WASP-193b: Αστρονόμοι ανακάλυψαν «σούπερ αφράτο» πλανήτη μεγαλύτερο από τον Δία

Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν πλανήτη που είναι μεγαλύτερος από τον Δία αλλά «τόσο αφράτος και ελαφρύς όσο το μαλλί της γριάς». Ο εξωπλανήτης έχει εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα για το μέγεθός του, ανέφερε μια διεθνής ομάδα αστρομόμων την Τρίτη. Οι πλανήτες αερίων στο ηλιακό μας σύστημα - ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας - είναι πολύ πιο πυκνοί.

«Ο πλανήτης είναι βασικά εξαιρετικά αφράτος» επειδή αποτελείται κυρίως από ελαφρά αέρια παρά από στερεά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Καλίντ Μπαρκάουι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Οι

επιστήμονες λένε ότι ο WASP-193b είναι ιδανικός για τη μελέτη μη συμβατικών πλανητικών σχηματισμών και εξέλιξης. Ο πλανήτης πρωτοεντοπίστηκε πέρυσι αλλά χρειάστηκε επιπλέον χρόνος και δουλειά για να προσδιοριστεί η συνοχή του με βάση τις παρατηρήσεις από τηλεσκόπια εδάφους. Θεωρείται ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.

Ο εν λόγω πλανήτης βρίσκεται περίπου 1.200 έτη φωτός μακριά από τη Γη (σ.σ. ένα έτος φωτός είναι 5,8 τρισεκατομμύρια μίλια) και είναι ο δεύτερος ελαφρύτερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, με βάση τις διαστάσεις και τη μάζα του, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Related...Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και δύο δεκαετίες: Τι σημαίνει για τη ΓηΓιατί είναι αθέατη: Ο λόγος που δεν μπορούμε να δούμε την «άγνωστη» πλευρά της ΣελήνηςNASA: Εκπληκτική προσομοίωση μας στέλνει να βουτήξουμε σε μια μαύρη τρύπα (βίντεο)
Keywords
Τυχαία Θέματα
WASP-193b, Αστρονόμοι, Δία,WASP-193b, astronomoi, dia