Αυξήθηκε ο προσωπικός πλούτος του βασιλιά Καρόλου – Επισκίασε τη μητέρα του Ελισάβετ

Αυξήθηκε ο προσωπικός πλούτος του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει και εκείνον της μητέρας του, Ελισάβετ Β’. Ο μονάρχης, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο πριν από περίπου δύο χρόνια, κατατάσσεται στην 258η θέση στον κατάλογο των 350 πλουσιότερων ανθρώπων και οικογενειών του Ηνωμένου Βασιλείου, από την 263η θέση που ήταν το 2023.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Sunday Times Rich List δείχνουν ότι ο μονάρχης έχει επωφεληθεί από την ενίσχυση της καθαρής αξίας

των ακινήτων του. Συγκεκριμένα ο πλούτος του Καρόλου αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια λίρες σε 610 εκατομμύρια λίρες τον τελευταίο χρόνο. Κάτι που τον καθιστά πολύ πλουσιότερο από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία είχε στα θησαυροφυλάκιά της 370 εκατ. λίρες.

Ο πλούτος της Ελισάβετ

Τα κληρονομημένα ιδιωτικά κτήματά του Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ και Μπαλμόραλ στο Αμπερντισάιρ, τα οποία ανήκαν στη μητέρα του, την αείμνηστη βασίλισσα, λέγεται ότι ευθύνονται για τη μεγάλη του περιουσία.

Μόνο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται από τους Sunday Times στην εκτίμηση του πλούτου του ηγεμόνα. Ο εκτιμώμενος πλούτος του βασιλιά, ο οποίος λέγεται ότι προέρχεται από κληρονομιές, ακίνητα και επενδύσεις, επισκιάζει εκείνον της Ελισάβετ Β’.

Ο πλούτος της αείμνηστης βασίλισσας εκτιμάται ότι ήταν 370 εκατομμύρια λίρες το 2022, με του Καρόλου να εκτιμάται τώρα ότι είναι 240 εκατομμύρια λίρες περισσότερα από της μητέρας του. Μάλιστα δε, το 2024 έχει αυξηθεί από 600 στα 610 εκατ. λίρες.

Today, on the solemn anniversary of the passing of Her Late Majesty Queen Elizabeth II, our thoughts are with His Majesty King Charles III and the whole Royal Family.

With the perspective of a year, the scale of Her Late Majesty’s service only seems greater. Her devotion to the… pic.twitter.com/2WSLLihq13

— Rishi Sunak (@RishiSunak) September 8, 2023

Η κληρονομιά του Καρόλου 

Ως νέος βασιλιάς, ο Κάρολος κληρονόμησε τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας, τα οποία το Forbes εκτιμά σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει το Balmoral και το Sandringham, τη Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή —η οποία θεωρείται «η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή γραμματοσήμων στον κόσμο»— προσωπικές επενδύσεις, άλογα, κοσμήματα και έργα τέχνης που κληρονόμησε η Αυτού Μεγαλειότητα από τη μητέρα της το 2002.

Υπάρχει επίσης μια τεράστια συλλογή από αυτοκίνητα, ρολόγια και άλλα βασιλικά «καλούδια». Την Κυριακή, την πρώτη μέρα της βασιλείας του, ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε για να χαιρετήσει τα πλήθη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φορώντας ένα χρυσό ρολόι Parmigiani Fleurier Toric Chronograph 18 καρατίων που είχε στην κατοχή του από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.. Η Parmigiani Fleurier δεν παράγει πλέον το Toric Chronograph, αλλά ένα παρόμοιο μοντέλο πωλήθηκε από τον Christie’s για 8.125 δολάρια το 2019.

Το όχημα επιλογής του Βασιλιά για το ντεμπούτο του στο Λονδίνο ήταν το Rolls Royce Phantom VI της μητέρας του, το οποίο της παρουσιάστηκε το 1977. Αν και το αυτοκίνητο δεν πωλείται, ένα παρόμοιο μοντέλο μπορεί να αγοραστεί για 225.000 δολάρια. Ο Κάρολος κληρονομεί επίσης τη λιμουζίνα Bentley State, η οποία σχεδιάστηκε αρχικά για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2002.

Στα 64 χρόνια του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος έμαθε πώς να χτίζει τη δική του εξωφρενική περιουσία. Βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό από το σταθερό εισόδημα του Δουκάτου της Κορνουάλης, το οποίο υπό τη θητεία του επεκτάθηκε σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ 2011 και 2022, το καθαρό ενεργητικό του Δουκάτου αυξήθηκε κατά 51%.

Τα κέρδη από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία παρείχαν στον Κάρολο αρκετό εισόδημα για να είναι ανεξάρτητος από το «Sovereign Grant»: Κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας κέρδισε περίπου 26,6 εκατομμύρια δολάρια (προ φόρων) από το Δουκάτο της Κορνουάλης, σε σύγκριση σε 1,2 εκατομμύρια δολάρια από το «Sovereign Grant». Αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται τώρα στα χέρια του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα