Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια για ττο θέμα του ονόματος

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη.

O δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παραμείνει κλειστός, εάν δε συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ο πρωθυπουργός προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι πρωτίστως καλεί τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη,

αλλά σημείωσε πως διακυβεύεται και η σταθερότητα στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως μεγάλη δημοκρατική τομή την επιστολική ψήφο, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα της υγείας και της οικονομίας, βάζοντας ορίζοντα τετραετίας για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ακόμη, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι δε λένε τίποτε για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, και εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων δεξιά της ΝΔ, λέγοντας ότι εργαλειοποιούν τη θρησκεία και τον πατριωτισμό.

Αναλυτικά, η πλήρης τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ:

Δημήτρης Κοτταρίδης: Λοιπόν, να καλημερίσουμε εδώ στο στούντιο τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Kαλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κ. Κοτταρίδη.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο και στην…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η είδηση κι εγώ την πληροφορήθηκα τώρα από το ρεπορτάζ. Εξαιρετικά στενάχωρο να καταστρέφεται ένα πνευματικό κέντρο με πολύ σημαντική συνεισφορά στην τοπική ιστορία και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κοιτάξουμε να βοηθήσουμε.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ωραία. Λοιπόν, να ξεκινήσω λίγο από τα πιο πρόσφατα, γιατί σας άκουσα και χθες από την περιοδεία σας εκεί στη βόρεια Ελλάδα να στέλνετε ένα σαφέστατο μήνυμα στα Σκόπια, στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία δεν ξεκίνησε καλά.

Γιατί είχαμε δύο αναφορές σε «Μακεδονία» και από την Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό και θα ήθελα να μου πείτε αν θεωρείτε πως πλέον μιλάμε για μία ουσιαστική και ριζική αλλαγή της στάσης των Σκοπίων στο θέμα αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς θέλω να είμαστε πολύ σαφείς και προσεκτικοί σε αυτά τα οποία λέμε. Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου Πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά.

Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε «Mακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία.

Στο ζήτημα όμως του ονόματος, υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μία φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση: να αλλάξει από τώρα την γραμμή της, να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στο βόρειο γείτονά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες -αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας- υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

‘Αρα, θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, εσείς θα την καταγγείλετε τη συμφωνία, σκέφτεστε να την καταγγείλετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη Συμφωνία. Τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δική μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση.

Διότι, κ. Κοτταρίδη, εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε και εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν.

Και θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που εν πάση περιπτώσει μας «φόρτωσε» αυτή τη Συμφωνία με τα προβλήματά της, και να ζητάει, τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ.

Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε, ήδη το έχουμε κάνει: θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος, σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Μάλιστα. Λοιπόν, επειδή σας άκουσα χθες και μου προκάλεσε ενδιαφέρον και ενδιαφέρεται και ο γιος μου, γι’ αυτό σας το μεταφέρω, για το νέο Ψηφιακό Σχολείο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πόσων χρονών είναι ο γιος σας, θυμίστε μου.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ο γιος μου είναι 14-15 αλλά έχω και τη μικρή που είναι 15 μηνών, οπότε έχουμε δρόμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: 15 μηνών, μάλλον δεν θα ενδιαφέρεται για το ψηφιακό…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Όχι, όχι, δεν μου εξέφρασε κάτι ακόμα. Και πρέπει να σας πω, διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι «η διάλυση της ζωντανής εκπαίδευσης ξεκίνησε μετά τις ανακοινώσεις σας για το Ψηφιακό Σχολείο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με αυτό το αντιπολιτευτικό μένος απέναντι σε μια πρωτοβουλία η οποία έχει βρει πρακτικά καθολική αποδοχή από τους μαθητές, από τους καθηγητές και από τους γονείς.

Καταρχάς να θυμίσω ότι στη χώρα μας τα πολύ δύσκολα χρόνια του κορονοϊού πρωτοστατήσαμε στην τηλεκπαίδευση. Κάναμε κάτι το οποίο πολλές άλλες χώρες δεν το έκαναν. Δεν είπαμε ποτέ -προς Θεού- ότι η τηλεκπαίδευση θα υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία, ήταν όμως μία ανάγκη και ανταποκρίθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη επάρκεια.

Τί ερχόμαστε τώρα και κάνουμε; Να το εξηγήσω. Δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα -συμπληρωματικό, δεν υποκαθιστούμε το σχολείο- και ερχόμαστε και λέμε: για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει αυτό από το Σεπτέμβριο, δίνουμε δωρεάν ένα ψηφιακό φροντιστήριο. Έμπειροι καθηγητές θα διδάσκουν τα μαθήματα, τα εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και ερωτήσεις, και αν η ψηφιακή τάξη είναι μικρή να τις απαντούν εκείνη τη στιγμή, αλλιώς θα απαντούν αργότερα.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μια τεράστια πρωτοβουλία, η οποία μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες διότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια, ειδικά σε ένα περιβάλλον ακρίβειας.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Υπάρχουν και παιδιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν και μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Εμείς πήγαμε στα Ριζώματα. Τα Ριζώματα -για όσους δεν το γνωρίζουν- είναι ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Ημαθία, στα Πιέρια Όρη. Εκεί τα παιδιά για να πάνε φροντιστήριο πρέπει να πάνε στη Βέροια, είναι 45 λεπτά. Ένα λεωφορείο την ημέρα, κακές καιρικές συνθήκες.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι και για τα πιο απομονωμένα μέρη της πατρίδας μας, τα νησιά μας, τα μικρά νησιά, τα ορεινά χωριά, είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα, το οποίο παρέχεται δωρεάν στους μαθητές.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε και το λεγόμενο «ψηφιακό σχολείο», που τι είναι; Είναι ουσιαστικά μικρές περιλήψεις, εύληπτες, των μαθημάτων που γίνονται στην τάξη, έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές να έχουν ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα για να υποστηρίξουμε την διαδικασία των μαθημάτων. ‘Αρα, από πού και ως πού δεχόμαστε κατηγορία ότι θέλουμε να υποκαταστήσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση;

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών, ναι, γιατί πρέπει να καλύψει ανάγκες ορεινότητας, νησιωτικότητας. Και πρέπει να σας πω ότι στα Ριζώματα που πήγα, η αναλογία δασκάλων και καθηγητών προς μαθητές μπορεί να είναι ένα προς τρία. Δηλαδή οι μαθητές αυτοί έχουν πάρα πολύ στενή σχέση με τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Και τι προβλέπουμε; Στις ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στη Γαύδο, ας πούμε, που δεν μπορούμε να φτιάξουμε Γυμνάσιο με όλους τους καθηγητές για ένα παιδί ενδεχομένως, πάλι θα υπάρχει η φυσική παρουσία τριών καθηγητών, των βασικών μαθημάτων, και τα υπόλοιπα μαθήματα, υπό την επίβλεψη αυτών των καθηγητών, θα γίνονται διαδικτυακά.

Και έρχονται τώρα και μας κατηγορούν -θα έλεγα και με μία λογική τεχνοφοβίας- ότι δήθεν πάμε να αποδυναμώσουμε τη δημόσια εκπαίδευση όταν κάνουμε το ακριβώς ανάποδο;

Ξέρετε, αυτό έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα φροντιστήρια είναι ήδη στον αέρα, τα πρώτα μαθήματα. Και το ψηφιακό φροντιστήριο για την Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, για τους μαθητές, δηλαδή, που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το 2025.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ωραία. Τώρα επειδή πιάσαμε τα σχολεία, είναι ένα θέμα το οποίο δυστυχώς το βλέπουμε κάθε μέρα και εδώ στην εκπομπή, και δεν είναι άλλο από την παιδική παραβατικότητα και τη βία στα σχολεία, και μέσα στα σχολεία και έξω από τα σχολεία. Γενικά το θέμα βία θέλω να το δούμε, αλλά να εστιάσουμε λίγο στα σχολεία, γιατί η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη πλέον σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Και δεν ξέρω αν δουλεύουν τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι βέβαιον ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και μετά την πανδημία έχουμε δει μία έξαρση παραβατικότητας, βίας, φαινομένων εκφοβισμού, αυτό το οποίο αποκαλούμε σχολικό bullying, και εντός σχολείου και εκτός σχολείου. Αλλιώς αντιμετωπίζεις την περίπτωση εντός σχολείου και αλλιώς εκτός σχολείου.

Και έχουμε κάνει κάτι γι’ αυτό. Έχουμε μία ολόκληρη καμπάνια στο bullying, έχουμε μία τηλεφωνική γραμμή «10201», έχουμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία έχει δεχτεί σημαντικό αριθμό καταγγελιών για bullying. Και έχουμε επίσης μία διαδικασία για το πώς διαχειριζόμαστε, με ευαισθησία και με εχεμύθεια, γιατί χρειάζεται μία διακριτικότητα, αυτά τα περιστατικά εντός του σχολείου.

Κατά συνέπεια, δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο, έχουμε ήδη αντιδράσει και έχουμε ευαισθητοποιήσει και τη μαθητική κοινότητα και τη σχολική κοινότητα για το πώς αντιμετωπίζει κανείς τέτοια περιστατικά.

Φυσικά μία μεγάλη πτυχή αυτού του bullying είναι και το διαδικτυακό bullying, αυτή η μεγάλη ευκολία με την οποία μπορεί να αναρτά κανείς περιεχόμενο το οποίο μπορεί να ασκεί πραγματική ψυχολογική πίεση σε ένα νέο παιδί. Έχουμε επίσης δεχθεί συμβουλές από τους καλύτερους στην πατρίδα μας, γιατί αυτό είναι και ένα πολύ ειδικό θέμα, το οποίο ούτε εσείς ούτε εγώ γνωρίζω πώς να το προσεγγίσω κατ’ ανάγκη τεχνοκρατικά. ‘Αρα, έχουμε συστήσει μία Επιτροπή με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι μας συμβουλεύουν στο πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Αλλά, φυσικά, χρειάζεται ευαισθητοποίηση και της οικογένειας και του σχολείου και νομίζω ότι και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν κυρίως ότι δεν μπορούν να είναι σιωπηλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα.

Γιατί, ξέρετε, όλοι έχουμε περάσει από σχολεία και αυτή η έννοια ότι θα πας να «καρφώσεις» κάποιον, θα πας να τον καταδώσεις επειδή κάνει μια παραβατική συμπεριφορά, είναι αρκετά ξένη στην εφηβική κουλτούρα. Όμως είναι απολύτως απαραίτητη αν θέλουμε τελικά να προστατεύσουμε την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Το θέμα της βίας ευρύτερα σας απασχολεί; Γιατί είχαμε για παράδειγμα, άλλη μία γυναικοκτονία τώρα. Είχαμε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πω μια κουβέντα ακόμα όμως για την εφηβική βία, γιατί έχει σημασία. Είχαμε και φαινόμενα, γιατί σας είπα ότι έχουμε μιλήσει για το σχολείο, και έχουμε και φαινόμενα εκτός σχολείου. Μάλιστα, είχαμε και περιστατικά σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας με έντονη εφηβική παραβατικότητα.

Αυξήσαμε την αστυνόμευση και θα δημιουργήσουμε σύντομα και ένα panic button για εφήβους, που θα μπορεί με γεωεντοπισμό να ενημερώνει ένα νέο παιδί άμεσα την Αστυνομία, αν αισθάνεται ότι δέχεται οποιαδήποτε απειλή. Γιατί αυτό αφορά τα φαινόμενα bullying και βίας εκτός σχολείου.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Γυναικοκτονίες. Γενικά βία. Είχαμε μία νέα γυναίκα, η οποία αυτή τη φορά είχε κάνει ό,τι προβλεπόταν, είχε πάει, είχε καταγγείλει τον κακοποιητή πρώην σύζυγό της. Είχε ξεκινήσει το διαδικαστικό κομμάτι, είχε πάρει το panic button, της είχε προταθεί να πάει σε μία δομή, ξέρετε, δεν είναι και πολύ εύκολο. Καταλαβαίνω αν έχεις οικογένεια και παιδιά είναι δύσκολο να τα αφήσεις όλα αυτά και να πας, γιατί νιώθουν και ότι πάνε και κρύβονται κάπου για ένα διάστημα και πάντα υπάρχει και το ερώτημα, το τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Τι θα κάνουμε με αυτή την υπόθεση; Τι θα γίνει με αυτές τις υποθέσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θα ξαναπώ ότι η περίπτωση της Κυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ό,τι και αν κάνουμε, πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα, γιατί εκεί πράγματι τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά. Τι σημαίνει λειτουργούν σωστά; Οι γυναίκες, καταρχάς, έχουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά κακοποίησης, άρα εμπιστεύονται επί της αρχής το κράτος και την Ελληνική Αστυνομία.

Μετά υπάρχει αντίδραση και από την Αστυνομία και από τις δικαστικές αρχές, οι οποίες και αυτές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να παρέχουν ένα μεγαλύτερο πλέγμα προστασίας στις γυναίκες, οι οποίες μπορεί να είναι θύματα κακοποίησης. Τι εννοούμε με την προστασία; Το panic button έχει σώσει εκατοντάδες ζωές, γιατί έχει λειτουργήσει. Τι είναι το panic button; Μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή, η οποία μπαίνει σε μία συσκευή τηλεφώνου. Αν τη δείτε εσείς και εγώ, δεν θα ξέρετε ότι είναι αυτή η εφαρμογή.

*Δημήτρης Κοτταρίδης: * Τι είναι αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενεργοποιείται αν η γυναίκα αισθάνεται ότι εν δυνάμει μπορεί να απειληθεί και αυτόματα, αμέσως, έρχεται η Αστυνομία στο σπίτι. Οι στέγες περίθαλψης κακοποιημένων γυναικών. Το πιο δύσκολο ξέρετε, κ. Κοτταρίδη, είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει, αλλά να φύγει ουσιαστικά από το σπίτι και από το κακοποιητικό περιβάλλον και να αναζητήσει πραγματική προστασία.

Όσο δεν φεύγει από το σπίτι, πάντα εν δυνάμει ο κίνδυνος, δυστυχώς, μπορεί να ελλοχεύει, όσα μέτρα να πάρουμε κι εμείς. Εκεί χρειάζεται κυρίως ψυχολογική στήριξη και νομική στήριξη, έτσι ώστε η γυναίκα, η οποία έχει αποφασίσει πια ότι πρέπει να «κόψει» με τον κακοποιητή, γιατί υπάρχουν πολλές φορές σχέσεις, εξαρτήσεις, οι κακοποιητές πολλές φορές κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Υπάρχουν παιδιά πολλές φορές στην οικογένεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ή υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια για τα οποία πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα. Πάντως, ο αριθμός των καταγγελιών μου λέει δύο πράγματα: πρώτον, ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν είχαμε στο παρελθόν τόσες καταγγελίες. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να μην είχαμε τόσα φαινόμενα, μπορεί να μην τα γνωρίζαμε.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Πλέον μιλάει και πιο εύκολα η κοινωνία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κοινωνία μιλάει πιο εύκολα, η γειτονιά μιλάει πιο εύκολα, οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα. Και οι γυναίκες τελικά εμπιστεύονται το κράτος, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, δυστυχώς, όπως σας είπα, όλα έγιναν λάθος. Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις όπου τα πράγματα γίνονται σωστά.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Λοιπόν, να δούμε λίγο το θέμα των γηπέδων και της βίας στα γήπεδα; Έχετε λάβει κάποια μέτρα, για κάποιους ήταν σκληρά, πάντως φαίνεται πως αποδίδουν, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε θέμα, δηλαδή και στα γήπεδα, που εγώ είμαι φίλαθλος, πηγαίνω στα γήπεδα, υπήρχε μια γενικά ηρεμία. Είχαμε κάποια περιστατικά οπαδικής βίας εκτός γηπέδων πάλι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, πολύ λίγα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Αλλά ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Βλέπουμε, τώρα έχουμε τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, που θα γίνει χωρίς κόσμο. Έχουμε τον τελικό του Conference που θα παίξει και ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Μιλούσα πριν με τους ρεπόρτερ, υπάρχουν σκέψεις να κλείσει και η Εθνική Αθηνών – Λαμίας για ένα διάστημα. Είναι λύσεις αυτές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, να δούμε πού ήμασταν πριν από ένα ή δύο χρόνια. Υπήρχε έντονο πρόβλημα βίας στα γήπεδα και εντός και εκτός γηπέδων. Κάποια στιγμή αναγκαστήκαμε να πάρουμε πολύ δραστικές αποφάσεις.

Θυμάστε την κριτική που μας ασκήθηκε και από φιλάθλους γιατί κλείσαμε τα γήπεδα, μέχρι που να εγκατασταθούν οι κάμερες και να λειτουργήσει καλύτερα το ψηφιακό εισιτήριο, με απόλυτη ταυτοποίηση του κατόχου του.

Και η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα -έχουμε μία ακόμα αγωνιστική και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί το πρωτάθλημα θα κριθεί ουσιαστικά αύριο- η εικόνα στα γήπεδα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει περισσότερο με κανονικά ευρωπαϊκά γήπεδα, αισθάνεται δηλαδή ο οικογενειάρχης άνετα να πάρει το παιδί του. Αυτό έγινε όχι μόνο επειδή βάλαμε αυτό το πλαίσιο καλύτερης, θα έλεγα, παρακολούθησης του τι γίνεται στο γήπεδο.

Οι αυτοματοποιημένες ποινές έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο, κ. Κοτταρίδη, και επέμενα πολύ σε αυτό. Πέφτει κροτίδα; Αυτόματη τιμωρία. Ξαναπέφτει; Διπλασιασμός της ποινής, χωρίς ούτε πολύ δράμα, ούτε συζητήσεις, ούτε να εμπλέκεται η αθλητική Δικαιοσύνη. Ναι, παρεμβαίνουμε στο ζήτημα αυτό επειδή αφορά θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα βέβαια, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε μια πάρα πολύ συστηματική δουλειά από την Αστυνομία, η οποία έγινε με εχεμύθεια και, καθώς φαίνεται, με υψηλό βαθμό τεκμηρίωσης. Υπάρχει ένα πολύ πλούσιο ανακριτικό υλικό για μία ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία, η οποία ασκούσε συστηματικά βία.

Θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω. Δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη αλλά το υλικό το οποίο βλέπω είναι ένα υλικό το οποίο είναι πολύ πλούσιο και πολύ τεκμηριωμένο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου και με τη μεγάλη αυστηρότητα που ο ίδιος ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει γι’ αυτά τα περιστατικά.

Να πω μια κουβέντα για τον τελικό του κυπέλλου: δεν είχε καμία ανάμειξη η Ελληνική Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων.

Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους. Όπως το κάνουμε για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία σε συντονισμό με την UEFA, γιατί ξέρετε, αυτές οι διαδικασίες, όταν η χώρα διοργανώνει μια τέτοια διοργάνωση υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα.

Και είδα, θα το πω γιατί με ενόχλησε πάρα πολύ, για να δείτε το επίπεδο του λαϊκισμού σε αυτή τη χώρα, μια ανάρτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, γιατί ορίστηκε βάσει του πρωτοκόλλου της UEFA -γιατί αυτό μας ζητάει η UEFA- ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που επίσημοι που θα έρθουν για τον αγώνα χρειαστούν περίθαλψη, το οποίο γίνεται σε κάθε αγώνα, γιατί αυτό ορίζει το πρωτόκολλο.

Πάνω σε αυτό έσπευσαν κάποιοι να κάνουν κριτική ότι δήθεν έχουμε, λέει, «νοσοκομεία δύο ταχυτήτων». Μα προφανώς το ΕΣΥ έχει τα προβλήματά του, δεν τα αρνήθηκε κανείς. Αλλά, για το Θεό, ας βάλουμε ένα φρένο επιτέλους σε αυτή τη χώρα σε αυτόν τον άκρατο λαϊκισμό.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Λοιπόν, τώρα μου δώσατε μια καλή πάσα για τα θέματα της υγείας, θα σας ρωτούσα μετά, αλλά είναι ευκαιρία μιας και το θέσατε.

Έχουμε και καλά, έχουμε και στραβά. Είδα, για παράδειγμα, ότι ξεκίνησαν οι προληπτικές εξετάσεις, έχουν σταλεί τα πρώτα μηνύματα για το τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες.

Είχα ενημερωθεί γιατί είχα πάει στο «Αττικό» για μια υπόθεση. Το «Αττικό» σε ημέρα εφημερίας, πριν μια-δυο εβδομάδες, είχε 1.300 άτομα. Ξεπέρασε το ρεκόρ, είχε τους περισσότερους ανθρώπους που μπήκαν, κατάφεραν οι άνθρωποι και διαχειρίστηκαν με πολύ κόπο όλη αυτή την ιστορία. Από την άλλη, υπάρχουν προβλήματα αντικειμενικά, υπάρχουν κενά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε με τη σειρά, λοιπόν. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα προέκυψαν από μια υπερδεκαετή υποχρηματοδότηση τα χρόνια της κρίσης και από το γεγονός ότι στην πανδημία έμειναν πράγματα πίσω. Η προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας υγειονομικής κρίσης την οποία τότε αντιμετωπίσαμε.

Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα του τα επίπεδα ως κεντρική προτεραιότητα τετραετίας. Τονίζω το «τετραετίας». Διότι αυτή τη στιγμή γίνονται μία σειρά από παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα υγείας που δεν έχουν φανεί ακόμα γιατί τώρα ολοκληρώνονται. Θα φανούν, όμως, σε 18 με 24 μήνες…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τι; Με προσλήψεις ας πούμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω στις προσλήψεις, 156 κέντρα υγείας ξαναφτιάχνονται. Ξαναφτιάχνονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε πολλά νοσοκομεία, σε 80.

Μιλήσατε για το «Αττικό». Στο «Αττικό» πήγα και επισκέφτηκα το εργοτάξιο. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Αττικό» θα γίνει το πιο σύγχρονο στη χώρα για να μπορεί να υποδεχθεί και τα πιο βαριά περιστατικά τραύματος. Δεν θα το δείτε ακόμα, τώρα θα δείτε ένα εργοτάξιο. Σε 12 μήνες θα το δείτε έτοιμο, όμως.

Λοιπόν, επειδή όλα αυτά είναι έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολίτες θα τα δουν σε 12 με 18 μήνες. Κάποια τα βλέπουν ήδη. Πήγα, ας πούμε, στο «Τζάνειο» και επισκέφθηκα τους νέους θαλάμους.

Μετά θα επισκεφτώ το ΚΑΤ, μια μικρή κλινική μικροχειρουργικής του χεριού, η καλύτερη στη χώρα, ίσως και από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Δημόσιο νοσοκομείο, εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, για περιστατικά τα οποία απαιτούν μικροχειρουργική στον ώμο, στον αγκώνα και ειδικά στο χέρι. Δημόσια δομή, ξαναέγινε και είναι καινούρια αυτή τη στιγμή σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν. Αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο.

Γίνονται προσλήψεις αυτή τη στιγμή στην υγεία. Έχουμε θέματα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες; Βεβαίως και έχουμε. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, νησιά, απομακρυσμένες περιοχές. Φροντίζουμε και κοιτάμε να δούμε τι πρόσθετα κίνητρα, ακόμα περισσότερα, μπορούμε να δώσουμε στους γιατρούς για να πάνε σε αυτές τις θέσεις.

Όμως, είναι λάθος να αφορίζουμε συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και, ξέρετε, για κάθε παράπονο το οποίο ακούω, για κάθε προβληματική εικόνα εφημερίας, διότι είδα και τέτοιες φωτογραφίες, υπάρχουν και οι εφημερίες εκείνες, όπως αυτή που αναφερθήκατε, όπου τα νοσοκομεία μας καταφέρνουν και ανταποκρίνονται.

Και να σας πω και κάτι; Δεν το λέω για δικαιολογία αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο παντού στον κόσμο που σε κρίση εφημερίας να μην έχει αναμονές και δυσκολία διαχείρισης.

Αλλά θέλω να πω και κάτι ακόμα, το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό: η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Αν κάτι αλλάζουμε στη φιλοσοφία μας είναι ότι δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στις προληπτικές εξετάσεις.

Πάντα ο κόσμος όταν ακούει υγεία σκέφτεται το νοσοκομείο. Και τα νοσοκομεία μας πρέπει να φτιάξουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, και προσωπικό χρειάζονται, και επενδύσεις σε υποδομές χρειάζονται.

Αλλά τι κάνουμε για να μην φτάσουμε στο νοσοκομείο; Οι προληπτικές εξετάσεις είναι μία τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την δημόσια υγεία.

Από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει 20.000 γυναίκες, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν, γιατί πήγε το κράτος, τους έστειλε ένα μήνυμα και τους είπε «πηγαίνετε και κάνετε μία προληπτική εξέταση».

Επεκτείνουμε τα όρια, πάμε τώρα στις γυναίκες 45-49 και 70-74. Κάνω έκκληση στις γυναίκες που μας ακούν: αν πάρετε αυτό το μήνυμα μην το αγνοήσετε. Πηγαίνετε και κάνετε αυτή τη δωρεάν εξέταση. Ξέρω ότι πάντα μπορεί να υπάρχει φόβος του αγνώστου, αλλά μπορεί πραγματικά να σας σώσει τη ζωή.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα στο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκεί θέλω να κάνω και μία ειδική έκκληση στους γονείς. Έχετε παιδί είπατε;

Δημήτρης Κοτταρίδης: 15 χρονών και 15 μηνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει κάνει το εμβόλιο;

Δημήτρης Κοτταρίδης: Όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγόρι είναι; Και τα αγόρια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του HPV. Αγόρια και κορίτσια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αυτό. Μπορούμε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV εάν επιμείνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Και τα κορίτσια και τα αγόρια.

Προχωράμε σε προληπτικές εξετάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου και μετά θα πάμε στον καρκίνο του πνεύμονα και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα κάνουμε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα βασικά της υγιεινής ζωής -μπορεί να φαίνονται απλά: την άθληση, τη διαχείριση του βάρους, την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος, αλκοόλ πολύ λελογισμένα.

Όλα αυτά κάνουν τελικά τεράστια διαφορά στη δημόσια υγεία του πληθυσμού. ‘Αρα, ναι, μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία μας, αλλά η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, είναι και όλα τα υπόλοιπα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Πάμε λίγο στα των εκλογών τώρα, γιατί πλησιάζουν οι εκλογές. Ξέρετε, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι όλα τα κόμματα καλείτε τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει φέτος, το διακύβευμα ότι είναι η Ευρώπη, οι πολιτικές της Ευρώπης ή μια ισχυρή φωνή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, να συνδιαμορφώσει πολιτικές. Από την άλλη, όμως…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας διορθώσω; Όχι, δεν είναι όλα τα κόμματα που το κάνουν αυτό. Είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία. Εγώ δεν έχω ακούσει κουβέντα ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ ακούω μόνο: «στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση για να είναι πιο αδύναμη την επόμενη μέρα». Κουβέντα δεν έχω ακούσει για την Ευρώπη. Ενώ οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη.

Δημήτρης Κοτταρίδης: ‘Αρα, και εσείς όμως καλείτε τον κόσμο να ψηφίσει για να δώσει μία ισχυρή λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία. Να είναι μία ισχυρή κυβέρνηση, λέτε, την επόμενη μέρα. Πάλι με όρους εσωτερικούς και εσείς πάτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρωτίστως καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μία ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Aν παρακολουθήσετε τις ομιλίες μου, τα τρία τέταρτα του χρόνου μου επεξηγώ τι πετύχαμε στην Ευρώπη αυτά τα πέντε χρόνια και τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα πέντε και γιατί μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί τελικά να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες, είτε μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης… Ανοίγω μία παρένθεση: οι διαδραστικοί πίνακες που έχουν μπει ήδη στα σχολεία, 20.000 σχολεία -τους είδα και στα Ριζώματα-, 36.000 σχολεία μέχρι τέλος του χρόνου, είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα σετ ρομποτικής που πάνε στα σχολεία είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να μη νομίζουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο κάποιους λίγους, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η αντιπολίτευση.

Θα έχουμε, λοιπόν, επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Ποια ευρωομάδα και ποια ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή νομιμοποίηση;

Θα έχουμε ένα κοινό αμυντικό ταμείο, όταν έχουμε μεγάλες προκλήσεις, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ζητήματα απολύτως γεωπολιτικά, κρίσιμα για την Ευρώπη;

Εγώ έχω καταθέσει την πρόταση και θα την εξειδικεύσω κιόλας περισσότερο, ότι ένα κοινό αμυντικό ταμείο, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μία κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome, το οποίο προφανώς και θα ωφελήσει πολύ την Ελλάδα. Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που θα τα διαπραγματευτεί όλα αυτά, έχοντας το κύρος και τις γνώσεις;

Τι θα κάνουμε μέχρι και για τα ζητήματα ακρίβειας. Διότι θα μου πείτε, πώς σχετίζεται η ακρίβεια με την Ευρώπη; Μα έχουμε ενιαία αγορά και σήμερα διαπιστώνουμε μετά από πολλή και παρατεταμένη έρευνα ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν «παιχνιδάκια» και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.

Σε αυτό δεν αρκεί μόνο μία εθνική απάντηση, χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση κι εγώ απέστειλα επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της, εφόσον ξαναείναι Πρόεδρος -που θα ξαναείναι λογικά και απολαμβάνει και της στήριξής μας-, να προτάξει αυτό το ζήτημα.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Επειδή το είδα αυτό, πραγματικά τι περιμένετε να κάνουν οι Βρυξέλλες; Δηλαδή αν μια μεγάλη πολυεθνική κερδοσκοπεί εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή, τι περιμένετε να κάνουν οι Βρυξέλλες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν κερδοσκοπούν μόνο εις βάρος μας. Γιατί υπάρχει ενιαία αγορά και υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες και τιμολογούν και κάνουν το λεγόμενο transfer pricing.

Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες. Εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολυεθνικές εταιρείες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή αγορά, να μην έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, παραδείγματος χάρη, και μια πολυεθνική να πουλάει πιο ακριβά.

Βεβαίως υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Τι ενιαία αγορά είναι αυτή όταν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, το τονίζω. Μικρές αποκλίσεις μπορεί να έχει, αλλά πολύ συχνά έχουμε μεγάλες αποκλίσεις σε προϊόντα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί μια χώρα μόνη της να το αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, γιατί αυτό τροφοδοτεί σε έναν βαθμό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, βλέπετε ότι όλα αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν την Ευρώπη κι εγώ πρωτίστως γι’ αυτό μιλώ.

Όμως με ρωτήσατε για τις εθνικές προεκτάσεις της κάλπης των ευρωεκλογών…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Ναι, και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν δεν νιώθετε ήδη ισχυρός έχοντας ένα 41% από τις εθνικές εκλογές…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή, έχοντας μία λαϊκή νομιμοποίηση η οποία θέλω να σας θυμίσω ότι μας γεμίζει πρώτα απ’ όλα με ευθύνη και όχι με αλαζονεία.

Γιατί, να σας πω κάτι; Όταν κάνει και η αντιπολίτευση αναφορά στο 41%, τον ελληνικό λαό προσβάλλει τελικά. Οι πολίτες μάς έδωσαν το 41%, δεν πήγαμε να το πάρουμε εμείς. Και από την πρώτη μέρα που μας το έδωσαν, είπα «τα κεφάλια κάτω». Δεν αντιμετωπίζουμε το ποσοστό αυτό με αλαζονεία, έχουμε έναν ορίζοντα τετραετίας να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες είχαμε μιλήσει προεκλογικά.

Όμως, μία εθνική κάλπη παραμένει μία εθνική κάλπη, και τι δεν θέλω; Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Γι’ αυτό και έβαλα και έναν σαφή στόχο, τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, το αντίστοιχο εκλογικό ποσοστό που πετύχαμε το 2019, όταν όλοι προεξοφλούσαν ότι θα γίνουμε κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορούμε…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Το 33%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, εγώ δεν κρύφτηκα από τον στόχο τον οποίο…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Αν δεν το πιάσετε αυτό το ποσοστό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα το έχουμε πιάσει. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το πιάσουμε, ενδεχομένως και να το ξεπεράσουμε, αλλά εμένα μου αρέσει σε κάθε εκλογή να μπορώ να ξέρω ακριβώς σε τι στοχεύω.

Και βέβαια, είναι το ποσοστό και είναι και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. ‘Αλλο να εκλέξουμε 7 ευρωβουλευτές, άλλο να εκλέξουμε 8. Είναι ένας ευρωβουλευτής παραπάνω. ‘Αρα, και ο αριθμός των ευρωβουλευτών, που είναι το τελικό ζητούμενο σε αυτή την κάλπη, έχει τη σημασία του.

Και βέβαια, η συμμετοχή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις ευρωεκλογές όχι ως εθνικές εκλογές, ας μην κρυβόμαστε, αλλά πρέπει να τους εξηγήσουμε, για τους λόγους που προανέφερα, γιατί είναι σημαντικό να πάνε να ψηφίσουν.

Και βέβαια, να σταθώ και στην επιστολική ψήφο, η οποία καθώς φαίνεται είχε τελικά μεγάλη επιτυχία και φαίνεται…

Δημήτρης Κοτταρίδης: Θέλω να σας πω, επειδή το χρησιμοποίησε, θα ψηφίσει ο πατέρας μου με αυτό, είναι χρηστικό και εύκολο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη τομή, είναι τομή δημοκρατίας και όταν βλέπω τα μηνύματα από το εξωτερικό -μπορεί να μας ακούν συμπολίτες μας από το εξωτερικό σήμερα-, μας λένε «γίναμε Ευρώπη, επιτέλους». Κάναμε το αυτονόητο. Αλλά το κάναμε μόνοι μας, μόνο η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την επιστολική ψήφο.

Το λέω γιατί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναπάμε στη Βουλή για τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να επεκτείνουμε την επιστολική στις εθνικές εκλογές του 2027, για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδας. Φαντάζομαι ότι τότε τα κόμματα θα αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια, θα αντιληφθούν τη σημασία της επιστολικής ψήφου και θα μας στηρίξουν ώστε το εργαλείο αυτό να είναι διαθέσιμο και στις εθνικές εκλογές του 2027.

Αλλά βλέπετε πόσο μεγάλη ευκολία είναι, ειδικά για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να μη θέλουν να μετακινηθούν, για νέα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και πάλι οι 17αρηδες, άρα ψηφίζει η γενιά του 2007 για πρώτη φορά, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2007. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι στη Β’ Λυκείου ή παιδιά στη Γ’ Λυκείου, τα οποία δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ξερω τέτοια παιδιά. Ή παιδιά που είναι φοιτητές και δεν θέλουν να μετακινηθούν εντός της εξεταστικής και να γυρίσουν στον τόπο της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή συμμετοχής και ενίσχυσης τελικά της δημοκρατίας μας η επιστολική ψήφος.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο: σας προβληματίζει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών που παίρνουν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας; Δεν θα αναφερθώ σε ακροδεξιά, απαραίτητα, δεν μιλάω τώρα για χρυσαυγίτικα μοντέλα, αλλά γενικά υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος ο οποίος επιλέγει δεξιότερα της…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν το βλέπω, σε σχέση τουλάχιστον με τις εθνικές εκλογές του 2023. Είχαμε πολλά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τρία συγκεκριμένα τον αριθμό.

Το ένα δεν υπάρχει πια ουσιαστικά. Το δεύτερο -αναφέρομαι στη Νίκη- νομίζω ότι αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης την οποία έκανε. Για το μεν τρίτο, για την «Ελληνική Λύση» δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μία κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φθηνό λαϊκισμό.

Δημήτρης Κοτταρίδης: Το ρωτώ αυτό γιατί, ξέρετε, είναι πολλοί που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται προς το κέντρο σιγά-σιγά, βάζει στόχο το κέντρο και αφήνει ένα μεγάλο κομμάτι δεξιά και μπορεί να το πληρώσει αυτό κάποια στιγμή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές του 2023 να κάνει μία μεγάλη σύνθεση: και να καλύψει παραδοσιακούς ψηφοφόρους με ενδεχομένως, θα έλεγα, πιο πατριωτικές ευαισθησίες. Γιατί το έκανε αυτό; Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, φύλαξε τα σύνορα, διαχειρίστηκε μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις με επάρκεια, ενίσχυσε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρο

Keywords
σκοπια, θεμα, ψηφιακό φροντιστήριο, ποινικός κώδικας, τεστ παπ, νεα δημοκρατια, ερτ1, νέα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, ΕΡΤ, ελλαδα, vmro, εκλογες, πανελλαδικες 2012, βεροια, σχολεια, αθηνα, button, σημαίνει, ολυμπιακος, δραμα, επο, uefa, τεστ, πηγαίνετε, hpv, οφείλεται, σετ, iron, βρυξέλλες, ρωτήσω, δημοψηφισμα 2015, συμμετοχή, βουλη, λύση, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ψηφιακό φροντιστήριο, τι σημαινει, χωρες, το θεμα, αστυνομια, γηπεδα, γυναικα, δημοκρατια, διατροφη, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, επο, ηγεσια, θαρρος, νησια, παιχνιδια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, τεστ, υγεια, υγιεινη διατροφη, φυσικη, φωτογραφιες, ψηφιακο σχολειο, hpv, uefa, αγορα, αυξηση, αλκοολ, απλα, πηγαίνετε, εβδομαδες, βορεια, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γειτονα, γλωσσα, γονεις, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, δικη, δομη, δωσει, δρομος, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελληνικη αστυνομια, εμειναν, εμβολιο, εννοια, εργα, εξετασεις, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, ετοιμο, ευθυνη, ευρωπη, εχεμυθεια, ζωη, ζωης, ιδια, η δικη, ημαθια, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, ηρεμια, ισχυει, θρησκεια, εικονα, καλημερα, καμερες, κυβερνηση, λαθος, λειτουργια, λεωφορειο, μακεδονια, μεριμνα, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μοντελα, ρεπορτερ, μονα, νικη, νομικη, νοσοκομεια, ξερετε, παντα, οικογενεια, ονομα, ορια, ορη, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, παιδια, παμε, περιβαλλον, πιερια, πινακες, ποινικός κώδικας, προβληματα, προσληψεις, ρεκορ, ρολο, ρωτήσω, σαφης, σετ, συγκεκριμενα, συζυγο, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σπιτι, συγχρονο, σχολειο, τεστ παπ, τιμωρια, τι ειναι, τμημα, τομη, τρια, ισχυρος, φαινονται, φυσικα, φιορεντινα, φοβος, φροντιστηρια, φροντιστηριο, φωνη, φορα, χερι, χερια ψηλα, ψηφιακη, ψηφιακο, ωρες, αγορια, αγορι, button, εφαρμογη, ειπαμε, εμφαση, ενωση, ερωτησεις, ερχομαστε, εθνικο, χωρα, iron, κομματι, κυριακου, μια φορα, μοιαζει, νοσοκομειο, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, υλικο, βεβαιως, vmro, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Αυστηρό, Μητσοτάκη, Σκόπια,afstiro, mitsotaki, skopia