Η φοιτητική εξέγερση αλλάζει τα πλάνα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ

19:26 4/5/2024 - Πηγή: Antinews

Οι διοικήσεις των μεγάλων σχολών επαναξιολογούν τα σχέδια για τις εαρινές τελετές αποφοίτησης μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

Από τα Ivy League μέχρι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι διοικήσεις επαναξιολογούν τα σχέδια για τις εαρινές τελετές αποφοίτησης, καθώς η πανεπιστημιακή κοινότητα συνταράσσεται από ογκώδεις, οργισμένες διαδηλώσεις,

καταλήψεις και συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία. Το Ισραήλ υπέστη μια αδιανόητη τρομοκρατική επίθεση, με στοιχεία ανείπωτης βαρβαρότητας, όμως στην Αμερική η πολιτική του Νετανιάχου και η ισοπέδωση της Γάζας με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς έχουν εξοργίσει τους φοιτητές. Και πώς ή και ποιος θα μπορούσε να βάλει ταμπέλες στους φοιτητές κορυφαίων πανεπιστημίων, όπως το Columbia, το Yale, το UCLA, το U Texas at Austin, και να τους χαρακτηρίσει αναρχικούς ή αντισημίτες. Πολλοί επιχείρησαν να το πράξουν, όμως η φοιτητική οργή είναι σαν ένα μικρόβιο που μεταδίδεται πλέον και εκτός των αμερικανικών συνόρων.

Αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά ακραίας αντισημιτικής ρητορικής στα πανεπιστήμια, δεν μπορεί κανείς να βάλει στο ίδιο… καζάνι όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αντιδρούν στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα ως αντισημίτες. Αυτό είναι μια χυδαιότητα, ειδικά όταν ανάμεσα σε αυτούς που διαδηλώνουν είναι και πολλοί Εβραίοι φοιτητές, γράφει ο Adam Serwer, βραβευμένος δημοσιογράφος του Atlantic, του οποίου ο πατέρας είναι, παρεμπιπτόντως, Εβραίος. Τίποτα δεν θα ικανοποιούσε περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους του Tραμπ από μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την αμερικανική πολιτοφυλακή που θα προκαλούσε συντριβή των πανεπιστημίων και τεράστια ρήξη στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι συγκρούσεις εντείνονται

Μήνες αναταραχής έχουν ήδη ανατρέψει προέδρους πανεπιστημίων, έχουν διχάσει πικρά τους φοιτητές, έχουν αναστατώσει ισχυρούς αποφοίτους, έχουν προκαλέσει έρευνες από το Κογκρέσο και έχουν υποδαυλίσει κατηγορίες για αντισημιτισμό και την ανησυχία για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου για τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές. Οι συγκρούσεις εντείνονται. Ομάδες διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών έρχονται στα χέρια στα κάμπους του UCLA, με τους φοιτητές να συγκρούονται με τα σώματα ασφαλείας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κεντρικό κτήριο στο Columbia της Νέας Υόρκης που τελούσε υπό κατάληψη, συλλαμβάνοντας πάνω από 300 φοιτητές. Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου οι προπτυχιακοί πληρώνουν σχεδόν 100.000 δολάρια τον χρόνο, δύο ομιλητές της τελετής αποφοίτησης αποσύρθηκαν και προέτρεψαν άλλους να μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις των τμημάτων, αφού η σχολή ακύρωσε την κύρια τελετή που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Μαΐου. Οι αξιωματούχοι του USC επικαλέστηκαν την ανεξέλεγκτη κατάσταση ασφαλείας μετά τη σύλληψη περισσότερων από 90 διαδηλωτών από την αστυνομία στις 24 Απριλίου.

Στο Κολέγιο Morehouse στην Ατλάντα φοιτητές και καθηγητές, αναστατωμένοι από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, επέκριναν τον πρόεδρο του ιστορικά μαύρου πανεπιστημίου επειδή κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους ηγέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας για να συζητήσουν την ασφάλεια της αποφοίτησης στις 10 πανεπιστημιουπόλεις του, συμπεριλαμβανομένων του UC Berkeley και του UCLA, όπου οι διαμαρτυρίες αυξάνονται. Από ελίτ ιδιωτικές σχολές, όπως το USC και το Columbia, μέχρι γιγάντια δημόσια πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια, στο Τέξας, στο Οχάιο και το Μίσιγκαν, οι ηγέτες των πανεπιστημίων που έχουν συνηθίσει να ξεδιπλώνουν σημαιάκια και μπαλόνια και να ξεσκονίζουν τις ακαδημαϊκές τους στολές αυτή την εποχή του χρόνου, αντί γι’ αυτό διαμορφώνουν σχέδια ασφαλείας για τη βαθύτερη κρίση στην αμερικανική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϊ αιφνιδιάστηκε όταν ένας φοιτητής άρχισε να διαμαρτύρεται σε ένα δείπνο που παρέθεσαν ο ίδιος και η σύζυγός του για τους τελειόφοιτους φοιτητές της Νομικής στο σπίτι τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το βίντεο με τη σύζυγο του Τσεμερίνσκι να προσπαθεί να πάρει το μικρόφωνο από τον φοιτητή, καθώς και οι δύο απαιτούσαν από τους διαδηλωτές να φύγουν από το σπίτι τους, έγινε viral. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν το περιστατικό ο Τσεμερίνσκι προσεγγίστηκε από κοσμήτορες άλλων σχολείων ζητώντας και προσφέροντας συμβουλές για το πώς να χειρίζονται τις αναταραχές στις τελετές υποδοχής.

Τεράστιο το διακύβευμα

Το διακύβευμα για τα ιδρύματα είναι τεράστιο: Αν το χάος ξεπεράσει τις αγαπημένες τελετουργίες, τα κολέγια κινδυνεύουν να αποξενώσουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, να προσβάλουν τους δωρητές και να προσελκύσουν την ανεπιθύμητη προσοχή των εκλεγμένων αξιωματούχων που ελέγχουν τη δημόσια χρηματοδότηση. Στο USC, ένα αποκλειστικό ιδιωτικό ίδρυμα με 47.000 φοιτητές στο νότιο κεντρικό Λος Άντζελες, όπου το κόστος φοίτησης είναι 95.225 δολάρια για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν στις 16 Απριλίου ότι στην αριστούχο της τάξης του 2024 Ασνα Ταμπάσουμ δεν θα επιτραπεί να εκφωνήσει τον παραδοσιακό φοιτητικό λόγο κατά την αποφοίτηση. Επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια που προκλήθηκαν από τη δυσμενή δημοσιότητα σχετικά με τις φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η Ταμπάσουμ, η οποία είναι μουσουλμάνα, κατηγόρησε το πανεπιστήμιο ότι «υπέκυψε στο μίσος» αφού μια φιλοϊσραηλινή ομάδα κυκλοφόρησε μια ανοιχτή επιστολή στην πανεπιστημιούπολη λέγοντας ότι οι αναρτήσεις της ισοδυναμούν με αντισημιτισμό. Καθώς φοιτητές και καθηγητές συσπειρώθηκαν υπέρ της Ταμπάσουμ, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποκαταστήσει τον ρόλο της ως ομιλήτριας, οι διοικητικοί υπάλληλοι προσπάθησαν αρχικά να μετριάσουν τις εντάσεις την περασμένη εβδομάδα ακυρώνοντας τις εμφανίσεις των διάσημων ομιλητών που είχαν κλείσει για την τελετή, λέγοντας ότι ήταν σημαντικό «να επικεντρωθούμε πλήρως στους αξιόλογους αποφοίτους μας».

Οι διαμαρτυρίες εκτός αμερικανικών συνόρων

Οι διαμαρτυρίες ξεπερνούν τα σύνορα της Αμερικής. Την τελευταία εβδομάδα διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν και σε πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον έξι άλλες χώρες. Στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ οι υπεύθυνοι της πανεπιστημιούπολης ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ενός καταυλισμού αφού οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να φύγουν. Όπως και πολλοί φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές, οι φοιτητές που συγκεντρώνονται στην πανεπιστημιούπολη του McGill απαιτούν από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από ισραηλινές εταιρίες που είναι «συνένοχες στην κατοχή της Παλαιστίνης». Στην Αυστραλία υπήρξαν διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, καθώς και στην Αίγυπτο (Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου), στη Γαλλία (Sciences Po και Σορβόννη) και την Ιταλία (Sapienza). Στο Ηνωμένο Βασίλειο φιλοπαλαιστινιακές ομάδες συγκεντρώθηκαν στις πανεπιστημιουπόλεις του Leeds, του UCL και του Warwick. Οι περιφερειακές Αρχές του Παρισιού ανέστειλαν προσωρινά τη χρηματοδότηση του Sciences Po, ενός από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Γαλλίας. Οι φοιτητές του Sciences Po έχουν οργανώσει μια σειρά από διαμαρτυρίες για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η Γαλλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στον κόσμο μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, καθώς και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης.

The post Η φοιτητική εξέγερση αλλάζει τα πλάνα των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα