Η προέλαση της Μόσχας – Η Ουκρανία αγωνίζεται να κρατήσει το ανατολικό μέτωπο

Για τον Ουκρανό διοικητή όπλων Ολεξάντρ Κοζατσένκο, τα πολυαναμενόμενα πυρομαχικά των ΗΠΑ δεν μπορούν να έρθουν αρκετά γρήγορα καθώς αυτός και οι σύντροφοί του αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις ανελέητες ρωσικές επιθέσεις.

Το οβιδοβόλο M777 της μονάδας του που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ, το οποίο κάποτε εκσφενδόνιζε 100 οβίδες την ημέρα, τώρα συχνά μειώνεται σε λιγότερες από 10.

«Είναι πολυτέλεια αν μπορούμε να ρίξουμε 30 οβίδες». Η Αμερική λέει ότι επισπεύδει την αποστολή

πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία μετά την καθυστερημένη έγκριση ενός πακέτου βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα. Από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο, δύο μονάδες πυροβολικού που επισκέφτηκε το Reuters στο ανατολικό μέτωπο δήλωσαν ότι εξακολουθούσαν να περιμένουν τις παραδόσεις.

Οι πυροβολητές με την 148η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πυροβολικού του Κοζατσένκο και την 43η Ταξιαρχία Πυροβολικού, αμφότερες στην περιοχή του Ντόνετσκ, δήλωσαν απελπισμένοι για περισσότερα βλήματα 155 χιλιοστών για τα δυτικά κανόνια τους, τα οποία τους είχαν δώσει προβάδισμα έναντι της Ρωσίας νωρίτερα στον πόλεμο.

Οι ανανεωμένες ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες ξεπερνούν σημαντικά τους Ουκρανούς, έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς τους τελευταίους μήνες και κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση που διαρκεί περισσότερα από δύο χρόνια. Η Ρωσία έχει κερδίσει περισσότερα εδάφη το 2024 από ό,τι έχασε κατά τη διάρκεια της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα αναλυτή της Black Bird Group, μιας ομάδας εθελοντών με έδρα τη Φινλανδία που αναλύει δορυφορικές εικόνες και περιεχόμενο μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον πόλεμο.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν διεκδικήσει 654 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την αρχή του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας τα 414 τετραγωνικά χιλιόμετρα που έχασαν από την Ουκρανία μεταξύ 1ης Ιουνίου και 1ης Οκτωβρίου πέρυσι, είπε ο Paroinen. Η Ρωσία έχει κερδίσει 222 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους μόνο από τις 2 Μαΐου, πρόσθεσε.

Ο συνταγματάρχης Παλίσα, του οποίου η 93η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία μάχεται κοντά στη βασική στρατηγική πόλη Chasiv Yar, είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια μεγάλη ώθηση για να σπάσει τις ουκρανικές γραμμές στα ανατολικά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας που είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι ο πόλεμος θα εισέλθει σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις επίμονες καθυστερήσεις στις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν και θα μπορούσαν να απειλήσουν αρκετές μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των Kostiantynivka, Druzhkivka, Kramatorsk και Sloviansk, που χρησιμεύουν ως βασικοί στρατιωτικοί κόμβοι για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

Ορισμένα κέρδη προκαλούν φόβο στην καρδιά των εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών που ζουν σε αυτές τις πόλεις της περιοχής του Ντόνετσκ, καθώς ο εχθρός πλησιάζει όλο και περισσότερο.

«Ζούμε μόνο για το σήμερα», είπε η 31χρονη δασκάλα Nina Shysymarieva, που στέκεται με τη μικρή της κόρη έξω από μια εκκλησία στην Kostiantynivka καθώς το πυροβολικό ακουγόταν από μακριά.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο».

Μεγάλο μέρος της περιοχής του Ντόνετσκ, που μαζί με το Λουχάνσκ αποτελεί την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, υφίσταται καθημερινό βομβαρδισμό, συνήθως στόχος τουλάχιστον δώδεκα φορές την ημέρα από ρωσικό πυροβολικό ή αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Vadym Filashkin.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας»

Η Ουκρανία έχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα μετώπου για να υπερασπιστεί στα ανατολικά, βόρεια και νότια.

Μερικές από τις πιο σκληρές μάχες το 2024 επικεντρώθηκαν στο Chasiv Yar, το οποίο βρίσκεται σε σημαντικό υψόμετρο 12 χλμ. μακριά από την Kostiantynivka. Βρίσκεται δυτικά της κατεστραμμένης πόλης Μπαχμούτ που κατέλαβε η Μόσχα πέρυσι μετά από μήνες δαπανηρών μαχών.

Η νέα επίθεση της Ρωσίας στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, που ξεκίνησε την Παρασκευή, κινδυνεύει επίσης να εκτρέψει τις εκτεταμένες ουκρανικές δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο την ικανότητά τους να κρατήσουν τη γραμμή, σύμφωνα με τον Emil Kastehelmi, άλλο αναλυτή της Black Bird Group.

Ένας νέος νόμος που ενισχύει την προσπάθεια κινητοποίησης του Κιέβου, η οποία έχει παγώσει από τον σκεπτικισμό των πολιτών, τίθεται σε ισχύ στις 18 Μαΐου. Ειδικοί και διοικητές λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσουν οι νεοσύλλεκτοι στο μέτωπο και να ενισχύσουν εκεί τα εξαντλημένα στρατεύματα.

Ακόμα κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορέσουν να αντέξουν έως ότου όλα τα αμερικανικά πυρομαχικά και όπλα περάσουν στο μέτωπο, η πρόκληση παραμένει τρομακτική, σύμφωνα με πολλούς από αυτούς που πολεμούν.

«Θα έλεγα ότι είναι απίθανο ο χρόνος να είναι με το μέρος μας, καθώς ένας μακρύς πόλεμος απαιτεί περισσότερους πόρους», είπε ο Παλίσα, ο συνταγματάρχης της 93ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, μιλώντας ώρες μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής της Ρωσίας στο Χάρκοβο.

Διαβάστε επίσης:

Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος για την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο

Σερβία: Σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

ΗΠΑ: Προειδοποιούν για αυξημένη τρομοκρατική απειλή κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ εν όψει Pride

Keywords
Τυχαία Θέματα