Αυστραλία: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος «φλέγεται» – Πώς συνδέεται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, που εκτείνεται για περίπου 2.300 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της χώρας, βίωσε το χειρότερο γεγονός μαζικής λεύκανσης που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν ένα σπάνιο παγκόσμιο γεγονός μαζικής λεύκανσης – το τέταρτο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 – που επηρεάζει τουλάχιστον

53 χώρες.

Τα κοράλλια είναι θύματα της ραγδαίας αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών που κατέρριψαν ιστορικά ρεκόρ το περασμένο έτος.

Τόσο η καύση των ορυκτών καυσίμων που αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε αυτό το τμήμα του κόσμου, ευθύνονται για την κατάσταση στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Το CNN κατέγραψε σε ένα ειδικό αφιέρωμα τη λεύκανση στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα μέσα Φεβρουαρίου, σε πέντε διαφορετικούς υφάλους που εκτείνονται στο βόρειο και νότιο τμήμα του οικοσυστήματος μήκους 2.300 χιλιομέτρων.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στους ωκεανούς μας είναι σαν υποβρύχιες πυρκαγιές» δήλωσε η Κέιτ Κουίγκλι, κύρια ερευνήτρια στο Ίδρυμα Minderoo της Αυστραλίας.

«Θα αυξηθεί τόσο η θερμοκρασία που θα φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο και δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε από αυτό» τόνισε.

Η λεύκανση συμβαίνει όταν οι θαλάσσιοι καύσωνες θέτουν τα κοράλλια υπό πίεση, αναγκάζοντάς τα να διώξουν τα φύκια από τον ιστό τους, αποστραγγίζοντας το χρώμα τους.

Τα κοράλλια μπορούν να ανακάμψουν από τη λεύκανση εάν οι θερμοκρασίες επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά θα πεθάνουν εάν το νερό παραμείνει πιο ζεστό από το συνηθισμένο.

«Πρόκειται για μια καταστροφή», δήλωσε ο καθηγητής Όβε Χεγκ-Γκούλντμπεργκ, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και επικεφαλής επιστήμονας στο Ίδρυμα The Great Barrier Reef.

«Οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές, που είναι εκτός γραφημάτων… δεν είχαν καταγραφεί ποτέ πριν σε αυτό το επίπεδο» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση: SOS για την Ευρώπη από την υπηρεσία Copernicus – Ο εφιάλτης του Έβρου (Xάρτες)

Κως: Στον εισαγγελέα οι γονείς του μωρού που πνίγηκε με την τροφή του – Κανένα σημάδι σεξουαλικής κακοποίησης στο μωρό

Polimeropolis: ένα πλωτό Αρχιπέλαγος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστραλία, Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, – Πώς, Ελ Νίνιο,afstralia, megalos koralliogenis yfalos, – pos, el ninio