Εχει γίνει… trend το «κάνε κι εσύ μία καταγγελία» την τελευταία 4ετια

Ηρθε από χθες στη ζωή μας και το «My coast», η πλατφόρμα με την οποία ένας πολίτης, θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα, παραβάσεις για κατάληψη παραλιών από επιχειρηματίες.

Μία ακόμη εφαρμογή χρήσιμη μεν, για να καταγράφονται οι παραβάσεις, με ενστάσεις δε, καθώς για άλλη μία φορά ο πολίτης θα είναι αυτός που θα πρέπει να βγάλει το «φίδι από την τρύπα», αντί να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ο ίδιος ο ελεγκτικός μηχανισμός και να προλαβαίνει τις παραβάσεις.

Κάτι που έχει προκαλέσει αρκρτές συζητήσεις στα σόσιαλ και δεν είναι και λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την λέξη «ρουφιανοποίηση»,

μη κρύβοντας την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι για πράγματα που θα έπρεπε να δίνει λύσεις το κράτος, θα πρέπει αυτοί να κάνουν τους «κακούς».

Το My coast όμως δεν είναι η πρώτη πλατφόρμα που η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν συμπολίτες τους, για ζητήματα (σε ορισμένες περιπτώσεις) που θα έπρεπε η ίδια να λύνει η ίδια χωρίς «ειδοποίηση».

Για παράδειγμα, ποιος θα ξεχάσει στο lockdown λόγω της πανδημίας, ότι έδινε την «δυνατότητα» σε πολίτες να καταγγέλλουν όποιον δεν τηρεί τα μέτρα κατά του covid…

Την ίδια χρονιά (2020) έκανε το ίδιο και για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ το 2022 και το 2023, άνοιξε πλατφόρμα όπου ο πολίτης θα μπορούσε να καταγγείλει έναν άλλον αν είναι φοροφυγάς, ή για τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά. 

Με άλλα λόγια καλούσε τον πολίτη να παριστάνει τον «αστυνομικό» ρίχνοντας το αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης» για ζητήματα που η ίδια (προφανώς) δεν μπορεί να λύσει, τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε ή θα όφειλε.

Ενστάσεις υπάρχουν ακόμη και για την εφαρμογή για τις καταγγελίες για την σχολική βία.

Κυρίως για για το ότι οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν από τη τσέπη τους ζημιές που θα κάνουν τα παιδιά εντός του σχολείου, βγάζοντας ουσιαστικά από τις ευθύνες του το ίδιο το σχολείο που οφείλει να λάβει μέτρα πρόληψης. Χώρια το ότι και σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει κάποιος μαθητής να «καρφώσει» τον συμμαθητή του για την πράξη του, ώστε να φτάσουμε στο σημείο της πληρωμής. Αρα, λέει στα παιδιά με λίγα λόγια να «καταδώσουν» έναν συμμαθητή/φίλο τους.

Προφανώς και είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θετικό να υπάρχουν πλατφόρμες που θα γίνονται καταγγελίες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα (όπως κακοποιήσεις, bullying κ.α.), αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή που δείχνει πως η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αρέσκεται στο να φέρνει στους πολίτες προ των «ατομικών ευθυνών» τους, όπου η ίδια αδυνατεί να παρέμβει, ακόμη και σε πιο εύκολα και απλά ζητήματα, επειδή απλά δεν μπορεί…

Διαβάστε επίσης:

Δώρα Αυγέρη για δηλώσεις Βαρτζόπουλου: «Μπέρδεψε ψυχιατρική με πολιτική και τις κακοποίησε»

ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι Γεωργιάδη – του καταλογίζει «τρία ψέματα για το ΕΣΥ»

Μητσοτάκης-Ιερώνυμος: Νέα «συνάντηση» με φόντο την… συμφιλίωση κυβέρνησης και εκκλησίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εχει …, 4ετια,echei …, 4etia