Βόλος: Παραγωγοί μηνύουν Αγοραστό, Κικίλια και Τριαντόπουλο για τις πλημμύρες

Δύο παραγωγοί από το Βόλο κατέθεσαν μήνυση κατά του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και Χρήστου Τριαντόπουλου, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την καταστροφή των καλλιεργειών τους.

Η μήνυση στρέφεται επίσης και κατά των δημάρχων παρακάρλιων κοινοτήτων και των υπευθύνων του δασαρχείου.

Οι παραγωγοί έχουν συλλέξει στοιχεία στη μηνυτήρια αναφορά, με βάση τα οποία ζητούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των παραπάνω, διότι «εξαιτίας δικών τους εντολών αλλά

και παραλείψεων έγινε διάρρηξη των αναχωμάτων στην Καρδίτσα και στη Γυρτώνη για εκτροπή των υδάτων και πλημμυρισμό της περιοχής της Κάρλας, δια μέσω των νερών του Πηνειού, με αποτέλεσμα να «βυθιστούν κάτω από το νερό και να χαθούν οι περιουσίες τους».

Υποστηρίζουν επίσης ότι εξαιτίας των χειρισμών που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν πλημμύρισε η Κάρλα και αφανίστηκαν τεράστιες εκτάσεις με δυναμικές καλλιέργειες, καθώς ακόμη παραμένουν μέσα στο νερό και είναι αδύνατο να γίνει αποκατάσταση.

Πρόκειται, σύμφωνα με το taxydromos.gr, για δύο ιδιοκτήτες μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων κοντά στη λίμνη Κάρλα.

Η πρώτη μηνύτρια είναι ιδιοκτήτρια 18.700 στρεμμάτων με φυστικιές. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της Λάρισας και του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας, επί της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της λίμνης. Από τις πράξεις και παραλείψεις των μηνυομένων το συνολικό κόστος της ζημίας που υπέστη η ίδια ανέρχεται στο ποσό των 153.070,99 ευρώ.

Ο δεύτερος μηνυτής είναι ιδιοκτήτης έκτασης 40.729,00 τ.μ και μέχρι σήμερα το αγροτεμάχιό του είναι καλυμμένο από νερό, δεν είναι εφικτό να καλλιεργηθεί, ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί, «καθώς και το νερό να απομακρυνθεί στο μέλλον, τα ιζήματα λάσπης που έχουν καθιζήσει έχουν καταστήσει αυτό πλέον μη καλλιεργήσιμο. Ο δε χρόνος αποκατάστασης ανέρχεται άνω των 10 ετών, έχοντας καταστήσει ουσιαστικά αυτό “άχρηστο”».

Σύμφωνα με τους μηνυτές που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Βόλου φωτογραφικό υλικό, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Κάρλας, τα κτήματα δεν υφίστανται πλέον καθώς ολοκληρωτικά έχουν καλυφθεί από τα νερά, που μέχρι και σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένα στη λεκάνη της Κάρλας και καταγγέλλεται πως τα νερά διοχετεύτηκαν στα κτήματα μέσω εντολών από την περιοχή της Γυρτώνης και δια μέσω της γέφυρας στο Ασμάκι οδεύτηκαν και έτσι κατέκλυσαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μέχρι και το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου.

«Η καταστροφή που υποστήκαμε», αναφέρουν οι μηνυτές, «δεν είναι αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου, που εκδηλώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 6-9 Σεπτεμβρίου, αλλά πράξεων και κυρίως παραλείψεων των μηνυομένων, τόσο πριν την εκδήλωση του φαινομένου, με την παράλειψη κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όσο και κατά και μετά την εκδήλωση του φαινομένου, που δεν αντιμετωπίσθηκε ως θα έπρεπε, τόσο σύμφωνα με τα εκπονούμενα σχέδια επικινδυνότητας του 2018 για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας όσο και με το σχέδιο Δάρδανος. Η περιοχή μας δεν πλημμύρισε από τα όμβρια ύδατα που επέπεσαν επί τόπου, αλλά από τα ύδατα που οδεύτηκαν στην περιοχή μας, προκειμένω να μην πλημμυρίσει η περιοχή της Λάρισας, από τα νερά του Πηνειού».

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ακόμη πως «η περιοχή του Στεφανοβικείου, Κιλελέρ, Νίκαιας και του Ριζομύλου επλήγη από την πρόσφατη θεομηνία DANIEL, όχι λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, αλλά ένεκα των πράξεων και των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων, κυρίως της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Δημοσίου, που εάν δεν είχαν λάβει χώρα οι πράξεις ή δεν υπήρχαν οι παραλείψεις, παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, στην περιοχή, δεν θα είχε εκδηλωθεί το πλημμυρικό φαινόμενο».

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν οι μηνυτές «δεν υπήρχε συντονισμός των αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων ειδικά στην περίπτωση πλημμυρισμού της περιοχής γύρω από τη λίμνη Κάρλα» και επικαλούμενοι απόψεις ειδικών λένε πως τα νερά θα έπρεπε μέσω του Πηνειού να οδευτούν στο Αιγαίο» ενώ «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη διάνοιξη των θυρών διοχέτευσης των υδάτων από τη Λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο, από τα θυροφράγματα, που κι αυτά όπως αποδείχθηκε δεν επαρκούσαν για την παροχή των υδάτων λόγω του λανθασμένου σχεδιασμού τους, με μικρές διατομές».

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως «δεν υπήρχε καμία εφαρμογή των προτεινόμενων μελετών, προγραμματισμός και υλοποίηση τεχνικών έργων και συντήρηση των υφισταμένων καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, είτε λόγω μη συνεδρίασης των θεσμοθετημένων συντονιστικών οργάνων για την αντιμετώπιση της κρίσης, είτε λόγω μη επακριβούς γνώσης των σχεδίων αυτών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε ιδιώτης, δημόσιος φορέας και φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι), να δράσει μεμονωμένα και αποσπασματικά, και όχι βάση ενός οργανωμένο σχεδίου, διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού από τους αρμοδίους φορείς που ήταν εξαφανισμένοι».

Τέλος, επισημαίνεται πως «ενώ υπήρχε έγκαιρη ειδοποίηση για την ένταση του φαινομένου από τα δελτία καιρού, δεν υπήρχε η ανάλογη ετοιμότητα. Η εκπόνηση και η έγκριση σχεδίων για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας ήδη από το έτος 2018 και για την περιοχή της Θεσσαλίας δεν λήφθηκαν υπόψιν και δεν υπήρχε ο προγραμματισμός έργων αντιμετώπισης φαινομένων πλημμύρας, παρά την εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων μικρότερης κλίμακας και έντασης το έτος 2020 με τον ΙΑΝΟ. Τότε υπήρχαν οι επισημάνσεις των επιστημόνων, που αγνοήθηκαν, για πρόκληση παρόμοιων φαινομένων λόγω της μεταβολής και αναμόρφωσης του τοπίου».

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Σταρόβας: Το ιδιόχειρο σημείωμα του καλλιτέχνη μέσα από το νοσοκομείο (Video)

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον 50χρονο

Λαμία: Μαθητές έπαθαν μαζική τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόλος, Παραγωγοί, Αγοραστό Κικίλια, Τριαντόπουλο,volos, paragogoi, agorasto kikilia, triantopoulo