Πρόοδος στις συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς- Το προσχέδιο της πρότασης εκεχειρίας

18:17 4/5/2024 - Πηγή: Reporter

Σύμφωνα με το Al-Qahera News, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο, «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όσον αφορά την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές «κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε η πηγή του αιγυπτιακού μέσου που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Αντιπροσωπεία

της παλαιστινιακής Χαμάς έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Γάζα.

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση πυρός διάρκειας 40 ημερών και απελευθέρωση Παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, που αποτέλεσε και το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Η Χαμάς επιμένει στην οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, κατ’ αυτήν, το «τελευταίο» οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός. Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας». Αντίθετα, για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομεία έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και στη γειτονική Χαν Γιούνις, που έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολόκληρη, έπειτα από τις σφοδρές μάχες Ισραήλ και Χαμάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα.

«Μία στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης, καθώς σε τέτοια περίπτωση, θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, εναντιώνονται στη χερσαία εισβολή στη Ράφα και έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων, αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση.

Το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώτη φάση – 40 ημέρες

Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν. Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας. Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα. Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.

Δεύτερη φάση – 42 ημέρες

Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων. Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.

Τρίτη φάση – 42 μέρες

Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.

Φυσικά, η ελπίδα είναι, μετά από αυτό το διάστημα των 142 ημερών, να γίνει μία μόνιμη εκεχειρία, ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.

#Ισραήλ #Χαμάς #Γάζα #εκεχειρία #συνομιλίες
Keywords
Αναζητήσεις
proodos-stis-synomilies-israil-kai-chamas-gia-katapafsi-pyros.htm
Τυχαία Θέματα
Πρόοδος, Ισραήλ, Χαμάς,proodos, israil, chamas