Ουκρανία: Ο χάρτης της προέλασης των Ρώσων στο Χάρκοβο – Πόσο άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα (εικόνες)

Ξαφνικά, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα από τα βόρεια και άνοιξαν μια νέα γραμμή επίθεσης κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, καταλαμβάνοντας οικισμούς και χωριά και αναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να φύγουν.

Μπορεί να πρόκειται για αντιπερισπασμό. Ο πραγματικός στόχος μπορεί να είναι να αποσπάσει τις ήδη αποδυναμωμένες ουκρανικές δυνάμεις από κρίσιμες μάχες αλλού. Αλλά ένα πράγμα είναι

σαφές: Ο χάρτης της μάχης στην Ουκρανία μοιάζει πολύ διαφορετικός σήμερα απ’ ό,τι μόλις πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times.

Οι αιτίες

Η Ουκρανία είναι πιο ευάλωτη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τις οδυνηρές πρώτες εβδομάδες της εισβολής του 2022, όπως δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους διάφοροι στρατιώτες και διοικητές.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο καμπής. Αλλά η πρόοδος της Ρωσίας δεν είναι μόνο στα βορειοανατολικά.

Πώς οι Ρώσοι φτάνουν στο Χάρκοβο Πηγή: The New York Times

Η Ρωσία έχει σημειώσει μικρά αλλά γεωγραφικά ευρεία κέρδη σε όλο το ανατολικό μέτωπο. Και αυτό που ξεκίνησε ως μια μέτρια ρωσική προέλαση κοντά στην Αβντίεβκα έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μια διόγκωση περίπου 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιπλέκει την άμυνα της περιοχής του Ντονέτσκ.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην αμερικανική βοήθεια, ο αυξανόμενος αριθμός των απωλειών και οι σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών έχουν προκαλέσει βαθύ φόρο αίματος, ο οποίος είναι εμφανής στις εξαντλημένες εκφράσεις και τις κουρασμένες φωνές των στρατιωτών που συμμετέχουν σε καθημερινές μάχες.

Η πορεία των ρωσικών στρατευμάτων νοτιοανατολικά από το Χάρκοβο Πηγή: The New York Times

Το κατά πόσον η Ρωσία θα καταφέρει να αποδυναμώσει την άμυνα της Ουκρανίας σε άλλα τμήματα της γραμμής του μετώπου μένει να φανεί.

Τι λένε στρατιωτικοί αναλυτές

Ένας μεγάλος στόχος, σύμφωνα με τον Franz-Stefan Gady, στρατιωτικό αναλυτή με έδρα τη Βιέννη, φαίνεται να είναι να απομακρυνθούν οι ουκρανικές δυνάμεις από το Chasiv Yar, μια πόλη σε στρατηγικό ύψωμα όπου οι Ουκρανοί αγωνίζονται εδώ και εβδομάδες για να αποτρέψουν μια επίθεση.

Το ευρύ φάσμα των επιθέσεων της Ρωσίας φαίνεται να τεντώνει τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο στρατηγός Kyrylo Budanov, επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του από ένα καταφύγιο στο Χάρκοβο αυτή την εβδομάδα ότι ήταν δύσκολο να βρεθεί το προσωπικό για να ενισχυθεί η άμυνα στα βορειοανατολικά.

«Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται είτε εδώ είτε στο Τσάσιβ Γιαρ» είπε. «Έχω χρησιμοποιήσει ό,τι έχουμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε κανέναν άλλο στην εφεδρεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα