Μενίδι: Τα «κενά» που εκμεταλλεύτηκε ο δράστης

«Η δολοφονία την Πέμπτη της 40χρονης στο Μενίδι από τον 50χρονο πρώην σύζυγό της αποδεικνύει, δυστυχώς, ότι το εγκληματικό μένος του δράστη, η υποχωρητικότητα που επιδεικνύουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα, αλλά και τα διαδικαστικά χρονικά κενά καθιστούν σχεδόν αναπότρεπτες τέτοιου είδους φονικές επιθέσεις. Η μεγάλη διαφορά της συγκεκριμένης γυναικοκτονίας από εκείνη στους Αγίους Αναργύρους, πριν από ενάμιση μήνα, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ορθή αντίδραση των αστυνομικών υπηρεσιών και ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου να μη συμβεί το κακό. Η ΕΛ.ΑΣ

πλέον καταγράφει και σχηματίζει δικογραφία για οποιαδήποτε ένδειξη ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και με ασαφείς καταγγελίες. Ομως, αποδεικνύεται στην πράξη ότι στις σοβαρές υποθέσεις ο δράστης μπορεί να βρει τα περιθώρια να επιτεθεί».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τη δολοφονία της 40χρονης χθες το πρωί στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους στο Μενίδι.

Η άτυχη γυναίκα, που βρέθηκε με το μαχαίρι καρφωμένο πάνω της, κατευθυνόταν προς τη δουλειά της όταν ο 50χρονος πρώην σύζυγός της της έστησε καρτέρι θανάτου. Λίγες ώρες αργότερα ο δράστης εντοπίστηκε σε κατάσταση μέθης σε εγκαταλελειμμένη οικοδομή στην περιοχή της Φυλής και συνελήφθη.

Είχε συλληφθεί

Η 40χρονη, αλβανικής καταγωγής, είχε καταγγείλει τον σύζυγό της το 2013 για ξυλοδαρμό και απειλές. Ο άνδρας είχε συλληφθεί και εν συνεχεία του είχε επιβληθεί ποινή με αναστολή. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ζευγάρι, που είχε και παιδιά, επανασυνδέθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2022 υπήρξε νέα καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών για απλή σωματική βλάβη, εξύβριση, απειλή και ξυλοδαρμό. Στον μετέπειτα γυναικοκτόνο επιβλήθηκε τότε εκ νέου ποινή με αναστολή και απαγόρευση εισόδου στο σπίτι. Ωστόσο, η άτυχη γυναίκα τού επέτρεψε σε δεύτερη φάση να επιστρέψει στην οικογενειακή εστία. Την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου, όμως, σημειώθηκε νέο επεισόδιο, με τον 50χρονο να την ξυλοκοπεί για πολλοστή φορά και τη 40χρονη να καταφεύγει ξανά στο τοπικό ΑΤ.

Σύμφωνα με περιγραφές, στη διάρκεια του επεισοδίου, που εκτυλίχθηκε έξω από το σπίτι της οικογένειας, ο 50χρονος κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της πρώην συζύγου του κρατώντας σπασμένο μπουκάλι μπίρας, απειλώντας ότι θα τη σκοτώσει, ενώ αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και λίγες ημέρες πριν, τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το panic button

Οταν η γυναίκα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, της είχαν δοθεί οι κωδικοί προκειμένου να χρησιμοποιήσει το panic button (εφαρμογή στο κινητό), ενώ οι αστυνομικοί της πρότειναν να τη μεταφέρουν σε δομή φιλοξενίας, κάτι που η ίδια αρνήθηκε. Μετά την καταγγελία της, όμως, ο 50χρονος συνελήφθη, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εις βάρος του ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών την επομένη. Και παρότι η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε κανονικά, τελικά αναβλήθηκε για τις 17 Μαΐου (σ.σ. θα πραγματοποιούνταν σήμερα), καθώς η 40χρονη δεν εμφανίστηκε, ενώ δεν είχε παραδοθεί ακόμη στο δικαστήριο και η ιατροδικαστική έκθεση.

Βάσει νόμου, εντούτοις, το δικαστήριο δεν μπορούσε να διατηρήσει την κράτηση του κατηγορουμένου και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Οπως, δε, αναφέρουν δικαστικές πηγές, «η αναβολή των 10 ημερών – και όχι τριών ημερών, όπως ισχύει συνήθως, που θα συνοδευόταν με παράταση της κράτησης του 50χρονου – δόθηκε γιατί υπάρχει γενική καθυστέρηση στη σύνταξη ιατροδικαστικών εκθέσεων λόγω πληθώρας περιστατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα η έκθεση αυτή δεν έχει συνταχθεί». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συχνά σε τέτοιου είδους υποθέσεις επικρατούν ο φόβος και η υποχωρητικότητα των θυμάτων, γεγονός που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι δράστες. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης σοκ στην οποία βρίσκονται, δεν δίνουν το «παρών» σε αυτόφωρα που γίνονται την επομένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες μετά την αναβολή της δίκης, ο διοικητής της αστυνομικής υπηρεσίας του Περιστερίου είχε τηλεφωνήσει στη 40χρονη προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι ασφαλής και εκείνη φέρεται να του απάντησε ότι δεν αντιμετώπιζε κάποιο νέο πρόβλημα από τον πρώην σύζυγό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα