Εκλογές ΤΕΕ: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Ακούγεται οξύμωρο αλλά, σήμερα περισσότερο από ποτέ, το ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση της συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες. Ειδικότερα στη σημερινή πραγματικότητα, που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και επιστρέφουμε σε μια δυναμική κανονικότητα, μετά την ύφεση και την πανδημία, η συμμετοχή ενδυναμώνει τη γνώση και εξασφαλίζει τη θετική ανταπόκριση στις αλλαγές και στις προσαρμογές που απαιτούνται.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μακέδος*

Την Κυριακή, 19 Μαΐου

διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ. Μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλους τους Μηχανικούς, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για εγρήγορση και συμμετοχή. Για να μην χαθούν, όσα πολλά και σημαντικά κερδίσαμε την προηγούμενη πενταετία.

Αναγνωρίζεται από όλους τους Μηχανικούς και την κοινωνία, ότι η ΔΚΜ και ο Πρόεδρος της, και Πρόεδρος του ΤΕΕ άλλαξαν την εικόνα του Επιμελητηρίου. Με πρόγραμμα και στρατηγική.

Δραστικά, με αποτελέσματα, έδωσαν πίσω το αίσθημα κύρους στο επάγγελμα μας.

Το παρόν οικονομικό περιβάλλον αναδύει ευκαιρίες, αλλά απειλείται από παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς έχουμε την πολύτιμη και πολλές φορές επώδυνη, γνώση του παρελθόντος για το κόστος, που φέρνει κάθε αναβολή και μετάθεση στο μέλλον, όλων αυτών, που πρέπει να γίνουν σήμερα.

Οι επενδύσεις σε κατασκευές και κυρίως στις υποδομές θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή αύξηση πάνω από 80% την επόμενη τριετία, φτάνοντας περίπου στο 9% του ΑΕΠ, από το 5% που βρίσκονται σήμερα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική ευκαιρία, με την προϋπόθεση της αξιοποίησης των πόρων του RRF, του ΕΣΠΑ, των άλλων διαθέσιμων χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και την υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Και αυτό αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τις τεχνικές εταιρείες, για τη δημόσια διοίκηση και για όλους μας, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία. Να υπηρετήσουμε επάξια τη σημαντική ευθύνη που μας αφορά, αλλά πρωτίστως το μέλλον των επόμενων γενεών, προκειμένου να θωρακίσουμε την Πατρίδα μας και έναντι του κλιματικού κινδύνου.

Το κόστος της κλιματικής κρίσης για την ελληνική οικονομία φτάνει στο 1% του ΑΕΠ ετησίως και μέχρι το 2100 θα προσεγγίσει τα € 200 δις. Αυτό αποτελεί το κόστος της αδράνειας και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να προσαρμοστούμε με συνέπεια στις απαιτήσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης των κομβικών αυτών έργων.

Οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων, που πρέπει να ληφθούν για το mitigation και το adaptation στην κλιματική κρίση και βέβαια οφείλουμε να επενδύσουμε σε νέο εξοπλισμό εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις, νέες μεθόδους, νέες τεχνολογίες, μεγεθύνοντας παράλληλα, βιώσιμα τη φέρουσα ικανότητα, των τεχνικών μας εταιρειών. Η ταχύτητα, με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στην οικονομία και στην τεχνολογία, απαιτούν ταχύτατες αποφάσεις και γρήγορη υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων, προκειμένου τα έργα που μελετούμε και κατασκευάζουμε να υλοποιούνται έγκαιρα, με σύγχρονες προδιαγραφές και εντός των προβλεπόμενων, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Το ΤΕΕ εκτελεί σημαντικά έργα, όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, που απαιτούνται για μία αδειοδότηση, την ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών και τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την εύρεση αυθαιρέτων κατασκευών και τη δημιουργία σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών, αποτελούν τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις.

Από την πλευρά του το ΤΜΕΔΕ, ενισχύει διαρκώς το συμβουλευτικό του ρόλο στους τομείς της εγγυοδοσίας και της άμεσης χρηματοδότησης, μέσα από ένα portfolio λύσεων, στηρίζοντας εύκολα, γρήγορα και ψηφιακά, χωρίς φυσική παρουσία, τους χιλιάδες επαγγελματίες του τεχνικού κλάδου, βοηθώντας τους να αποκτήσουν γερές βάσεις και να αναπτυχθούν πολλαπλασιαστικά.

Για να συνεχιστεί αυτή η πορεία, σας καλώ να συμμετάσχουμε στις εκλογές του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας, που κλείνει 100 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία και την οικονομία.

Τίποτα δεν έρχεται χωρίς την δική μας προσπάθεια. Οφείλουμε να συμμετέχουμε, να ψηφίσουμε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, όσα μας αξίζουν. Για να βρεθούμε ξανά, μαζί, σε όσα μας ενώνουν.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος είναι πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ για την Κεντρική Αντιπροσωπεία, νομός Αττικής

Keywords
Αναζητήσεις
ekloges-tee-to-stoichima-tis-epomenis-meras.htm
Τυχαία Θέματα