400 θανάσιμα ατυχήματα σε ελληνικές θάλασσες το 2023: Data για ηλικίες και περιοχές

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών & Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων για το 2023.

Αποκαλυπτική εικόνα, που ξαφνιάζει σε πολλά σημεία, προκύπτει από την αναλυτική παρουσίαση με στοιχεία (data) που έκανε ο πρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports σε ειδική εκδήλωση από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών (11 Μαΐου).

Από τα data

που παρουσίασε προκύπτουν τα ακόλουθα:

400 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσές μας εκ των οποίων 166 σε παραλίες με υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης με τα 121 εντός ωραρίου ναυαγοσώστη

8 στους 10 χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό

Το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων αφορούν Έλληνες

Το 83% είναι άτομα άνω των 60

Το 71% είναι άνδρες

Η Περιφέρεια Αττικής (69 συνολικά) και Κεντρικής Μακεδονίας (56 συνολικά) είχαν τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα

Το 2023 είχαμε 91% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών & Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων για το 2023.

Στη θάλασσα:

Για το χρονικό διάστημα 2019-2023, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 360 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχήςΤο 2023, για πρώτη φορά, καταγράφηκαν 4.758 συμβάντα διάσωσης σε 60 Δήμους. 8 στους 10 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμόΤο 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα  είναι άνω των 60Το 71% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι ΈλληνεςΤο 2023, το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλίες ″μη φυλασσόμενες” από ναυαγοσώστηΤο 2023, το 88% των θανάσιμων ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλία του Εθνικού Μητρώου Παραλιών

Στα εσωτερικά ύδατα:

Για το χρονικό διάστημα 2019-2023, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 7 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχήςΤο 2023, παρατηρήθηκαν (-15) λιγότερα θανάσιμα ατυχήματα στα εσωτερικά ύδατα σε σχέση με το 2022.Το 50% των θανάσιμων ατυχημάτων που συμβαίνουν στα εσωτερικά ύδατα είναι σε κολυμβητικές δεξαμενές ξενοδοχείων.Το 57% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής είναι από 18-59

Ο Πρόεδρος του  “Safe Water Sports” κ. Πασχαλάκης, παρουσίασε αρχικά το Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο έχει αναπτύξει και παραχωρήσει ο Οργανισμός δωρεάν στο Λιμενικό Σώμα όπου οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον τις άδειες των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής, τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που γίνονται από τη θάλασσα, τις παραβάσεις κ.ά. και στη συνέχεια το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει τα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα) για το 2023. Τέλος, ο κ. Πασχαλάκης τόνισε την έλλειψη της κολυμβητικής παιδείας και τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της ασφάλειας η οποία αφορά μικρούς και μεγάλους, ελπίζοντας το 2024 να υπάρχει μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος του “Safe Water Sports” κ. Πασχαλάκης,

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, επεσημαίνει από την πλευρά του  ότι η ασφάλεια στη θάλασσα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εστίασε στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσοχή και προστασία, «μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την πρόληψη των ατυχημάτων τα οποία είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο του ΜΚΟ “Safe Water Sports” κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη για την αγαστή συνεργασία και επιβεβαίωσε τη συνέχιση αυτής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γρηγόριος Κωσταντέλλος, ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού “Safe Water Sports” κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής κ. Μάριος Μυρωνάκης, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
400, Ελλάδα, 2023, Data,400, ellada, 2023, Data