Λεοντόπουλος στο topontiki.gr: «Δεν μας δίνουν τα οδοιπορικά μας για να πάμε στα νοσοκομεία για τις αιμοκαθάρσεις μας»

Μια αβάστακτη οικονομική «αιμορραγία» καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά 12.500 νεφροπαθείς που χρειάζεται να επισκέπτονται τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού νοσοκομείων 13 φορές το μήνα πληρώνοντας από την τσέπη τους τα μεταφορικά, που ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ το μήνα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) με χθεσινή της επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητάει την  επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών υπογράφοντας τη σχετική ΚΥΑ.

Την επιστολή αυτή κοινοποίησαν επίσης στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά και στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη.

«Κάθε μήνα εμείς οι νεφροπαθείς πηγαινοερχόμαστε στα νοσοκομεία συνολικά 26 φορές. Οι ασθενείς μας από την επαρχία χρειάζονται περισσότερα από 1000 ευρώ είτε για το ταξί είτε για το δικό τους μεταφορικό μέσο αφού η βενζίνη, τα διόδια αλλά και το παρκινγκ που θα χρειαστούν αυξάνει δραματικά το κόστος» είπε στο topontiki.gr ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και συνεχίζει: «Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο κατοικίας τους προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13χ2 μετακινήσεις μηνιαίως). Για τις μετακινήσεις αυτές αποζημιώνονται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση βάσει του Ειδικού Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Τα κόμιστρα είναι από 8 έως και 50 χιλιόμετρα 400 ευρώ το μήνα. Από 50 έως και 80 χιλιόμετρα 550 ευρώ και από 80 χιλιόμετρα και πάνω 800 ευρώ το μήνα. Ωστόσο τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013.

«Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους» μας είπε ο κ. Λεοντόπουλος.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) τον Ιούνιο του 2022 υπέβαλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΧΙ. «Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων για το ζήτημα και τελικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποδέχθηκε το δίκαιο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων. Μάλιστα ο  τότε Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενέκρινε την εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπογράφοντας σχέδιο ΚΥΑ το οποίο διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση ΚΥΑ. Μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και το ζήτημα έμεινε εκκρεμές» εξηγεί ο πρόεδρος της Π.Ο.Ν.

Με τη νέα κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών επανάφερε το θέμα και οι επόμενοι Υπουργοί Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασαν εκ νέου την υπόθεση στο Υπουργείο Οικονομικών υπόψιν του Υφυπουργού κ. Πετραλιά, ο οποίος την απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των 13 εκατ. ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών.

Η αύξηση των οδοιπορικών ετέθη επίσης και στον τότε Υπουργό Επικράτειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, οποίος διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το αίτημά μας στα αρμόδια Υπουργεία. «Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και στην κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών τον Ιανουάριο του 2023 και 2024 ότι το ζήτημα συζητείται και θα αντιμετωπιστεί άμεσα, μέχρι στιγμή διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα».

«Πέρασαν περίπου 2 χρόνια από τις 20/06/2022 που καταθέσαμε το δίκαιο αίτημά μας και οι 12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ασθενείς εισπράξαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία». Η Π.Ο.Ν ζητάει την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών υπογράφοντας τη σχετική ΚΥΑ: «Δεν μπορεί το Κράτος από τη μια να μας λέει ότι είναι στο πλευρό μας και από την άλλη να μας γυρίζει την πλάτη σε ένα ζωτικής σημασίας για εμάς θέμα. Τη μεταφορά μας στα νοσοκομεία για να κάνουμε την αιμοκάθαρσή μας» επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Λεοντόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Φυσικοθεραπευτές: Προσέφυγαν ξανά στο ΣτΕ για το clawback

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της λοίμωξης που εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως

ΕΟΔΥ: 4 νεκροί από κορωνοϊό και ένας από γρίπη – Στους πέντε οι διασωληνωμένοι

Keywords
Τυχαία Θέματα