Συμφωνία των Πρεσπών: Σύγχυση στη ΝΔ για τη Βόρεια Μακεδονία – «Αντιμέτωπη με την κωλοτούμπα του αιώνα» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Σε δύο βάρκες εξακολουθεί να πατάει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το μακεδονικό, επιδιδόμενη σε επίκινδυνα παιχνίδια, κλείνοντας το μάτι στο εθνικιστικό ακροατήριο, υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία με την άνοδο στην εξουσία των εθνικιστών του VMRO και τη διάθεσή τους να αμφισβητήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σύσσωμη η παράταξη της περικεφαλαίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την κωλοτούμπα του αιώνα» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο

υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε το πρωί της Παρασκευής για πρώτη φορά ευθέως το ενδεχόμενο να καταγγείλει η Αθήνα τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία στην κυβέρνηση των Σκοπίων να συνεχίσουν τη ρητορική με τους αλυτρωτισμούς, εμφανιζόμενη στην εσωτερική κοινή γνώμη της γείτονος ως δικαιωμένη, που αμφισβητεί τη συνθήκη. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα προεξόφλησε ανερυθρίαστα κίνηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταγγείλει τη συμφωνία, αν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίσει να μιλά για «Μακεδονία» και παρέπεμψε στο άρθρο 19 της Συμφωνίας, που προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες καταγγελίας.

Αδειάζει Μητσοτάκη και σε μια υστερία λαϊκισμού ο Αντιαμερικάνος Αδωνις δηλώνει ότι θα καταγγείλουμε την ΣτΠ. Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η Κυβέρνηση αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια τινάζει την ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων στον αέρα και ρίχνει νερό στον Μύλο της Ρωσίας. pic.twitter.com/K0f4YwamiA

— Flagellum Dei (@flagellumdei111) May 17, 2024

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως λέει ότι αν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της χώρας τους για την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας.

Από τα Γιαννιτσά ξεκαθάρισε ότι όσο η άλλη μεριά δεν τηρεί αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει τόσο ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρώπη θα είναι κλειστός. Και τόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυρώσει τα μνημόνια τα οποία έχει υποχρέωση να κυρώσει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται απ’ όλους κι όχι μόνο από το ένα μέρος.

«Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς τουρκοφάγοι. Είναι πολύ εύκολο να σηκώνει κανείς τους τόνους, να ερεθίζει την κοινή γνώμη, να συναρπάζει τα πλήθη και μετά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πολιτικών του» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Βελόπουλος πιέζει με σόου για αυτό το θέμα επενδύοντας πολιτικά για άλλη μία φορά σε όσους διαφωνούν με την συμφωνία αυτή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ο Ά. Γεωργιάδης δεν είναι το μόνο στέλεχος της κυβέρνησης και της ΝΔ που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών (χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει τι θα ακολουθήσει μετά όσον αφορά στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας). Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, περιέγραψε την καταγγελία της Συμφωνίας ως το ύστατο όπλο της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, – αν και παραδέχονται ότι το ενδεχόμενο καταγγελίας της δεν συζητείται από την Αθήνα – η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν θεωρώ ότι είναι συμφωνία που βασίστηκε στη βούληση δύο λαών, αλλά είναι συμφωνία μεταξύ δύο ανδρών» και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «κατασκευαστικά προβληματική» και λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Υπογραμμίζεται ότι μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε για το ζήτημα που έχει ανακύψει ότι δεν τίθεται θέμα καταγγελίας της συμφωνίας, λέγοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία, η οποία έχει τεράστια προβλήματα, πλην όμως αποτελεί Διεθνές Δίκαιο, το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τρολάρει με το μπάχαλο στην κυβέρνηση και τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού, καθώς σε σποτ που δημοσίευσε με τίτλο «Μητσοτάκης με… περικεφαλαία!», επισημαίνει όσα έλεγαν πριν ως αξιωματική αντιπολίτευση και όσα λένε σήμερα ως κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο:

«Μητσοτάκης με… περικεφαλαία! Ο Μητσοτάκης θα καταργούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτός που πλαστογράφησε την αλήθεια για ψήφους.Αυτός που μιλούσε για ανταλλαγή της Μακεδονίας με τις συντάξεις.

Αυτός ο ίδιος τώρα, απαιτεί από την γειτονική χώρα την πιστή εφαρμογή της. Και σύσσωμη η παράταξη της περικεφαλαίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την κωλοτούμπα του αιώνα. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!».

«Στις 9 του Ιούνη ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την αλήθεια για τη Δικαιοσύνη, για μια καλύτερη ζωή» επισημαίνεται στο βίντεο του iSYRIZA.

Στο βίντεο βλέπουμε και τον Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή, όπου υπερασπιζόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει μήνυση στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ κατά του Αυγενάκη

Ψηφιακό σχολείο: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα, ποιος ο ρόλος των γονέων – Πότε θα ξεκινήσει το ψηφιακό φροντιστήριο

Στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου ο Μητσοτάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα