Πίσω από τις συνδρομές κρύβει πλέον το Spotify τους στίχους των τραγουδιών

21:00 3/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Όλο και περισσότερο περιορίζονται οι δυνατότητες που έχουν στο Spotify όσοι δεν επιλέγουν κάποιο συνδρομητικό πακέτο.

Το Spotify είναι μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής στο Android και, όπως οι περισσότερες ανταγωνιστικές προτάσεις, λειτουργεί σε μια freemium λογική, βάση της οποίας οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ένα δωρεάν λογαριασμό για να δοκιμάσουν την υπηρεσία στην αρχή, όμως οι περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες, όπως η αναπαραγωγή τραγουδιών με συγκεκριμένη

σειρά και η αποφυγή των διαφημίσεων προϋποθέτουν συνδρομή. Το Spotify Premium είναι ένα πολύ δελεαστικό συνδρομητικό πακέτο, όμως η λειτουργία που μόλις αφαίρεσε η εταιρία από όσους χρήστες δεν καταβάλουν συνδρομή καθιστά ακόμη πιο αδιάφορη την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Spotify για όσους προτιμούν να ακούν διαφημίσεις και να στηρίζουν με αυτό τον τρόπο την εταιρία.

Η δωρεάν κατηγορία υπηρεσιών είναι μια πολύ καλή περίπτωση για όσους ενδιαφέρονται να ακούν μουσική σε μέτρια ποιότητα χωρίς να πληρώνουν συνδρομή. Όμως, αρκετοί χρήστες στο Reddit αναφέρουν ότι πλέον το Spotify κρύβει τους στίχους, για όσους δεν είναι συνδρομητές. Το Spotify περιορίζει επίσης το πόσες φορές ανά ώρα μπορεί να παρακάμψει ένας μη συνδρομητής τα τραγούδια που προτείνει η εφαρμογή, με την εταιρία να φαίνεται πως στρέφεται σε ένα μοντέλο όπου η πρόσβαση στους στίχους θα προσμετράται στο όριο των δωρεάν δυνατοτήτων του εκάστοτε χρήστη, το οποίο ιδανικά θα αναπληρώνεται μετά από ένα καθορισμένο διάστημα.

Το Spotify συνήθως ζητά τους στίχους των τραγουδιών από τους συνθέτες, τις εταιρίες παραγωγής και τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Όμως, στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, η εταιρία συνεργάζεται με τη MusixMatch για να προσφέρει τους στίχους και ενδεχομένως το Spotify δεν είναι πλέον διατεθειμένο να απορροφά το κόστος αυτής της συνεργασίας. Αυτό θα εξηγούσε και το γιατί οι στίχοι κλειδώνονται πλέον πίσω από τα συνδρομητικά πακέτα, όμως αν κάποιος προτιμά τις διαφημίσεις ώστε να έχει πρόσβαση δωρεάν, έστω και κατώτερης ηχητικά ποιότητας, αυτοί οι σταδιακοί περιορισμοί καθιστούν λιγότερο δελεαστική την ενασχόληση με την εφαρμογή.

Όσοι χρήστες δεν έχουν premium συνδρομή είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με τις διαφημίσεις που δεν παρακάμπτονται και την απουσία στίχων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τραγούδια μόνο έξι φορές ανά ώρα, ενώ η υπηρεσία δεν τους επιτρέπει να επιλέγουν και τη σειρά αναπαραγωγής των τραγουδιών. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει κάποιους στο να αποκτήσουν συνδρομή, όμως ταυτόχρονα καθιστά δελεαστικότερη και την επιλογή να στραφεί κανείς αλλού και να προτιμήσει υπηρεσίες όπως το YouTube Music ή το Tidal, με το πρώτο να διαθέτει όλες τις λειτουργίες που σταδιακά κόβει το Spotify, ενώ το δεύτερο διαθέτει μια τεράστια συλλογή τραγουδιών χωρίς απώλεια ποιότητας.

Το ανησυχητικό είναι ότι το Spotify επιμένει στο να προσθέσει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και να ενσωματώσει εκπαιδευτικό υλικό, αντί να αφουγκραστεί τα αιτήματα των χρηστών να προσθέσει την υποστήριξη δυνατότητας αναπαραγωγής μουσικής χωρίς απώλεια ποιότητας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα