Υφ.Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία

Ως ένα έργο που έχει να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό ανέδειξε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, την ηλεκτρονική πλατφόρμα «CENSUS of Modern Greek Literature», στην τελετή παρουσίασής της, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου,

σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η Υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς συνεργασίας, το Υφυπουργείο προχωρά στον σχεδιασμό Στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Μιλώντας για το έργο είπε πως πρόκειται για μία καινοτόμο βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης της νέας ελληνικής λογοτεχνίας στα αγγλικά από τον 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα. «Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο και εξαιρετικής σημασίας έργο διεθνούς εμβέλειας, το οποίο ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον αγγλόφωνο κόσμο για την ελληνική λογοτεχνία, αφού στοχεύει να συμπεριλάβει σταδιακά όλες τις αγγλόγλωσσες μεταφράσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας και όλες τις αγγλόγλωσσες μελέτες που σχετίζονται με αυτή», εξήγησε η Υφυπουργός.

«Το έργο έχει να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό μας εφόσον, μεταξύ πολλών άλλων, παρακάμπτει το όποιο εμπόδιο της γλώσσας, χρησιμοποιώντας τον δίαυλο της αγγλικής», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η συμμετοχή της νεότερης λογοτεχνίας της Ελλάδας και της Κύπρου στις διεθνείς συζητήσεις περί πολιτισμού.

Η κ. Κασιανίδου είπε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού επικροτεί τέτοιες πρωτοβουλίες, προσθέτοντας ότι «σκοπός είναι η διάδοση των εκδόσεων της Κύπρου στον αγγλόφωνο κόσμο, και συνεπώς η εξωστρέφεια της πνευματικής μας παραγωγής, καθώς επίσης και η κινητοποίηση ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών, και άλλων φορέων για την ανάπτυξη αντίστοιχων δράσεων για τη νεοελληνική βιβλιογραφία».

Ανέφερε επίσης, ότι «με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς συνεργασίας, το Υφυπουργείο προχωρά στον σχεδιασμό Στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας, μέσω του οποίου αναμένεται να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες συνεργασίας και συνεργειών των δημοσίων και άλλων φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ώστε να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο σε πολιτιστικές δράσεις αλλά και σε συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη με ένα συντεταγμένο και στοχευμένο τρόπο προς μεγιστοποίηση του οφέλους για όλους τους εμπλεκομένους».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υφ Πολιτισμού, Καινοτόμος, CENSUS,yf politismou, kainotomos, CENSUS