Δημοπρασίες 2024: 35 εκατ. δολάρια για ένα αριστούργημα του Μονέ

Το ασύλληπτο ποσό των σχεδόν 35 εκατομμυρίων δολαρίων έπιασε το βράδυ της Τετάρτης (15/05) ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Τόσο οι Sotheby’s όσο και ο ανταγωνιστικός της οίκος δημοπρασιών, οι Christie’s ξεκίνησαν την εαρινή σεζόν πωλήσεων έργων Τέχνης την περασμένη Δευτέρα και μολονότι η παγκόσμια αγορά εμφάνισε κάποια ύφεση το 2023 -14,9 δις. δολάρια έναντι 16 δις.

το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του (βλ. κυρώσεις) σε Ρώσους αγοραστές -, οι ισχυρές πωλήσεις στο Λονδίνο και το Παρίσι δημιούργησαν αισιοδοξία για το τρέχον έτος. To ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα «Μeules a Giverny», που φιλοτέχνησε ο Μονέ το 1893, πουλήθηκε τελικά έναντι 34,8 εκατ. δολαρίων μετά από σκληρή αναμέτρηση μεταξύ ενδιαφερομένων αγοραστών.

Στο μεταξύ η γεννημένη στη Βρετανία, πολιτογραφημένη Μεξικανή σουρεαλίστρια ζωγράφος και μυθιστοριογράφος Λεονόρα Κάρινγκτον έσπασε το δικό της ρεκόρ σε δημοπρασία του ίδιου οίκου, καθώς ο πίνακάς της «Les Distractions de Dagobert» , πωλήθηκε στην τιμή των 28,5 εκατ. δολαρίων. Το νέο ρεκόρ τοποθετεί την Κάρινγκτον μεταξύ των πέντε γυναικών ζωγράφων με τα πιο ακριβοπληρωμένα σε δημοπρασία, σύμφωνα με τους Sotheby’s και μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων σουρεαλιστών, καθώς ξεπέρασε ακόμη και τους Σαλβαντόρ Νταλί και Μαξ Έρνστ.

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ με τίτλο «Μeules» από την ίδια σειρά με τις θημωνιές που έχει ζωγραφίσει πωλήθηκε το 2019 στη Νέα Υόρκη έναντι 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s. Πρόκειται για τιμή ρεκόρ για ένα έργο του καλλιτέχνη που πωλήθηκε σε δημοπρασία, καθώς «έπιασε» ένα από τα 10 υψηλότερα ποσά που είχαν καταβληθεί ποτέ έως τότε. Στην τιμή περιλαμβανόταν η προμήθεια και τα έξοδα. Για πρώτη φορά, επίσης, ένας πίνακας του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας αυτός ανήκει σε μια σειρά έργων που έκανε ο ζωγράφος τον χειμώνα του 1890-1891 στο σπίτι του στο Ζιβερνί, στην Νορμανδία. Ένας άλλος πίνακας από τις γνωστές θημωνιές του Μονέ είχε πωληθεί τον Νοέμβριο του 2016 από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας που δημοπρατήθηκε το 2019 απεικονίζει μια θημωνιά το ηλιοβασίλεμα.

«Θεωρούμε και πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που θα τον βλέπουν θα συμφωνήσουν ότι είναι ακόμη πιο ωραίος πίνακας» από αυτόν που πωλήθηκε το 2016, δήλωσε ο Τζούλιαν Ντόουζ, υπεύθυνος πωλήσεων ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης κατά την παρουσίαση που έκανε στην δημοπρασία. «Δεν μπορεί κανείς να πάρει το βλέμμα του από αυτόν», πρόσθεσε. Ο ιδιοκτήτης του πίνακα, ένας ανώνυμος συλλέκτης, τον απέκτησε το 1986 σε δημοπρασία στον Christie’s έναντι μόνο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός δήλωσε στον Sotheby’s ότι ένα μέρος του ποσού από την πώληση του πίνακα θα δινόταν σε φιλανθρωπικό έργο. Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Μονέ το κατείχε έργο του με ανθισμένα νούφαρα που πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης έναντι 84,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ντόουζ πριν από την πώληση σημείωσε ότι η δημοπρασία «μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την αγορά των έργων του Μονέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοπρασίες 2024, Μονέ,dimoprasies 2024, mone