Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί για τους εργαζόμενους, λέει ο Στεφάνου

Τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ, ως η ισχυρή δύναμη της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να διεκδικεί για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, καταθέτοντας εισηγήσεις και προτάσεις που ν’ απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε χαιρετισμό του στο 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου

ΠΕΟ.

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό και μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την προστασία και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση των πολιτικών για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία».

«Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι που θέτουμε εντός και εκτός κυπριακού κοινοβουλίου, αλλά και από το 2004 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «στην Κύπρο από το 2013 και μετά καταγράφεται μια σταθερή μείωση των πραγματικών μισθών και μια μεγάλη υποβάθμιση της εργασίας», προσθέτοντας ότι «το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα μειώθηκε δύο φορές σε αυτά τα χρόνια, με την τελευταία μείωση να καταγράφεται στο 4% του ΑΕΠ, ενώ το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 7,5% στο ΑΕΠ».

«Αυτή η αύξηση προέρχεται από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και αυτονόητα οδηγεί στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας που εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι αν τεθεί στην εξίσωση και «ο παράγοντας του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε την παρούσα κατάσταση», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία «οι μισθοί και τα ωφελήματα στην Κύπρο είναι σχεδόν 40% πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ».

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, νεοφιλελεύθερες πολιτικές εφαρμόζονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, η εργασία απορρυθμίστηκε, συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν και η φθηνή εργασία αυξήθηκε», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην απουσία συγκροτημένης πολιτικής, η οποία «να αναδιανέμει κατά τον δυνατό δικαιότερο τον παραγόμενο πλούτο και να ισχυροποιεί το κοινωνικό κράτος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της παρούσας Κυβέρνησης δεν δείχνουν ότι έχει αυτή την απαραίτητη πολιτική βούληση για να λειτουργήσει με το κύρος και τους μηχανισμούς της υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας και να αντιπαραταχθεί στα μεγάλα συμφέροντα».

«Η πλειοψηφία της κοινωνίας πιέζεται όλο και πιο πολύ από τα προβλήματα της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους και της στεγαστικής κρίσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα, που έχει λάβει η Κυβέρνηση δεν είναι επαρκή, ούτε έχουν βάθος και συνέχεια, παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του, εξαιτίας της ακρίβειας».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει όπως κάνει για σχεδόν 100 χρόνια να διεκδικεί για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, καταθέτοντας εισηγήσεις και προτάσεις που να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας», ενώ ανέφερε πως «όσο πιο ισχυρό βγει το ΑΚΕΛ από αυτές τις εκλογές (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευρωεκλογές) τόσο πιο ισχυρή δύναμη διεκδίκησης θα έχουν οι εργαζόμενοι» και «τόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΑΚΕΛ για την Κύπρο μας και τον λαό μας, Ε/κ και Τ/κ».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΚΕΛ, Στεφάνου,akel, stefanou