Επιστολή του Πιέρ ντε Κουμπερτέν προς τον Χίτλερ δημοσιεύθηκε σε βιβλίο – Είχαν φιλικές σχέσεις

Μια επιστολή, που ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο άνθρωπος που θεωρείται ο πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, είχε απευθύνει το 1937 στον Αδόλφο Χίτλερ, δημοσιεύθηκε σε βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα στη Γαλλία και δείχνει ότι «υπήρχαν πράγματι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών».

Πρόκειται για το βιβλίο του δημοσιογράφου Εμερίκ Μαντού

με τίτλο «Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο άνθρωπος που δεν επινόησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Faubourg.

Η επιστολή αυτή ήταν ανέκδοτη στη Γαλλία. Προέρχεται από τα αρχεία του Τρίτου Ράιχ, όπου την εντόπισε ο γερμανός ιστορικός Χάνς Γιόαχιμ Τάιχλερ.

«Είναι ένας ερευνητής που εξέτασε όλη την ιστορία του αθλητισμού στη Γερμανία τον 20ο αιώνα. Βρήκε αυτή την επιστολή που αποδεικνύει ότι, αντίθετα απ’ ό,τι λένε η οικογένεια ντε Κουμπερτέν και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), υπήρχαν πράγματι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών», εξήγησε ο Μαντού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην επιστολή με ημερομηνία 17 Μαρτίου 1937, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν ευχαριστεί το γερμανικό καθεστώς για τη συνεισφορά του στο «ιωβηλαίο έτος» του ιδίου, δηλαδή τα 50 χρόνια δράσης του για την προώθηση του αθλητισμού.

Ιστορικοί έχουν ανακαλύψει ίχνη καταθέσεων της ναζιστικής Γερμανίας σε ένα ταμείο που είχε δημιουργήσει ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν για να συνεχίσει τη δράση του. Το Τρίτο Ράιχ ετοιμαζόταν επίσης να ανοίξει στο Βερολίνο ένα «Διεθνές Ολυμπιακό Ινστιτούτο».

Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν 73 ετών το 1936 που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου, δεν είχε πάει σ’ αυτούς.

«Δεν ξέρουμε γιατί. Οι Αγώνες του Βερολίνου αποτελούσαν εντούτοις την κορύφωση αυτού που ήθελε να κάνει», αναφέρει ο συγγραφέας αυτής της επικριτικής βιογραφίας.

Στη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, καθώς ο Γάλλος δεν βρισκόταν στο στάδιο, οι οργανωτές μετέδωσαν τη φωνή του από τα μεγάφωνα.

Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν παραμένει γνωστός για τις πολύ συντηρητικές απόψεις του. Αρνούνταν τον επαγγελματισμό και τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό και πίστευε στην «ανώτερη ουσία» της «λευκής φυλής».

«Δεν πιστεύω πως είχε υιοθετήσει τη ναζιστική ιδεολογία της εξάλειψης των εχθρών της αρείας φυλής», υπογραμμίζει ο Εμερίκ Μαντού. «Όμως βρίσκουμε κοινά σημεία ανάμεσα στο όραμά του και σε αυτό του Τρίτου Ράιχ, γύρω από τη βούληση να ενδυναμωθεί ένα Έθνος μέσω του αθλητισμού».

Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, κέρινο ομοίωμα του οποίου αναμένεται να εκτεθεί τον Ιούλιο στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Γκρεβέν στο Παρίσι, τυγχάνει εξάλλου περιορισμένης προβολής από τους οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου).

Διαβάστε επίσης:

Αίγυπτος: Το μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας, που έκρυβε ένας χαμένος παραπόταμος του Νείλου – Σπουδαία ανακάλυψη (photos/video)

«Μεταξύ ζωής και θανάτου ο πρωθυπουργός Φίτσο» – Οι γιατροί συζητούν την μεταφορά του στην Μπρατισλάβα

Γαλλία: Αστυνομικοί εκτέλεσαν άντρα που προσπάθησε να κάψει συναγωγή (Photo/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστολή, Πιέρ, Κουμπερτέν, Χίτλερ, – Είχαν,epistoli, pier, kouberten, chitler, – eichan