Οι στόχοι της ΚΔ από την Υπουργική Σύνοδο των Οκτώ για το μεταναστευτικό (VID)

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η Υπουργική Σύνοδος Οκτώ κρατών μελών της Ε.Ε για το μεταναστευτικό που πραγματοποιείται σήμερα στην Λευκωσία στον απόηχο των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από Λίβανο  προς Κύπρο και των εμπρηστικών δηλώσεων του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα που προέτρεψε Σύρους μετανάστες να καταφύγουν σε Ε.Ε μέσω Κύπρου,

Μιλώντας στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών Λοΐζoς Χατζηβασιλείου είπε πως η Σύνοδος είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης των προσπάθειών της ΚΔ για να μπορέσει να δυναμώσει η φωνή μας στο θέμα της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού.

Διαβάστε επίσης: Υπουργική Σύνοδος οκτώ κρατών μελών ΕΕ για μεταναστευτικό στη Λευκωσία

Στόχος είναι να καταφέρουμε να έχουμε μια πιο δυνατή φωνή στις επιδιώξεις μας σε σχέση με τον Λίβανο, την οικονομική στήριξη των χωρών που συνορεύουν με την Δημοκρατία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε αυτές τις μεταναστευτικές ροές αλλά και να δοθεί μια δυναμική στην αντιμετώπιση του θέματος της Συρίας που αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα των προβλημάτων αυτή την στιγμή.

Στην Κύπρο θα βρεθούν για την Σύνοδο αξιωματούχοι από Ελλάδα, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Δανία, Ιταλία και Μάλτα για να παραστούν στην Σύνοδο. Ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πως θα δώσουν το παρών τους άνθρωποι οι οποίοι είναι κατατοπισμένοι με το θέμα του μεταναστευτικού στις χώρες τους και αναμένεται να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση που θα καθορίζει κοινές επιδιώξεις και απαιτήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 15 κράτη μέλη σε επιστολή τους προς την Κομισιόν την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το Υπουργείο Μετανάστευσης της Δανίας, ζήτησαν τη συνομολόγηση συμφωνιών με τρίτες χώρες για διαχείριση της μετανάστευσης εκτός των συνόρων της ΕΕ, κατά τρόπο παρόμοιο με τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.

Την επιστολή υπογράφει και η Κύπρος, μαζί με τη Βουλγαρία, τη Τσεχία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα