Κοτόπουλο «πεταλούδα» στο φούρνο, με πατάτες και μπύρα

Χάρη σε αυτό τον τρόπο ανοίγματος του πουλερικού, την μέθοδο πεταλούδα δηλαδή, το ψητό κοτόπουλο καταλήγει πιο ζουμερό και γευστικό, με τραγανή πέτσα.

Απολαύστε το με τις μελωμένες και αρωματικές πατάτες, που έχουν ψηθεί μέσα στην μπύρα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. 

Υλικά για τη Συνταγή

1 κοτόπουλο, ολόκληρο (μπορείτε να το ζητήσετε ανοιγμένο “πεταλούδα” από τον κρεοπώλη σας)

1

κιλό πατάτες

1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι καπνιστό, σε σκόνη

4 κλωναράκια θυμάρι ή ρίγανη

330ml ελαφριά μπύρα

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ξεφλουδίστε, πλύντε και κόψτε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε τις σε ένα ταψί ή σε ένα πυρέξ, αλατοπιπερώστε τις, περιχύστε με το ελαιόλαδο και ανακατέψτε τις με τα χέρια σας.

2. Περιχύστε με την μπύρα και αφήστε στην άκρη.

3. Στο μεταξύ ετοιμάστε το κοτόπουλο, αν δεν σας το έχει ετοιμάσει ο κρεοπώλης. Βάλτε το σε μια επιφάνεια κοπής με τη ράχη προς τα πάνω. Με ένα ψαλίδι κουζίνας, κόψτε και αφαιρέστε τη ραχοκοκαλιά και κρατήστε την στην άκρη για άλλη παρασκευή (για ζωμό).

Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη μεριά και πιέστε το δυνατά στο κέντρο με τα χέρια σας, ώστε να σπάσει και να ανοίξει.

4. Τοποθετήστε το κοτόπουλο έτσι όπως είναι ανοιγμένο, πάνω στις πατάτες και σπρώξτε τις φτερούγες από κάτω για να μην καούν. Αλατοπιπερώστε το καλά, πασπαλίστε με το κοκκινοπίπερο και από τις δύο πλευρές και τρίψτε από πάνω το θυμάρι ή τη ρίγανη. Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

5. Ψήστε το φαγητό, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα.

Συμβουλή

Ψήστε για 50-60 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου να φτάσει τουλάχιστον τους 84ο C όταν βυθίσετε ένα θερμόμετρο κρέατος κοντά στο κόκαλο, στα πιο χοντρά μέρη του.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακές ταχινόπιτες

Τηγανητά κεφτεδάκια από χοιρινό κιμά και βραστή πατάτα

Εξωτική τάρτα με τριφτή ζύμη, φρέσκο ανανά και ινδοκάρυδο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοτόπουλο,kotopoulo