Ένα είναι το δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου τον Οκτώβριο!

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες, 1 στις 8 γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, γεγονός που κάνει σαφή την αναγκαιότητα και τη σημασία διενέργειας προληπτικής εξέτασης μαστών. Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, καθώς εντοπίζει παθολογικές οντότητες που δεν είναι ανιχνεύσιμες με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Φέτος αποφάσισα να βάλω και εγώ τη μαστογραφία στο πρόγραμμά μου και χαίρομαι που το έκανα γιατί πλέον νιώθω πιο ήρεμη και πιο σίγουρη για την υγεία μου. Από

εδώ και στο εξής και μέχρι τα 40 έχω προγραμματίσει να κάνω ένα υπερηχογράφημα κάθε χρόνο στα γενέθλιά μου, ώστε να μην το ξεχάσω ποτέ.

Στον αγώνα της αντιμετώπισης των παθήσεων του μαστού αποδείχθηκε ότι η χρήση τακτικών προληπτικών ελέγχων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θνητότητα, δηλαδή την απώλεια της ζωής από κακοήθεια μαστού.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την απεικόνιση των μαστών σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

#1. Στην προληπτική απεικόνιση των μαστών, όπου γίνεται η εξέταση των μαστών γιατί έχει συμπληρωθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη εξέταση και δεν υπάρχει κανένα κλινικό σύμπτωμα.

#2. Στη διαγνωστική απεικόνιση των μαστών που περιλαμβάνει διερεύνηση είτε απεικονιστικών ευρημάτων που προκύπτουν από τον προληπτικό έλεγχο είτε διερεύνηση κλινικών συμπτωμάτων, όπως ψηλαφητό εύρημα, πόνος ή έκκριμα από τη θηλή. Αυτό απαιτεί συνδυασμό απεικονιστικών μεθόδων και ειδικών λήψεων και δεν αποτελεί μέρος του προληπτικού προγράμματος.

Φοβάσαι να κάνεις μαστογραφία; Διάβασε ακριβώς τι είναι η συγκεκριμένη εξέταση!

Η αλήθεια είναι πως πριν την πρώτη μου μαστογραφία είχα ακούσει πολλά και πήγα στο κέντρο εξέτασης αρκετά φοβισμένη. Τελικά αποδείχτηκε μια πολύ απλή διαδικασία που δε χρειάζεται να σε φοβίζει. Η μαστογραφία περιλαμβάνει τέσσερις προκαθορισμένες μαστογραφικές λήψεις, δύο για κάθε μαστό (face και profile), και είναι πολύ απλή διαδικασία. Αφορά σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα και έχει σκοπό την ανίχνευση ύποπτων ευρημάτων, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν ή να εξελιχθούν σε κακοήθη. Στόχος του προληπτικού ελέγχου είναι η ανίχνευση αλλοιώσεων σε πρώιμη φάση, ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας έχει σχέση με το μέγεθος του όγκου τη στιγμή της διάγνωσης. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση σε ποσοστό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει μέχρι το 99%.

Πότε πρέπει να κάνεις την πρώτη σου μαστογραφία;

Σύμφωνα λοιπόν με το ACR (Αμερικάνικο Κολλέγιο Ακτινολογίας), για τις γυναίκες μέσου κινδύνου (για όσες δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση κακοήθειας μαστού), η προληπτική μαστογραφία ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών και επαναλαμβάνεται ετησίως εφ’ όρου ζωής. Και όταν λέμε εφ’ όρου ζωής, εννοούμε για χρονικό διάστημα που η γυναίκα δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο να μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Γιατί πρέπει να ξεκινήσω τις μαστογραφίες στα 40;

#1. Ένας στους έξι καρκίνους μαστού εμφανίζεται σε γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 40.

#2. Τα ¾ των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κληρονομικό ιστορικό και δε θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

#3. Έχει υπολογιστεί ότι αν ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος ξεκινά στα 50 έτη και επαναλαμβάνεται ανά διετία, θα έχει σαν αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να προκληθούν περίπου 70.000 περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο του μαστού. Αυτό συμβαίνει γιατί η καθυστέρηση στην έγκαιρη διάγνωση σχετίζεται με μεγαλύτερη δυσκολία στην αντιμετώπιση και μειωμένο τελικά ποσοστό ίασης.

#4. Από τις 100 γυναίκες που θα προσέλθουν για προληπτική μαστογραφία, οι 90 θα πάρουν φυσιολογικό αποτέλεσμα, ενώ στις 10 θα ζητηθούν επιπλέον διαγνωστικές λήψεις. Από αυτές τις 10, οι 6 θα πάρουν φυσιολογικό αποτέλεσμα, στις 2 θα ζητηθεί να επαναλάβουν τις διαγνωστικές λήψεις σε 6 μήνες, ενώ μόνο 2 θα υποβληθούν σε βιοψία για τη διευκρίνιση των ευρημάτων.

Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος ενέχει βέβαια τον κίνδυνο της υπερδιάγνωσης, της ανίχνευσης δηλαδή μορφών κακοήθειας οι οποίες τελικά δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν επικίνδυνη νόσο για τη ζωή της ασθενούς. Κινητοποιείται όμως από την στιγμή της απεικόνισης μια διαδικασία διαγνωστικών εξετάσεων και βιοψιών μέχρι την τελική διάγνωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει άγχος και πίεση στην εξεταζόμενη. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι η εξεταζόμενη να απευθύνεται σε Κέντρα όπου μπορεί σε μία επίσκεψη να προβεί σε διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις και βιοψίες, ώστε να επιτευχθεί η ακριβής τελική διάγνωση το συντομότερο δυνατό. Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea θα σε καθοδηγήσει σωστά χωρίς να χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις που θα σε ταλαιπωρήσουν. Το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο και αδιαμφισβήτητο.

Στην Affidea η εμπειρία της ψηφιακής μαστογραφίας είναι διαφορετική. Κάθε γυναίκα απολαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα για την υγεία του μαστού και απεικονιστικό έλεγχο με εξοπλισμό βασισμένο σε τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η διαδικασία επιβλέπεται από τεχνολόγους εξειδικευμένους στην απεικόνιση του μαστού, ενώ παρέχεται άμεση διάγνωση και συμβουλευτική καθοδήγηση, με την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.

Χρειάζεται να κάνω και υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα αποτελεί συμπληρωματικό ως προς τη μαστογραφία εργαλείο και χρησιμοποιείται εντοπισμένα προς διερεύνηση κυρίως ψηλαφητών, αλλά και μαστογραφικών ευρημάτων. Αποτελεί προέκταση της ψηλάφησης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αν γίνει στον ίδιο χρόνο με τη μαστογραφία, αυξάνει τη διαγνωστική αξία κάθε μιας μεθόδου κατά 20%.

Είναι προτιμότερο να κάνω μαγνητική μαστογραφία;

Η μαγνητική μαστογραφία έχει συγκεκριμένες ενδείξεις, έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία σαν μέθοδος, αλλά βρίσκει εφαρμογή στον προληπτικό έλεγχο μόνο σε άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για εμφάνιση κακοήθειας μαστού.

Ποια μέρα του κύκλου μπορώ να κάνω μαστογραφία;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στο γυναικείο πληθυσμό αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών, όταν δεν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, και γίνεται ετησίως έως τουλάχιστον και τα 75 έτη, εφόσον η μαστογραφία είναι αρνητική. Η μαστογραφία συνιστάται να γίνεται από την 4η έως και τη 12η μέρα του κύκλου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ώστε οι μαστοί να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι. Η πρώτη μαστογραφία αναφοράς γίνεται σε ηλικία 35 ετών, ενώ, αν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ο έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε μικρότερες ηλικίες, πάντα κατόπιν συνεννόησης με ειδικό ιατρό μαστού.

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού και με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης προσφέρει για όλο τον Οκτώβριο εξετάσεις προληπτικού ελέγχου σε προνομιακή τιμή.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω εξετάσεων για τον μαστογραφικό τους έλεγχο:

Ψηφιακή Μαστογραφία στην προνομιακή τιμή 25€
Υπερηχογράφημα Μαστών στην προνομιακή τιμή 15€
Ψηφιακή Μαστογραφία και Υπερηχογράφημα Μαστών στην προνομιακή τιμή 35€
Η ενέργεια ισχύει για κάθε ραντεβού που θα προγραμματιστεί από 1 έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea ανά την Ελλάδα. Για την εξέταση δεν απαιτείται παραπεμπτικό ιατρού.

Η προληπτική εξέταση μαστού σώζει ζωές!

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea συμμετέχει ενεργά στην εθνική εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε ένα πιστοποιημένο και ασφαλές περιβάλλον. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας. Η προληπτική εξέταση μαστού σώζει ζωές!

Δείτε σε δύο λεπτά όσα πρέπει να ξέρετε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

Συμπερασματικά, η προληπτική μαστογραφία ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών σε όλες τις γυναίκες και συνεχίζεται ετησίως για όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών. Δίνει τη δυνατότητα για την πρώιμη ανίχνευση κακοηθειών και κατ’ επέκταση οδηγεί σε όσο το δυνατό μικρότερες και αποδοτικότερες θεραπείες με ίαση μέχρι και 99%. Πρέπει λοιπόν να αποτελέσει μέρος της ρουτίνας των γυναικών, αφού αποδεδειγμένα σώζει ζωές.

Mπες σήμερα στην Affidea και κλείσε το πρώτο σου ραντεβού! Δες ΕΔΩ! ποιο κέντρο βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι σου.

Διαβάστε ακόμα:

Check up παρέα με τους Peanuts ήρωες: Έτσι θα πείσεις τα παιδιά σου να κάνουν εξετάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα