Επιστολική ψήφος διαδικασία: Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αναλυτικό οδηγό με τη μορφή 14+1 ερωταπαντήσεων εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μέσω επιστολικής ψήφου. Όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, «στόχος του εγχειριδίου είναι η καλύτερη ενημέρωση των εκλογέων σχετικά με τη νέα αυτή εκλογική διαδικασία, η οποία δίνει, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, τη δυνατότητα στους Έλληνες ολόκληρης της υφηλίου που

έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή παραμονής τους, να ψηφίσουν από όπου εκείνοι επιθυμούν».

Σημειώνεται ότι οι εκλογικοί φάκελοι έχουν ήδη φτάσει στα χέρια των εκλογέων. Για την περαιτέρω διευκόλυνση των εκλογέων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού βίντεο στο οποίο περιγράφεται οπτικοποιημένη η διαδικασία βήμα προς βήμα.

Οι εγγεγραμμένοι προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες

Συνολικά 202.515 εκλογείς έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 152.311 είναι κάτοικοι της επικράτειας, ενώ 50.204 διαμένουν στο εξωτερικό ή είναι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από εκείνους που ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023. Οι εγγεγραμμένοι προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 90 εξ αυτών δεν λειτούργησε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κάτοικοι αυτών των χωρών θα μπορέσουν για πρώτη φορά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία

1. Πότε θα λάβω το εκλογικό υλικό;

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αποστείλει το εκλογικό υλικό στους εκλογείς που ενεγράφησαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου.Αν δεν έχετε ήδη λάβει ενημέρωση, θα ενημερωθείτε στα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας (e-mail, SMS ή Viber) για την παράδοση του φακέλου σας. Ο φάκελος θα παραδοθεί από διανομέα στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει. Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να τον παραλάβετε από κατάστημα της ταχυδρομικής εταιρείας.Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αποστολής του φακέλου σας μέσω του συστήματος αναζήτησης των ταχυδρομικών εταιρειών (tracking).

2. Μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει το εκλογικό υλικό εκ μέρους μου;

H παραλαβή του φακέλου πρέπει να γίνει από εσάς ή από ρητά εξουσιοδοτημένο για τον σκοπό αυτόν τρίτο πρόσωπο. Την εξουσιοδότηση αυτή μπορείτε να τη συμπληρώσετε μέσω της ηλεκτρονικής πύλης «gov.gr» ή με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή σε προξενική αρχή.Κατά την παραλαβή του φακέλου πρέπει να επιδείξετε ταυτοποιητικό έγγραφο στον διανομέα.Εναλλακτικά, σε περίπτωση που σας έχει αποσταλεί από την ταχυδρομική εταιρεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Προσωπικός Αριθμός Ταυτοποίησης (PIN) σας.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστολική, Πώς, 9ης Ιουνίου,epistoliki, pos, 9is iouniou