Λονδίνο: Απονομή σε Κύπρια πρώτου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO

Στην υποψήφια της Κύπρου απονεμήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το 1ο Βραβείο Ισότητας Φύλων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO/International Maritime Organisation).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ετήσιας Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία ο ΙΜΟ διοργάνωσε ημερίδα στην έδρα του στο Λονδίνο με θέμα «Ασφαλείς Ορίζοντες: Οι γυναίκες διαμορφώνουν το μέλλον της Ναυτικής Ασφάλειας».

Στο τέλος της ημερίδας το βραβείο

απονεμήθηκε από τον ΓΓ του ΙΜΟ Αρσένιο Ντομίνγκες στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, διευθύνουσα σύμβουλο του Ομίλου TOTOTHEO MARITIME (που ηγείται στην αγορά δορυφορικών επικοινωνιών των ναυτιλιακών μέσων διεθνώς) και πρώην Πρόεδρο του Γυναικείου Διεθνούς Συνδέσμου Ναυτιλίας και Εμπορίου (WISTA International). Η επιλογή της νικήτριας έγινε από το Συμβούλιο του ΙΜΟ μεταξύ των υποψηφίων που πρότειναν διάφορα κράτη-μέλη.

Η κ. Παναγιώτου-Θεοδοσίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θεωρεί το βραβείο ιδιαίτερη τιμή και για την ίδια και για την Κύπρο: «Για περισσότερο από μία δεκαετία, μαζί με μία πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων από πάνω από 50 χώρες, αλλά και σε συνεργασία με οργανισμούς όπως ο ΙΜΟ, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις φωνές των γυναικών στη ναυτιλία, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη δουλειά και την προσφορά τους. Η επιλογή μου για το πρώτο βραβείο για την Ισότητα των Φύλων που δίνεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αποτελεί μεν μια προσωπική αναγνώριση, αλλά θεωρώ ότι είναι και αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχουμε κάνει και επιβράβευση των όσων έχουμε πετύχει».

«Χαρούμενη και συγκινημένη» δήλωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, που χαρακτήρισε την Παναγιώτου-Θεοδοσίου «μια δυναμική παρουσία στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα με πολυδιάστατη συμμετοχή και συνεισφορά» και με «ακλόνητη αφοσίωση» στην προώθηση της ισότητας των φύλων στον ναυτιλιακό τομέα.

Σημείωσε ότι η ισότητα των φύλων στη ναυτιλία και η ενθάρρυνση γυναικών προς τον τομέα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της και της Κυβέρνησης. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, η προώθηση της ισότητας και η υποστήριξη των γυναικών στη ναυτιλία βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι γυναίκες διαθέτουν το ταλέντο, τις ικανότητες και την αφοσίωση που απαιτούνται για να συμβάλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα της ναυτιλίας», είπε η κ. Χατζημανώλη.

Αναφορικά με την ημερίδα, ο ΓΓ του ΙΜΟ Αρσένιο Ντομίνγκες σημείωσε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ότι στόχος είναι ο εορτασμός αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στη διεθνή ναυτιλία και ειδικότερα στη ναυτιλιακή ασφάλεια.

Επί του παρόντος, μόνο το 29% του έμψυχου δυναμικού της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 20% των εθνικών αρχών ναυτιλίας είναι γυναίκες. Ως προς τη στελέχωση θέσεων ναυτικών, μόνο το 2% καλύπτεται από γυναίκες.

«Πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε περισσότερα. Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών, τους δίνουμε δύναμη, προωθούμε την καινοτομία και καλλιεργούμε την αειφορία εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, προς όφελος όλων», είπε ο Παναμέζος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ.

Επισήμανε δε ως ευκαιρίες περαιτέρω αξιοποίησης των γυναικών την αυξανόμενη ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση και υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών στη ναυτιλία. «Η αλλαγή είναι τόσο απαραίτητη όσο και επικείμενη», κατέληξε ο Αρσένιο Ντομίνγκες.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ συνεχάρη, εξάλλου, την Κύπρια νικήτρια και την Υφυπουργό Ναυτιλίας για την υποβολή της επιτυχημένης υποψηφιότητας και εξήρε την αφοσίωση της Κύπρου και του Υφυπουργείου στην ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στο χώρο της ναυτιλίας, χαρακτηρίζοντας τις κ.κ. Παναγιώτου-Θεοδοσίου και Χατζημανώλη παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών στον τομέα, προς μίμηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λονδίνο, Απονομή, Κύπρια, Βραβείου Ισότητας Φύλων, Ναυτιλία, IMO,londino, aponomi, kypria, vraveiou isotitas fylon, naftilia, IMO