Πώς εμπλέκεται το Αζερμπαϊτζάν στις ταραχές στην γαλλική Νέα Καληδονία, στην άκρη του Ειρηνικού

google maps

Την γαλλικήNέα Καληδονία από το Αζερμπάιτζάν τις χωρίζει τεράστια γεωγραφική απόσταση όσο και πολιτιστική. Και όμως, το Παρίσι υποστηρίζει πως το Μπακού υποκινεί τις πρόσφατες ταραχές στην γαλλική υπερπόντια κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Αζερμπαϊτζάν φυσικά απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τα σοβαρά επεισόδια που έχουν ξεσπάσει, στοιχίζοντας μάλιστα την ζωή σε πέντε ανθρώπους. 

Η κατάσταση δε μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω εάν αναλογιστεί κανείς πως, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ στην περιοχή υπάρχουν 64.000 όπλα, που σημαίνει πως ένας τους τέσσερις κατοίκους είναι κάτοχοι όπλου. 

Επίσης, δεν είναι καν η πρώτη φορά που η Γαλλία κατηγορεί την χώρα της Κασπίας πως βρίσκεται πίσω από μια βλαπτική εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Πώς όμως μπορεί να μπλέκεται το Αζερμπαϊτζάν στις ταραχές στην Νέα Καληδονία, που βρίσκεται μεταξύ Αυστραλίας και Φίτζι, και πυροδοτήθηκαν από έναν νέο εκλογικό νόμο που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας λένε ότι θα αποδυναμώσει την ψήφο του ιθαγενούς πληθυσμού, Κανάκ;

Αζερμπαϊτζάν και το βάθος...Κίνα, Ρωσία;

Η γαλλική κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Guardian, επισημαίνει την ξαφνική εμφάνιση σημαιών του Αζερμπαϊτζάν δίπλα στα σύμβολα των Κανάκ κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις τους ενώ μια ομάδα που συνδέεται με τις αρχές στο Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ανοιχτά τους αυτονομιστές και καταδικάζει την κυβέρνηση στο Παρίσι.

″Δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό σενάριο. Είναι πραγματικότητα”, σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανίν, στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 όταν ρωτήθηκε εάν το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα και η Ρωσία παρεμβαίνουν στη Νέα Καληδονία.

″Λυπάμαι που ορισμένοι από τους ηγέτες της Καληδονίας υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν κάνει μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο”. Και πρόσθεσε: ”Ακόμα κι αν υπάρχουν προσπάθειες παρέμβασης… Η Γαλλία είναι κυρίαρχη στο έδαφός της”. 

Επίσης, μιλώντας στο Politico, ένας Γάλλος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, είπε πως ”έχουμε εντοπίσει δραστηριότητες από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Προωθούν την αφήγηση ότι η Γαλλία είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος».

Τονίζεται επίσης όμως πως το Πεκίνο (σύμμαχος της Κίνας) εδώ και χρόνια προσπαθεί να αυξήσει τη επιρροή του στο αρχιπέλαγος κυρίως μέσω επενδύσεων στην καταρρέουσα βιομηχανία νικελίου, και εν προκειμένω το επιχειρεί και μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Τι λέει το Αζερμπαϊτζάν; 

″Απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες αυτές κατηγορίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, ”Διαψεύδουμε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των ηγετών του αγώνα για ελευθερία στην Καληδονία και του Αζερμπαϊτζάν”.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως και σε πλάνα που μεταδόθηκε την Τετάρτη στο γαλλικό κανάλι TF1 εμφανίζονται υποστηρικτές της ανεξαρτησίας να φορούν μπλουζάκια που φέρουν τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν.

Οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξηθεί μετά τον πόλεμο του 2020 και την αστραπιαία επίθεση του 2023 που διεξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν για να ανακτήσει τον έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους αυτονομιστές.

Η Γαλλία είναι παραδοσιακός σύμμαχος της χριστιανικής Αρμενίας, του γείτονα και ιστορικού αντιπάλου του Αζερμπαϊτζάν, και φιλοξενεί επίσης μεγάλη αρμενική διασπορά.

Ο Νταρμανίν μάλιστα είπε ότι το καθεστώς Αζερμπαϊτζάν – του οποίου ηγείται από το 2003 ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χέινταρ – είναι ”δικτατορία”. 

Την Τετάρτη, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε τη λειτουργία του TikTok στη Νέα Καληδονία.

Το TikTok, του οποίου η μητρική εταιρεία είναι κινεζική, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από διαδηλωτές και υπάρχουν φόβοι ότι χρησιμοποιείται για  παραπληροφόρησης που προέρχεται από ξένες χώρες.

Η σχέση Αζερμπαϊτζάν-Νέας Καληδονίας

Το Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε αυτονομιστές από τα γαλλικά εδάφη της Μαρτινίκας, της Γαλλικής Γουιάνας, της Νέας Καληδονίας και της Γαλλικής Πολυνησίας στο Μπακού, για μια διάσκεψη τον Ιούλιο του 2023.

Η συνάντηση οδήγησε στη δημιουργία της ″Ομάδας Πρωτοβουλίας του Μπακού”, της οποίας δεδηλωμένος στόχος είναι να υποστηρίξει τα ”γαλλικά απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα”.

Η ομάδα δημοσίευσε μια δήλωση αυτή την εβδομάδα καταδικάζοντας την προτεινόμενη αλλαγή του γαλλικού κοινοβουλίου στο σύνταγμα της Νέας Καληδονίας, η οποία θα έδινε σε ξένους που μετακόμισαν στην περιοχή τουλάχιστον πριν από 10 χρόνια το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της.

Οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας λένε ότι αυτό θα μείωνε την ψήφο των αυτοχθόνων Κανάκ, που αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού. ”Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους φίλους μας Κανάκ και υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους”, δήλωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού.

Μεγάλη εκστρατεία

Ο Ραφαέλ Γκλουκσμαν, ο βουλευτής που ηγείται της λίστας των Γάλλων Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, είπε στο Public Senat TV ότι το Αζερμπαϊτζάν έκανε ”προσπάθειες να παρέμβει… εδώ και μήνες”. 

Υποστηρίζει πως το πρόβλημα πίσω από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει είναι η  διαμάχη για την εκλογική μεταρρύθμιση όχι η υποκίνηση αυτών από ”ξένους παράγοντες”. 

Ωστόσο, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί εσωτερικά προβλήματα.

Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι φιλοαζερμπαϊτζανοί λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν την Τετάρτη ένα μονταρισμένο βίντεο που φέρεται να δείχνει δύο λευκούς αστυνομικούς με τουφέκια που στοχεύουν νεκρούς Κανάκ.

″Πρόκειται για τεράστια καμπάνια, με περίπου 4.000 δημοσιεύσεις” σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, είπε  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

”Χρησιμοποιούν  τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης καμπάνιας δυσφήμισης που ονομάζεται Olympia”.

Τον Νοέμβριο, η Γαλλία κατηγόρησε ηθοποιούς που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξήγαγαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να βλάψουν τη φήμη της σχετικά με την ικανότητά της να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Το Μπακού απέρριψε επίσης αυτές τις κατηγορίες.

Πηγές: Guardian, Politico, AFP, France 2

Keywords
Τυχαία Θέματα