Τα ονόματα που παίζουν για τις Ευρωεκλογές του ‘19

Από εκλογική μάχη σε εκλογική μάχη οδηγείται το κυπριακό πολιτικό σύστημα και οι ψηφοφόροι, καθώς πριν καλά καλά τελειώσει η μια διαδικασία, αρχίζει η επόμενη.

Τι κι αν πέρασαν λοιπόν μόλις τρεις μήνες από τις Προεδρικές Εκλογές, κομματικοί μηχανισμοί, καθώς επίσης και ενδιαφερόμενοι για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, καταστρώνουν δειλά δειλά τα σχέδιά τους.

Βέβαια, τον νικητή των ευρωεκλογών είμαστε σε θέση να τον γνωρίζουμε από σήμερα κι αυτός δεν θα είναι άλλος από την αποχή. Αξίζει μόνο να σημειώσουμε ότι

στις περασμένες ευρωεκλογές του 2014, το ποσοστό της απόχης στην Κύπρο έφτασε το 56%. Την ίδια απαξίωση, ωστόσο, παρουσίασαν και ευρύτερα οι Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς το ποσοστό συμμετοχής συνολικά στην Ε.Ε. άγγιξε με το ζόρι 42,54%. Παρ' όλα αυτά, είτε με ηχηρή αποχή είτε χωρίς, οι ευρωεκλογές αποτελούν άλλη μια πρόκληση για τα κόμματα να μετρήσουν «κουκιά» και να απευθυνθούν στην κοινωνία.

«Συναγερμός» με κορυφαία ονόματα

Ο ΔΗΣΥ, ως το κατ΄ εξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Κύπρο, φαίνεται ότι θα βαδίσει προς τις ευρωεκλογές με τον καταρτισμό ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, το οποίο θα απαρτίζεται από πρωτοκλασάτα στελέχη. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της θέσεως του ευρωβουλευτού από πλευράς του προσφάτως επανεκλεγέντος και άνευ ανθυποψηφίου, αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοφόρου, εισήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο αφότου κενώθηκε η θέση από τον Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος με τη σειρά του διορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια πεπατημένη με τον κ. Στυλιανίδη, φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι θα ακολουθήσει η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου. Στην Πινδάρου, θεωρούν δεδομένη τη συμπερίληψή της στο ευρωψηφοδέλτιο, την ώρα που αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ίδια προορίζεται και για τη θέση της Επιτρόπου. Το παζλ των δυνατών υποψηφιοτήτων, συμπληρώνει ο τρίτος τη τάξει στον ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, σύμφωνα με πηγές από την Πινδάρου, φέρεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέλθει στη μάχη των Ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα, στα διάφορα πηγαδάκια εντός του κόμματος, ακούγεται ότι ίσως επιχειρήσουν να αναμετρηθούν στις εκλογές του Μαΐου του ’19, ο τέως Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, καθώς επίσης και ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Με Μαλά και πάλι το ΑΚΕΛ

Ένα είναι το όνομα που είδε το φως της δημοσιότητας για το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις ευρωεκλογές και αυτό δεν είναι άλλο από του Σταύρου Μαλά. Ο πρώην Υπουργός Υγείας και δυο φορές υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρουσιάζεται ως ένα από τα ισχυρά χαρτιά που θα ρίξει σε αυτή την εκλογική μάχη το ΑΚΕΛ. Αν και ο κ. Μαλάς δεν τοποθετείται δημόσια επί του ζητήματος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πρόωρη αυτή η συζήτηση, ασφαλείς πληροφορίες τον φέρουν να βλέπει με θετική προσέγγιση ένα τέτοιο σενάριο. Πέραν του κ. Μαλά, δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επαναδιεκδίκηση από πλευράς Νεοκλή Συλικιώτη. Αναφορικά με τον πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, έχει συμπληρώσει βάσει καταστατικού τις θητείες που δικαιούται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επαναδιεκδικήσει.

Πιο θολό τοπίο στον ενδιάμεσο

Στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, το τοπίο σχετικά με τις ευρωεκλογές και την ονοματολογία εμφανίζεται πιο θολό, ένεκα διαφόρων παραγόντων. Πέραν του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη και του Δημήτρη Παπαδάκη της ΕΔΕΚ, οι οποίοι αμφότεροι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα εκφράσουν πρόθεση ανανέωσης της θητείας τους, από εκεί και πέρα τα πάντα είναι ρευστά. Στην παρούσα φάση, η πρώτη Παγκύπρια σε σταυρούς προτίμησης, ευρωβουλευτής της Κύπρου Ελένη Θεχάρους φέρεται να μην έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, πηγές που βρίσκονται στον χώρο του ενδιάμεσου σημειώνουν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, συγκεκριμένα κόμματα έχουν αφενός ως προτεραιότητα τα εκλογικά τους συνέδρια, ενώ αφετέρου πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με τις συμμαχίες που θα συνάψουν εν όψει ευρωεκλογών. Ακολούθως, προσθέτει η ίδια πηγή, θα εκφραστούν και οι όποιες προθέσεις των προσώπων. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗΚΟ έχει προγραμματισμένο τακτικό – πολιτικό συνέδριο στις 6 Μαΐου και ακολούθως εκλογικό στις 10 Ιουνίου. Οι Οικολόγοι έχουν, επίσης, ορισμένο εκλογικό συνέδριο στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου, ενώ νέα ηγεσία εκλέγει και η Συμμαχία Πολιτών στις 17 Ιουνίου και αφού στις 20 Μαΐου προηγηθεί καταστατικό συνέδριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα