ενωση, χωρα, ιουνίου, κληρονομος, κωστας, παυλος, υγειας
Τυχαία Θέματα